Ukrajinske snage granatiraju Donjeck! Poljska: Slanje aviona F-16 Kijevu bilo bi ozbiljna odluka (FOTO)

11.02.2023

23:47

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Ukrajinske snage granatiraju Donjeck! Poljska: Slanje aviona F-16 Kijevu bilo bi ozbiljna odluka (FOTO)
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Skoro će godinu dana od sukoba u Ukrajini. Danas je 353. dan.

Vladimir Zelenski je na proputovanju Evropom, pa je posetio London, odakle se potom uputio u Pariz i Brisel.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da su izgledi za mir u Ukrajini sve manji, dok verovatnoća dalje eskalacije sukoba raste.

Borbe se nastavljaju, a najžešće su oko Bahmuta.

Ruska armija napreduje u harkovskoj oblasti i Donbasu, a ukrajinske snage gađaju grad Donjeck.

Najvažnije činjenice

U toku je 353. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Predsednica Mađarske: Ruska ekonomija jedna od ključnih u svetu

Rusija nije glavni trgovinski partner Mađarske ali njena privreda je, bez obzira na to, jedna od presudnog značaja u svetu, ocenila je predsednik Mađarske Katalin Novak.

- Rusija je postojala, postoji i postojaće, posle rata neće nestati i neće se potpuno raspasti. Ruska privreda je jedna od onih od presudnog značaja, onda podržava tesne veze sa zemljama izvan zapadnog sveta. U dugoročnoj perspektivi moramo to da uzmemo u obzir - rekla je Novak u intervjuu za izdanje „Portfolio“.

23.30 - Zaharova Berbokovoj: Analena, ako si nešto shvatila, sprečite Treći svetski rat

23.19 - U pet oblasti Ukrajine proglašena vazdušna opasnost.

Nije pruženo više informacija u ovom trenutku.

22.06 - Obuka ukrajinskih tenkista za upravljanje i održavanje tenkova 

Obuka za rukovanjem „leopard 2“ tenkovima počinje sledeće nedelje, ali za sada će uspeti Ukrajince da obuče samo osnovnim stvarima, piše „Špigel“ pozivajući se na svoje izvore.

Bundesver namerava da sprovede ubrzanu obuku kako bi ukrajinske posade u roku od šest do osam nedelja bili obučeni za primenu nemačkog tenka.

Obuka će biti osnovna jer inače kompletna obuka traje nekoliko godina.

21.24 - Nova "seča Zelenskog

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine Ruslana Dzjubu koji je bio zadužen za logistiku i pozadinu.

20.02 - Haos u San Remu

U San Remu je održan protest protiv planova da se na muzičkom festivalu pročita obraćanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Učesnici protesta su nosili ruske zastave i Georgijevske lente. Oni su osudili i politiku NATO, antiruske sankcije i vojnu pomoć Kijevu, prenose italijanski mediji.

Organizatori festivala su prvobitno želeli da obezbede video-obraćanje Zelenskog ali posle peticije su odustali od ideje.
Festival se održava krajem februara ili početkom marta.

18.56 - Pronađena 171 ukrajinska mina kalibra 82 milimetra

Gradonačelnik Marijupolja Oleg Morgunov izjavio je da je u nekadašnjem vrtiću u tom gradu pronađena 171 ukrajinska mina kalibra 82 milimetra.

17.30 - Zauzeta dva uporišta Nacionalne garde Ukrajine

Obaveštajci Zapadnog vojnog okruga Rusije zauzeli su, napredujući na kremenskom delu fronta, dva uporišta Nacionalne garde Ukrajine, javlja reporter Sputnjika.

Prema rečima sagovornika napad je izvršen istovremeno na punktove garde. Bitka se odigrala brzo a neprijatelj nije uspeo da preduzme neke kontraakcije već je u brzini napuštao položaje.

"Bilo je očigledno da nisu očekivali. Na zemlji u šumi gde su bila uporišta ostali su leševi ukrajinskih vojnika.", javlja se sa terena.

16.53 - Duda: Slanje aviona F-16 u Ukrajinu bilo bi ozbiljna odluka koju nije lako doneti

Poljski predsednik Andžej Duda, jedan od najbližih saveznika Ukrajine, izjavio je danas da bi slanje aviona F-16 u okviru vojne pomoći Ukrajini bila "veoma ozbiljna odluka" koju "nije lako doneti".

Duda je rekao da bi slanje aviona F-16 Ukrajini predstavljalo „ozbiljan problem“ jer ima manje od 50 tih aviona u poljskom vazduhoplovstvu.

Pošto je Poljska članica NATO-a, svaka odluka o obezbeđivanju borbenih aviona mora da bude zajednička odluka, a ne odluka koju treba da donesu pojedinačne zemlje, istakao je Duda za Bi-Bi-Si.

AP Photo/Markus Schreiber
Andžej Duda

15.20 - Američki kongresmen: SAD ne treba da doprinose produžavanju besmislenog konflikta u Ukrajini

Politika SAD ne treba da doprinosi produžavanju besmislenog konflikta u Ukrajini i rastu broja poginulih, rekao je za Sputnjik kongresmen iz države Arizona Pol Gosar. Kako je rekao, sadašnja situacija je neodrživa i zemlja je odvano spremna za mir.

- Meseci eskalacije na polju naoružanja i retorike opasnost su ne samo za građane Rusije i Ukrajine, nego i za ceo svet - rekao je Gosar.

14.28 - Ukrajinske snage granatiraju Donjeck

Ukrajinska vojska ispalila je tokom popodneva još pet projektila NATO kalibra od 155 milimetara na Petrovski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin je ranije saopštio da je prilikom granatiranja Petrovskog rejona srušena jedna zgrada. Prema navodima očevidaca, poginuo je jedan civil, a jedna žena je izvučena ispod ruševina.

13.18 - Ukrajinske snage postavljaju mine na delu fronta kod Kremene

Ukrajinske snage miniraju delove fronta, pokušavajući da uspore napredovanje ruske vojske u pravcu Kremene u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je za Sputnjik pripadnik Zapadnog vojnog okruga koji ispunjava zadatke na toj deonici.

- Po šumi razmeštaju mine s kasetnom municijom, većina puteva je minirana, kao i znatan deo šume. To donekle usporava napredovanje - rekao je vojnik.

12.27 - Osnivač Vagnera prognozirao koliko bi mogao da traje sukob Rusije i Ukrajine

11.43 - Finski predsednik: Finska i Švedska će postati članice NATO-a u julu

Finska i Švedska postaće punopravne članice NATO-a u julu, smatra predsednik Finske Sauli Niniste.

Pixabay
 

- Predsednik Sauli Niniste smatra da će Finska i Švedska postati punopravne članice NATO-a na samitu Alijanse koji se održava 11. i 12. jula u Viljnusu. Niniste naglašava važnost tog puta, izjavljujući da će, ukoliko članstvo ne bude postignuto do leta, proces stupanja u NATO biti otežan - prenosi finska agencija STT.

Proces je usporen zbog oklevanja Turske da ratifikuje zahteve dveju zemalja za prijem u NATO.

11.03 - Ruske snage napredovale dva kilometra u pravcu Kremene

Obaveštajne službe Zapadnog vojnog okruga napredovale su za dva kilometra u poslednjih nekoliko dana na delu fronta ka Kremeni u Donbasu, prenosi dopisnik Sputnjika s lica mesta.

- Za tri dana bilo je napredovanje više od dva kilometra, ne samo ovde, nego na svim deonicama u ovom rejonu. Znatan deo šume je "očišćen“ - rekao je pripadnik Zapadnog vojnog okruga koji učestvuje u operaciji.

10.35 - Predsednik Finske: Ne vidim preduslove za mir u Ukrajini

Predsednik Finske Sauli Niniste izjavio je da ne vidi preduslove za mir u Ukrajini.

- Govorim o mire, shvatajući da preduslove za mir u ovom trenutku nema - izjavio je Niniste u intervjuu finskoj ageniciji STT, govoreći o situaciji u Ukrajini.

AP Photo/Roman Koksarov
Sauli Niniste

9.10 - Ukrajinske snage ispalile oko 40 projektila na gradove u Hersonskoj oblasti

Oružane formacije kijevskog režima su tokom noći granatirale Kahovku, Novu Kahovku i Golu Pristanj u Hersonskoj oblasti, ispalivši oko 40 projektila na njih, saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.

- Tokom noći kijevski režim je nastavio da granatira civilnu infrastrukturu u naseljima Nova Kahovka, Gola Pristanj, Kahovka, Vasiljevka, ispalivši 39 projektila iz artiljerije. Podaci o eventualnim civilnim žrtvama i materijalnoj šteti se utvrđuju - naveo je on.

8.17 - Ukrinform: Napad dronovima u dva okruga Dnjepropetrovske oblasti

Bespilotne letelice pogodile dva energetska objekta u dva okruga Dnjepropetrovske oblasti, objavio je načelnik oblasne vojne uprave Sergej Lisak na Telegramu, prenosi Ukrinform.

- Noć u Dnjepropetrovskoj oblasti bila je ispunjena uzbunama i napadima neprijateljskih bespilotnih letelica. Gađana je naša kritična infrastruktura. "Šahedi" je pogodio dva energetska objekta u okrugu Krivoriška i jedan u okrugu Nikopolj. U Krivoriškom je isti objekat napadnut dva puta - napisao je Lisak.  

7.15 - Rusija uvrstila bivšeg pisca govora Vladimira Putina u registar stranih agenata

Rusija je uvrstila danas bivšeg pisca govora predsednika Vladimira Putina u svoj registar stranih agenata, zajedno sa jednom od najpopularnijih pevačica u zemlji i istaknutim opozicionim političarem koji je pobegao u inostranstvo.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Ruski zakon predviđa da se organizacije i pojedinci koji se finansiraju iz inostranstva identifikuju kao „strani agenti“, preneo je AP.

Rusko ministarstvo pravde je saopštilo da je bivši pisac govora za Putina Abas Galjamov delio materijale koje su kreirali strani agenti neograničenom krugu ljudi, govorio protiv specijalne vojne operacije u Ukrajini i učestvovao kao ekspert na informacionim platformama koje su obezbedile strane strukture.

7.10 - Hmeljnicki: Rad jednog od energetskih blokova nuklearke obustavljen

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je saopštila da je rad jednog od energetskih blokova Hmeljnicke nuklearne elektrane bio obustavljen „zbog nestabilnosti u napajanju električnom energijom usled granatiranja “.

Misija IAEA je, istovremeno, potvrdila da svi sistemi nuklearne bezbednosti rade kako treba.

7.00 - Brazilski predsednik: Da okončamo rat!

Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva izjavio je da Rusiji treba pružiti "minimalne uslove" za prestanak sukoba u Ukrajini.

- Rusija nije mala zemlja. Treba stvoriti narativ koji bi Rusima dao minimalne uslove za završetak rata. Hajde da okončamo rat i zatim za pregovaračkim stolom razmotrimo šta želimo - istakao je Silva u intervjuu za televiziju Si-En-En.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike