Pentagon otkrio da su uočena još četiri "špijunska" balona, i Japan detektovao jedan u blizini svoje teritorije?

09.02.2023

09:09

0

I Tokio se pridružio upiranju prsta u Kinu

Pentagon otkrio da su uočena još četiri "špijunska" balona, i Japan detektovao jedan u blizini svoje teritorije?
Kineski balon u SAD - Copyright Profimedia

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država saopštilo je da su četiri kineska špijunska balona uočena ranije iznad SAD i da su preletali iznad lokacija koje su bile od interesa za Kinu, ne navodeći da li su kineski baloni leteli i iznad vojnih baza.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u sredu, na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, da su SAD sa desetinama zemalja širom sveta podelile informacije o kineskom špijunskom balonu oborenom u subotu iznad teritorijalnih voda SAD u Atlantiku, kod obala Južne Karoline, preneo je Rojters.

Prema Blinkenovim rečima, sa Stoltenbergom su vođeni razgovori o sistemskim taktičkim izazovima koje Kina postavlja pred Severnoatlantsku alijansu.

SAD su u subotu oborile kineski balon koji je leteo iznad američke teritorije. Vašington je tvrdio da je to balon za nadzor, dok je Peking istakao da je balon civilni i da se koristio u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

Japan: Sumnjivi balon leteo prošle godine kod ostrva Kjušu

Neidentifikovani balon primećen je iznad mora kod ostrva Kjušu na jugozapadu Japana prošle godine, saopštila je danas japanska vlada.

U.S. Navy via AP
Mornari sakupljaju delove oborenog balona

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno saopštio je na konferenciji za novinare da Japan radi sa Vašingtonom na utvrđivanju da li je objekat primećen u januaru 2022. bio kineski balon sličan onom koji je oboren u subotu kod obale američke savezne države Južne Karoline, nakon što je prešao preko kontinentalnog dela Sjedinjenih Američkih Država. 

Macuno je rekao da je balon primećen tokom redovnih aktivnosti praćenja japanske vojske, ali nije precizirao kako su oružane snage reagovale na incident. 

U poslednjem incidentu koji je prijavila vlada, balon je otkriven iznad mora kod Japana, a ne u njegovom vazdušnom prostoru, navodi japanska novinska agencija Kjodo.

Slični leteći objekti su ranije potvrđeni 2020. i 2021. godine u severoistočnom regionu Japana, saopštila je ranije vlada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike