Tenzije ne prestaju: SAD podelile sa desetinama zemalja informacije o kineskom špijunskom balonu koji je u subotu oboren u Atlantiku

08.02.2023

21:10

0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da je Kina, bez ikakve transparentnosti, značajno povećavala svoje vojne snage, uključujući i nuklearne potencijale.

Tenzije ne prestaju: SAD podelile sa desetinama zemalja informacije o kineskom špijunskom balonu koji je u subotu oboren u Atlantiku
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas, na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da su Sjedinjene Američke Države podelile informacije o kineskom špijunskom balonu sa desetinama zemalja širom sveta.

Prema Blinkenovim rečima, sa Stoltenbergom su vođeni razgovori o sistemskim taktičkim izazovima koje Kina postavlja pred Severnoatlantsku alijansu. On je naveo da gotovo iz sata u sat pristižu dodatne informacije o balonu, koji je u subotu oboren iznad teritorijalnih voda SAD u Atlantiku, kod obala Južne Karoline, prenosi Rojters.

Stoltenberg je ukazao da let balona predstavlja već viđen obrazac kineskog ponašanja i upozorio da je potrebno biti svestan postojanja stalnog rizika od kineskih obaveštajnih aktivnosti.

Generalni sekretar NATO je istakao da je Kina, bez ikakve transparentnosti, značajno povećavala svoje vojne snage, uključujući i nuklearne potencijale.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike