Medvedev pozvao japanskog premijera da se ritualno raspori: Pokazao je da je „samo službenik Amerikanaca“

14.01.2023

14:08

0

Nekadašnji predsednik Rusije reagovao je na sastanak koji je u petak održan između Kišide i američkog predsednika Džozefa Bajdena

Medvedev pozvao japanskog premijera da se ritualno raspori: Pokazao je da je „samo službenik Amerikanaca“
Dmitrij Medvedev - Copyright Profimedia

Bivši ruski predsednik i aktuelni zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev optužio je u subotu japanskog premijera Fumija Kišidu za sramno potčinjavanje Sjedinjenim Američkim Državama i predložio mu da se ritualno raspori.

Ovo je najnovija u dugom nizu šokantnih i provokativnih izjava Medvedeva, koji je nekada bio viđen kao reformator naklonjen Zapadu, ali se ponovo istako kao oštar protivnik SAD otkako je Rusija prošle godine pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

On je reagovao na sastanak koji je u petak održan između Kišide i američkog predsednika Džozefa Bajdena, nakon čega su dva lidera izdala zajedničko saopštenje u kojem su rekli: „Nedvosmisleno izjavljujemo da bi bilo kakva upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije u Ukrajini bila čin neprijateljstva protiv čovečanstva i neopravdana u svakom smislu“.

T.J. Kirkpatrick/The New York Times via AP, Pool
Fumio Kišida i Džozef Bajden

Medvedev je istakao da ta izjava iskazuje „paranoju“ prema Rusiji i „izdaje sećanje na stotine hiljada Japanaca koji su spaljeni u nuklearnoj vatri Hirošime i Nagasakija“, upućujući na atomske bombe koje su SAD bacile na Japan kako bi ga prisilile na predaju na kraju Drugog svetskog rata.

Umesto da zahteva da se SAD pokaju za ovo, Kišida je pokazao da je „samo službenik Amerikanaca“, izjavio je Medvedev i dodao da se takva sramota može oprati samo sprovođenjem sepukua, oblika samoubistva izbacivanjem creva, poznatog i kao harakiri.

Od pokretanja vojne operacije u Ukrajini Medvedev je više puta upozoravao da bi mešanje Zapada u krizu moglo da dovede do nuklearnog rata, a Ukrajince je nazvao „bubašvabama“ na jeziku za koji Kijev kaže da je otvoreno genocidan.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da rizik od nuklearnog rata raste, ali je insistirao da Rusija nije „poludela“ i da svoj nuklearni arsenal vidi kao čisto odbrambeno sredstvo odvraćanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike