Titula princeze Šarlot dovedena u pitanje: Kralj Čarls se predomislio

28.01.2023

15:45

0

Jednu titulu koju je deda ranije čuvao za nju ipak neće dobiti, pišu britanski mediji

Titula princeze Šarlot dovedena u pitanje: Kralj Čarls se predomislio
Copyright AP Photo/Alastair Grant Profimedia

Kao treća u redu za tron, britanska princeza Šarlot ima veoma veliku titulu. Zvanično je poznata kao Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Šarlot od Velsa, što je znak da su njeni roditelji princ i princeza od Velsa.

Međutim, verovatno je da će se, kada sedmogodišnjakinja odraste, njena kraljevska titula promeniti.

Ipak, kako pišu britanski mediji, jednu titulu koju je kralj Čarls III ranije čuvao za nju ipak neće dobiti, jer će je on dati svom bratu princu Edvardu.

Na dan Edvardovog venčanja sa Sofi od Veseksa 1999. godine objavljeno je da će on postati grof od Veseksa i da će u budućnosti postati vojvoda od Edinburga, što je bila titula koju je ranije nosio njegov pokojni otac princ Filip.

Međutim, pričalo se da je Čarls, kada je prošle godine preuzeo tron, oklevao da Edvardu da titulu jer ju je čuvao za svoju unuku.

AP Photo/Vadim Ghirda
Princ Edvard

Sada je Mejl on sandej izvestio da će Čarls učiniti Edvarda vojvodom od Edinburga nakon što je „promenio mišljenje“, iako je moguće da će kralj zatražiti da se ta titula vrati kruni umesto da pređe na njegove naslednike.

List je naveo da bi Edvard bilo kakav drugačiji ishod smatrao "šamarom" jer mu je ta titula obećana na dan venčanja.

- Sada izgleda da se stvari menjaju. Kralj je očigledno imao vremena da razmisli o željama pokojne kraljice - otkrio je neimenovani izvor za pomenuti medij.

Profimedia
 

To znači da bi Šarlot sada mogla da dobije titulu kraljevske princeze kada bude porasla, ali tek kad njen otac princ Vilijam bude postao kralj, pošTo se ova titula tradicionalno daje najstarijoj ćerki monarha.

Sadašnja kraljevska princeza je jedina ćerka pokojne kraljice Elizabete II, princeza Ana, koja je tu titulu dobila 1987.

Međutim, pošto je titula doživotna, može se preneti na Šarlot samo nakon smrti princeze Ane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike