FBI zaplenio i Bajdenove beležnice: I u sveskama držao poverljive podatke

28.01.2023

11:17

0

U njima su pronađeni zapisi o ličnim i službenim temama

FBI zaplenio i Bajdenove beležnice: I u sveskama držao poverljive podatke
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File

Beležnice koje je američki predsednik Džozef Bajden imao dok je bio potpredsednik bile su među stvarima koje je FBI zaplenio tokom pretresa njegovog doma prošle nedelje, u okviru istrage o pogrešnom rukovanju poverljivim dokumentima, rekla je za En-Bi-Si osoba upoznata sa istragom.

Uprkos tome što nisu označene kao poverljive, sveske su uzete jer sadrže zapise u vezi sa Bajdenovim zvaničnim poslovima u Obaminoj administraciji, uključujući detalje o diplomatskim kontaktima, preneo je emiter u subotu.

U sveskama su pronađeni zapisi o ličnim i službenim temama, rekao je izvor, dodajući da se stranice bez osetljivih podataka takođe mogu smatrati državnom imovinom prema Zakonu o predsedničkoj evidenciji, jer se odnose na aktivnosti vlade.

Bajden je imao „veliki" broj ovih beležnica, rekao je neimenovani izvor, ali nije mogao da navede tačnu cifru.

Bob Bauer, portparol Bajdenovog ličnog advokata, rekao je da se „u skladu sa našim viđenjem, zahteva naša saradnja sa Ministarstvom pravde po ovom pitanju, pa nećemo komentarisati tačnost izveštaja ove prirode".

Posedovanje beležnica iz vremena kad je bio potpredsednik „pokreće pitanja o tome da li je na odgovarajući način sledio procedure za čuvanje predsedničkih evidencija“, kao i „kako su drugi potpredsednici i predsednici koji su vodili slične sveske dok su bili na funkciji postupali sa svojima“, navodi En-Bi-Si.

AP Photo/Evan Vucci
 

Pretraga koju je sproveo FBI u predsednikovom domu u Vilmingtonu u Delaveru dovela je do otkrića još šest dokumenata označenih kao poverljivih, uključujući i neke koji datiraju iz njegovih dana kao senatora.

Bajden se našao u centru skandala nakon što je ranije ovog meseca otkriveno da je nekoliko serija vladinih dokumenata, od kojih su neki označeni kao „strogo poverljivi“, iz njegova dva mandata potpredsednika između 2009. i 2017. godine pronađeno u njegovoj kancelariji u Pen Bajden centru i u njegovoj kući u Delaveru, uključujući i garažu. Imenovan je specijalni tužilac koji će istražiti pogrešno rukovanje dokumentima od strane 80-godišnjeg predsednika SAD.

Govoreći o prošlonedeljnom skandalu, Bajden je rekao novinarima da „tamo nema ničega" i da se „ne kaje" zbog situacije. Njegovi komentari su doveli do reakcije čak i od kolega demokrata, uključujući senatora Džoa Mančina, koji je rekao da je „neverovatno“ i „potpuno neodgovorno“ da Bajden izlaže državne tajne potencijalnoj krađi.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike