Arhiv SAD naložio bivšim liderima posle skandala: Vidite da li u vašim domovima ima poverljivih dokumenata

26.01.2023

20:52

0

"Odgovornost da se poštuje Zakon o predsedničkoj evidenciji ne smanjuje se nakon završetka mandata", poručili su

Arhiv SAD naložio bivšim liderima posle skandala: Vidite da li u vašim domovima ima poverljivih dokumenata
Zgrada Nacionalnog arhiva SAD - Copyright AP Photo/J. Scott Applewhite

Nacionalni arhiv SAD zatražio je od bivših predsednika i potpredsednika države da ponovo pretraže svoje lične evidencije i dokumente i provere da li se među njima nalaze poverlijvi dokumenti ili drugi važni papiri, nakon što su upravo takvi zapisi pronađeni u domovima predsednika Džozefa Bajdena, bivšeg predsednika Donalda Trampa i bivšeg potpredsednika Majka Pensa.

- Odgovornost da se poštuje Zakon o predsedničkoj evidenciji ne smanjuje se nakon završetka mandata. Zahtevamo da izvršite procenu bilo kog materijala koji se odnosi na administraciju za koju ste bili imenovani predstavnik prema Zakonu o evidenciji, kako biste utvrdili da li materijali, za koje se pretpostavlja da su lične prirode, nenamerno sadrže predsedničke ili potpredsedničke zapise koji podležu Zakonu, bez obzira da li su poverljivi ili ne - navodi se u zahtevu Arhiva.

Nacionalni arhiv je pismo poslao predstavnicima bivših predsednika Donalda Trampa, Baraka Obame, Džordža Buša, Bila Klintona, Džordža H. Buša, Ronalda Regana, kao i predstavnicima bivših potpredsednika Majka Pensa, Džozefa Bajdena, Dika Čejnija, Ala Gora i Dena Kvejla.

CNN navodi da bivši predsednik Džimi Karter nije dobio pismo iz Arhiva, pošto je tehnički izuzet od Zakona o predsedničkim evidencijama, jer iako ga je on potpisao zakon nije stupio na snagu sve dok Karter nije napustio funkciju predsednika.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike