Južna Afrika kritikovala novi američki zakon usmeren protiv Rusije: To je u suprotnosti sa međunarodnim pravom

18.01.2023

22:15

0

Pandor je obećala da će Južnoafrička Republika nastaviti da se „zalaže za to da se taj nacrt zakona obustavi i da se ne donese u bilo kom obliku“

Južna Afrika kritikovala novi američki zakon usmeren protiv Rusije: To je u suprotnosti sa međunarodnim pravom
Copyright Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

Sjedinjene Američke Države trebalo bi da ukinu nacrt zakona „Suzbijanje zlonamernih ruskih aktivnosti u Africi“ jer je on u suprotnosti sa međunarodnim pravom, izjavila je u sredu južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor.

U intervjuu za Sputnjik, Pandor je izjavila da Vašingtonov zakon „stvarno treba da bude ukinut“ jer je „potpuno neopravdan“.

- Mislim da je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom - napomenula je ona, dodajući da su južnoafrički zvaničnici to jasno stavili do znanja svojim američkim kolegama.

- Čak smo se sastali sa tvorcem inicijalnog zakona i ukazali na prekršaj koji se pravi ovim predloženim zakonskim aktom - rekla je ona.

Pandor je takođe obećala da će Južnoafrička Republika nastaviti da se „zalaže za to da se taj nacrt zakona obustavi i da se ne donese u bilo kom obliku“.

Ona je takođe napomenula da zakon još nije odobren i da bi o njemu trebalo da se raspravlja u američkom Senatu. Predlog zakona je prvi put predstavljen Predstavničkom domu krajem marta, a usvojen je mesec dana kasnije ogromnom dvostranačkom većinom.

AP Photo/Denis Farrell
Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa

Ukoliko zakon bude potpisan, SAD bi morale da „redovno procenjuju razmere i obim“ ruskih aktivnosti u Africi koje potkopavaju ciljeve i interese Vašingtona. To bi takođe zahtevalo da SAD „pozovu na odgovornost“ putem sankcija ili drugih ograničenja ruskih i afričkih vlada i zvaničnika „koji su saučesnici u pomaganju takvog zlonamernog uticaja i aktivnosti“.

Južna Afrika je već izrazila zabrinutost zbog predloženog zakona. U septembru je predsednik Siril Ramafosa upozorio da Afrikanci ne bi trebalo da budu „kažnjeni” zbog svog istorijskog položaja nesvrstanosti usred sukoba u Ukrajini.

- Mislim da će to naškoditi Africi i marginalizovati kontinent - rekao je tada.

Predlog zakona je izazvao negodovanje ne samo u Južnoj Africi već i u susednim zemljama. U avgustu je Južnoafrička razvojna zajednica (SADC), koja uključuje 16 zemalja u regionu, rekla daće zakon učiniti kontinent „metom jednostranih i kaznenih mera“.

Od eskalacije ukrajinskog sukoba prošlog februara Južna Afrika je odbila da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije, a Ramafosa je krajem maja tvrdio da bi ograničenja naškodila „zemljama posmatračima“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike