Lavrov ismejao „besmislice" ukrajinskog predsednika: Sa Zelenskim ne može biti pregovora, Rusija će reagovati na svaki „ozbiljan predlog“

18.01.2023

10:10

0

Moskva je bila voljna da podrži nacrt primirja koji je Ukrajina predložila krajem marta, podsetio je ruski ministar na konferenciji za novinare u sredu

Lavrov ismejao „besmislice" ukrajinskog predsednika: Sa Zelenskim ne može biti pregovora, Rusija će reagovati na svaki „ozbiljan predlog“
Sergej Lavrov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Spoljnu politiku Ukrajine diktiraju zapadne zemlje koje tek treba da daju „ozbiljne" predloge Rusiji o tome kako bi sukob mogao da se reši, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Ako se neki predlog formuliše, Moskva će to uzeti u obzir, obećao je on.

Rusija je bila voljna da podrži nacrt primirja koji je Ukrajina predložila krajem marta, podsetio je Lavrov na konferenciji za novinare u sredu, dodajući da su zapadne nacije „prerano povukle lanac Kijeva“.

Zapadni zvaničnici su u više navrata tvrdili da bi naoružavanje pomoglo Ukrajini da postigne bolju pregovaračku poziciju i da nikakvi razgovori sa Rusijom ne bi trebalo da se vode pre nego što se to dogodi.

Takozvana „formula mira“ koju promoviše ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je „smešna“ ideja koja „obuhvata sve zajedno“, od bezbednosti hrane do tribunala za Rusiju, primetio je Lavrov.

- Sa Zelenskim ne može biti pregovora, ako ni zbog čega drugog onda zato što je zakonski zabranio bilo kakve razgovore sa ruskom vladom - istakao je ruski ministar.

Lavrov je odbacio kao „besmislicu” ideju da druge nacije ne smeju da kažu „ni reč o Ukrajini bez Ukrajine”. U stvari, „Zapad odlučuje za Ukrajinu“ kakva treba da bude njena spoljna politika, zaključio je on.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

Rusija će „reagovati na svaki ozbiljan predlog“ za prevazilaženje krize koji dolazi od SAD i njenih saveznika, obećao je Lavrov, napominjući da do sada nisu čuli nijedan takav.

Čak i tokom sporadičnih kontakata iza zatvorenih vrata, kao što je novembarski sastanak između direktora CIA-e Vilijama Bernsa i njegovog ruskog kolege Sergeja Nariškina, Amerikanci nisu pomenuli ništa suštinski drugačije od njihovog javnog stava, prema rečima visokog ruskog diplomate.

Istinsko rešenje bi zahtevalo rešavanje pitanja koja prevazilaze Ukrajinu, tvrdi Lavrov.

- Zapad koristi Ukrajinu da uništi sistem bezbednosti koji je u evroatlantskom regionu postojao dugi niz godina - rekao je on.

Zabrinutost Moskve koja proizilazi iz ovoga mora da se reši u dobroj nameri da bi se kriza rešila, izjavio je šef ruske diplomatije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike