Ukrajinske snage gađale nekoliko naselja u Donjecku! Kim Jo Džong: Rusija će zbrisati sa lica Zemlje naoružanje SAD i Zapada! (FOTO)

27.01.2023

21:52 >> 23:32

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Ukrajinske snage gađale nekoliko naselja u Donjecku! Kim Jo Džong: Rusija će zbrisati sa lica Zemlje naoružanje SAD i Zapada! (FOTO)
Rat u Ukrajini uživo 27. januar - Copyright Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press/Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao u 338. dan. 

Nemačka je odobrila slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, a potom je američki predsednik, Džo Bajden, saopštio da će Vašington isporučiti tenkove "abrams".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visoko rangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom i blokirao njihovu imovinu na pet godina.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU dali zeleno svetlo za sedmi paket pomoći Kijevu vredan pola milijarde evra.

Najvažnije činjenice

U toku je 338. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

 

22.51 - Stiže kontrola iz Vašingtona u Kijev

Ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink najavila je dolazak u Ukrajinu inspektora američkih agencija uključenih u reviziju pomoći SAD Ukrajini.

-Hvala predstavnicima kancelarija generalnih inspektora Stejt departmenta, Ministarstva odbrane i Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) na gustom rasporedu sastanaka u cilju poboljšanja njihovog nezavisnog nadzora nad pomoći SAD Ukrajini, napisao je Brink. na svom Tviter nalogu.

21.43 - Komandant Ahmata: DNR će biti oslobođena za mesec i po

Oružane snage Rusije mogu da oslobode teritoriju Donjecke Narodne Republike za mesec i po dana, izjavio je Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga „Ahmat“ i zamenik komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije LNR, na „Rusija 1“. TV kanal.

- Mislim da ćemo najviše u narednih mesec i po dana videti oslobođenu Donjecku Narodnu Republiku.

20.23 - U nekoliko oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost

Trenutno nema više informacija.

19.02 - Mediji: Brazil odbio da na zahtev Nemačke pošalje municiju za tenkove u Ukrajinu

Brazilski predsednik Luis Injasio da Silva odbio je zahtev nemačke Vlade za isporuku municije za tenkove „leopard“ kako ne bi provocirao Ruse, objavilo je izdanje „Folja de Sao Paulo“.

- Lula je stavio veto na isporuke municije iz Brazila za tenkove u Ukrajini. Predsednik je odbio zahtev Berlina da bi sačuvao neutralnost i kako ne bi provocirao Ruse - navodi se u materijalu izdanja.

18.03 - SAD ne vide nikakav nagoveštaj završetka sukoba u Ukrajini, rekao je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

 
17.40 - Cene nafte

Prilikom revizije granične cene za rusku naftu Amerika i značajan broj saveznika žele da se očuva granica od 60 dolara, dok Estonija, Litvanija i Poljska traže snižavanje na 40-50 dolara, piše Blumberg.
 

16.29 - EU osudila rusku odluku da proglasi medij Meduza „nepoželjnom organizacijom"

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj, danas je najoštrije osudio odluku ruskih vlasti da proglasi nezavisnu medijsku kuću Meduza „nepoželjnom organizacijom“.

- Ovo je još jedan ozbiljan politički motivisan napad na slobodu medija u Rusiji. To pokazuje da ruskim vlastima nije dovoljno da šire izmanipulisane informacije o ratu Rusije protiv Ukrajine, već žele i da spreče nezavisne medije da ruskoj publici daju bilo kakav pristup činjeničnim informacijama o ratu - izjavio je on.

15.55 - Kim Jo Džong: Rusija će zbrisati sa lica Zemlje naoružanje SAD i Zapada

Jorge Silva/Pool Photo via AP, File
Kim Jo Džong

Rusija će zbrisati sa lica Zemlje naoružanje kojim se hvale SAD i zemlje Zapada, izjavila je sestra severnokorejskog lidera, Kim Jo Džong.

- Ne sumnjam da će sva vojna tehnika kojom se hvale SAD i Zapad biti zbrisana sa lica zemlje kada se suoči sa neuništivim borbenim duhom i snagom herojske ruske vojske i naroda - rekla je ona.

Prema njenim rečima, Amerika koja pumpa Ukrajinu oružjem podstiče eskalaciju sukoba.

Severna Koreja će uvek biti u istom rovu sa vojskom i narodom Rusije koja brani „dostojanstvo i čast“ države, suverenitet i bezbednost, rekla je Kim Jo Džong, prenela je državna novinska agencija Severne Koreje KCNA.

15.41 - Ukrajinske snage gađale su Donjeck i Gorlovku, na Makejevku je palo 15 projektila

15.35 - Zelenski: Biće prekasno ako tenkovi „abrams“ stignu u avgustu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će biti prekasno ako američki tenkovi „abrams“ stignu u avgustu.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

On je za TV „Skaj njuz“ rekao da je Ukrajini potreban veliki broj tenkova.

- Pet, osam, deset tenkova neće ništa rešiti na bojnom polju - rekao je on.

15.33 - Švajcarska odbila da preusmeri zamrznuta ruska sredstva u Ukrajinu

Švajcarska poštuje ljudska prava i u ovom momentu nema pravnih osnova za transfer zamrznutih ruskih aktiva Ukrajini, rekla je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Lilijan Le.

- Švajcarska poštuje ljudska prava, a pravo na imovinu jer jedno od njih. U ovom trenutku nemamo nikakve pravne osnove da Ukrajini prebacimo ruske aktive blokirane u zemlji - rekla je ona na brifingu za novinare na pitanje Sputnjika.

14.32 - Isporuka američkih tenkova „abrams“ trajaće mesecima

Isporuka tenkova „abrams“ Ukrajini trajaće mnogo meseci, izjavio je koordinator za stratešku komunikaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

- Tenkovi „leopard" od Nemačke i evropskih saveznika verovatno će stići tamo za relativno kratko vreme, možda stignu i da pomognu ukrajinskim trupama na proleće i leto. Američkim tenkovima „abrams" biće potrebno više vremena, biće potrebno još mnogo meseci pre nego što stignu tamo - rekao je Kirbi za Si-En-En.

Profimedia
 

14.11 - Španac uhapšen zbog pisama bombi pokušao da utiče na prekid podrške Kijevu

Španac (74), uhapšen ove sedmice zbog niza pisama-bombi koje je poslao institucijama, uključujući španskog premijera i ukrajinsku ambasadu u Madridu krajem prošle godine, pokušavao je da izvrši pritisak na španske vlasti da odustanu od podrške Ukrajini, saopštio je danas istražni sudija. 

Španac je pod zvaničnom istragom zbog moguće teške optužbe za terorizam, rekao je sudija, a navodi se u sudskim dokumentima, preneo je Rojters.

13.55 - Roskomnadzor ograničio pristup sajtovima CIA,FBI zbog širenja lažnih informacija

Ruska državna agencija za praćenje medija Roskomnadzor saopštila je danas da je ograničila pristup sajtovima američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Federalnog istražnog biroa (FBI) i nekim drugim stranim sajtovima zbog širenja materijala koji sadrže netačnosti vezanim za društveno važne informacije i diskredituju ruske oružane snage.

Roskomnadzor je ograničio pristup nekim resursima koji su u vlasništvu vladinih organizacija neprijateljskih zemalja za širenje materijala koji imaju za cilj destabilizaciju društvene i političke situacije u Rusiji, navodi se u saopštenju Agencije, preneo je TASS.

12.45 - Džonson tvrdi da je Zapad napravio grešku u Ukrajini: Nismo uspeli da uradimo ono što je bilo potrebno

AP Photo/Kirsty Wigglesworth, file
 

Zapad je trebalo da suzbije Rusiju na početku ukrajinske krize pre devet godina, a ne da čeka da izbiju neprijateljstva velikih razmera 2022. godine, izjavio je u četvrtak bivši britanski premijer Boris Džonson.

12.40 - Peskov: Bajden ima ključ za okončanje sukoba u Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden ima ključ za okončanje ukrajinskog sukoba, ali ga ne koristi, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Peskov smatra da bi SAD mogle brzo da okončaju sukob ako bi želele, ali da umesto toga ubaciju oružje u Ukrajinu, prenosi Rojters. 

12.25 - Prigožin sarkastično o američkim sankcijama grupi Vagner

Ruski biznismen Evgenije Prigožin danas je objavio sarkastičnu izjavu kojom je reagovao na nove američke sankcije protiv njegove privatne vojne grupe Vagner, dok je Kremlj konstatovao da Vašington godinama lažno optužuje Vagner bez razloga.

- Sproveli smo internu istragu o navodnim zločinima Vagnera, ali nismo pronašli ništa što bi to potvrđivalo. Ako imate neke informacije o zločinima Vagnera, molimo ih da ih pošaljete našoj pres službi ili da ih objavite u medijima, tako ćemo pomoći našim američkim prijateljima da formulišu svoju poziciju - izjavio je Prigožin.

Profimedia
Evgenije Prigožin

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je da ovo nije prvi put da Vašington "demonizuje" grupu Vagner.

- Po pravilu, ove tvrdnje Vašingtona su bez pokrića... Nema dokaza, nema potvrda, ništa nije predstavljeno javnosti - rekao je Peskov.

12.10 - Putin: Zločini neonacista u Ukrajini govore da su zaboravili lekcije iz istorije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da zločini koje neonacisti sprovode nad civilima u Ukrajini govore o tome da su oni zaboravili lekcije iz istorije.

Putin je ukazao da zaboravljanje lekcija iz istorije dovodi do ponavljanja strašnih tragedija i kao dokaz za to naveo zločine nad civilima i etnička čišćenja koja sprovode neonacisti u Ukrajini. 

- Protiv tog zla se sada junački, rame uz rame bore naši vojnici - naveo je Putin u telegramu koji je adresirao na organizatore i učesnike događaja posvećenih obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta i 78. godišnjice od kada je Crvena armija oslobodila zatvorenike iz koncentracionog logora Aušvic.

Putin je podsetio da je tada, 1945. godine, „varvarske planove nacista prekinuo, pre svega, sovjetski narod koji se izborio za slobodu i nezavisnost otadžbine i koji je spasao jevrejski i druge narode od totalnog uništenja i porobljavanja“, preneo je Sputnjik.

Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ruski lider je istakao da Rusija žali za milionima ljudi koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata - Jevrejima i pripadnicima drugih nacionalnosti koji su streljani, mučeni i umrli od gladi i bolesti.

11.28 - Ruska vojska završava opkoljavanje Artjomovska

Ruska vojska završava opkoljavanje grada Artjomovska, saopštio je komandant specijalnih snaga „Ahmat“ i zamenik komandanta drugog vojnog korpusa narodne milicije LNR Apti Alaudinov.

- Već su blokirani skoro svi putevi kretanja protivnika. Ostao je još jedan pravac kojim se manje-više mogu kretati, ali je i on većim delom pod našom kontrolom - rekao je Alaudinov za „Prvi kanal“.

Kako je precizirao, situacija je „u potpunosti pod kontrolom“ ruskih snaga.

10.05 - Ruska vojska učvrstila pozicije na obodu Ugljedara

Ruska vojska učvrstila je svoje pozicije na obodu Ugljedara i praktično je očistila svu teritoriju predgrađa, saopštio je savetnik šefa administracije Donjecke Narodne Republike.

On je takođe rekao i da ukrajinske snage sada prebacuju u Ugljedar snage iz Artjomovska kako bi odbranili grad.

9.32 - Tramp: Zaustavio bih konflikt u Ukrajini za 24 časa

AP Photo/Evan Vucci, File
 

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi zaustavio konflikt u Ukrajini za svega 24 časa.

- Da sam ja predsednik rata između Rusije i Ukrajine nikada ne bi bilo. Čak i u ovom trenutku da sam predsednik mogao bih da se dogovorim i da zaustavim ovaj užasni rat i to za svega 24 časa - rekao je on.

9.26 - Ruska vojska: U Zaporožju još uvek ispipavamo teren – ofanziva tek predstoji

Ruska vojska u Zaporožju još uvek ispipava teren, a glavna ofanziva tek predstoji, izjavio je predstavnik zaporoške administracije Vladimir Rogov.

- Trenutno vršimo izviđanje terena sporadičnim bitkama. Strateška inicijativa je na našoj strani. To su samo lokalni manevri, a glavna ofanziva tek predstoji - rekao je on.

Trenutno se bitke u Zaporoškom pravcu vode u blizini Orehova i Guljapolja.

9.22 - Mađarska će uložiti veto na EU sankcije Rusiji vezane za nuklearnu energiju

AP Photo/Markus Schreiber
 

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da će njegova zemlja uložiti veto na bilo kakve sankcije EU Rusiji koje bi se ticale nuklearne energije.

- Nećemo dozvoliti da nuklearna energija bude uključena u plan sankcija Rusiji. To ne dolazi u obzir - izjavio je Orban za mađarski državni radio, prenosi Rojters.

On je dodao da će na takav eventualni predlog "sigurno biti uložen veto".

Mađarska nuklearna elektrana Paks, koja je puštena u promet osamdesetih godina prošlog veka, ima četiri reaktora VVER 440 koje je sagradila Rusija, sa kombinovanim kapacitetom oko 2.000 megavata.

9.00 - Rusija odbacije izveštaj IAEA o eksplozijama u blizini nuklearke Zaporožje

Predsednik Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da su se blizu nuklearne elektrane Zaporožje čule eksplozije i ponovo pozvao na stvaranje bezbednosne zone oko te nuklearne elektrane.

Savetnik šefa Rosatoma Renat Karča odbacio je, međutim, Grosijeve komentare kao neosnovane, prenosi Rojters.

Grosi, koji je posetio Ukrajinu prošle nedelje, saopštio je da posmatrači IAEA redovno beleže eksplozije blizu nuklearne elektrane.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

On je u četvrtak  naveo da je zabeleženo osam detonacija i da su prozori na zgradi nuklearne elektrane vibrirali.

8.27 - Rusija: Ublažavanje sankcija u zamenu za kapitulaciju – nema ni govora

SAD bi želele da povod za ukidanje sankcija Rusiji bude njena kapitulacija, međutim, Rusija neće promeniti svoju politiku po pitanju Ukrajine koja se zasniva na denacifikaciji i demilitarizaciji cele zemlje, izjavio je šef ustavnog komiteta Saveta federacije Rusije Andrej Klišas.

Tim rečima je on prokomentarisao izjavu zamenice državnog sekretara SAD Viktorije Nuland da je Amerika spremna da ublaži sankcije Rusiji ukoliko se Moskva odluči na ozbiljne pregovore po pitanju povlačenja vojske iz Ukrajine i vraćanju teritorija.

- Juče je ta vest bila glavna, ali ubrzo je postalo sve mnogo jasnije – potpuna kapitulacija Rusije u zamenu za ublažavanje sankcija. Ovde nema nikakvih novina - dodao je Klišas.

8.17 - Zelenski poziva na dalje sankcije i više oružja

Nakon poslednjih ruskih raketnih udara, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je pozvao na dalje sankcije Rusiji i od saveznike zatražio da isporuče Ukrajini više oružja.

- Ruska agresija može i treba da se zaustavi samo adekvatnim oružjem. Teroristička država ništa drugo neće razumeti. Oružje na bojnom polju. Oružje koje štiti naše nebo. Nove sankcije Rusiji, odnosno političko i ekonomsko oružje. I pravno oružje - treba još više raditi na uspostavljanju Tribunala za ruske zločin u Ukrajini - rekao je u svom noćnom obraćanju ukrajinski predsednik.

Profimedia
 

7.10 - Rogov: Stiče se utisak da IAEA ispunjava političku volju kijevskog režima

Saopštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o snažnim eksplozijama u oblasti Zaporoške nuklearke nije tačno i predstavlja provokaciju, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Ova informacija nije tačna. Nike bilo nikakvih eksplozija, a posebno snažnih, u krugu nuklearke. Očigledno je u pitanju neka lukava igra ili trik IAEA sa ciljem provokacije ili nekih koraka za diskreditaciju situacija u regionu - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, IAEA očigledno sledi cilj da dovede u pitanje sposobnost ruskih oružanih snaga da garantuju bezbednost i zaštite nuklearnu elektranu od granatiranja iz Ukrajine.

- Stiče se utisak da IAEA ispunjava političku volju kijevskog režima i njihovih gospodara, koji su zabrinuti za uspešne ofanzivne operacije ruske vojske na zaporoškom delu linije fronta i stoga pokušavaju da je uspore na sve moguće načine, uključujući i širenjem dezinformacija - ocenio je Rogov.

7.00 - Eksplozije u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane

Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ponovo su saopštili o snažnim eksplozijama u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane.

- Stručnjaci IAEA koji se nalaze u Zaporškoj nuklearnoj elektrani... izveštavaju da su se izvan objekta dogodile snažne eksplozije, što ukazuje na borbena dejstva u blizini objekta koji se nalazi na liniji fronta - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike