Kolika je verovatnoća da će Rusija napasti NATO? Bela kuća otkrila svoja saznanja

26.01.2023

14:25

0

Kirbi je napomenuo da je Vašington rasporedio dodatnih 20.000 američkih službenika u Evropi, čime je njihov ukupan broj dostigao 100.000

Kolika je verovatnoća da će Rusija napasti NATO? Bela kuća otkrila svoja saznanja
Copyright Profimedia

Zemlje NATO-a nisu u opasnosti od napada Rusije, izjavio je u sredu portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Govoreći na redovnom brifingu za novinare, Kirbi je upitan da li vojna alijansa predvođena SAD ima dovoljno vojnika da odbije mogući ruski udar na svom istočnom krilu u slučaju velike eskalacije ukrajinskog sukoba.

- Sve što mogu da vam kažem jeste da nismo videli apsolutno nikakve indikacije da Putin ima planove da napadne teritoriju NATO-a - rekao je portparol, naglašavajući da američki predsednik Džo Bajden „ozbiljno“ shvata obaveze Vašingtona prema članu 5 (princip da je napad na jednu članicu napad na ceo savez).

Kirbi je napomenuo da je Vašington rasporedio dodatnih 20.000 američkih službenika u Evropi, čime je njihov ukupan broj dostigao 100.000 i dodao da je NATO „uveren da imamo sposobnosti, energiju, talenat, ljudstvo, resurse da ispunimo svoje obaveze iz člana 5".

Rusija je dosledno opisivala američko vojno prisustvo na istočnom krilu NATO-a kao pretnju. Krajem oktobra sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da „što su američke trupe bliže našim granicama, to smo u većoj opasnosti“.

Kirbi je takođe rekao da SAD obraćaju pažnju na crvene linije koje je Moskva povukla u Ukrajini, dodajući: „Ne uzimamo ništa zdravo za gotovo kada to kažu. I ne odbacujemo."

AP Photo/Evan Vucci
 

U jesen je rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo Vašington da će isporuke oružja dugog dometa Kijevu preći „crvenu liniju“ i učiniti Ameriku „direktnom stranom u sukobu“. U utorak je Dmitrij Poljanski, prvi zamenik stalnog predstavnika Moskve pri UN, sugerisao da je, iako je Zapad zanemario neka od upozorenja Moskve, „moguće da većina crvenih linija još nije pređena”.

Međutim, u sredu je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su svi „razgovori o crvenim linijama postali stvar prošlosti“, ukazujući na tekući „hibridni rat“ koji Zapad vodi protiv Rusije u Ukrajini.

- SAD su nedvosmisleno izjavile da žele da nanesu strateški poraz Rusiji. Nemoguće je zanemariti realnost - dodali su u Ministarstvu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike