Boris Džonson tvrdi da je Zapad napravio grešku u Ukrajini: Nismo uspeli da uradimo ono što je bilo potrebno

27.01.2023

11:45

0

Nekadašnji premijer Velike Britanije pričao je za televizijski kanal Rada

Boris Džonson tvrdi da je Zapad napravio grešku u Ukrajini: Nismo uspeli da uradimo ono što je bilo potrebno
boris džonson (6) - Copyright Kirsty O'Connor, Pool via AP

Zapad je trebalo da suzbije Rusiju na početku ukrajinske krize pre devet godina, a ne da čeka da izbiju neprijateljstva velikih razmera 2022. godine, izjavio je u četvrtak bivši britanski premijer Boris Džonson.

Govoreći za ukrajinski televizijski kanal Rada, Džonson je rekao da bi takva kazna „bila ozbiljna, ali mi ništa nismo uradili“, misleći na događaje u Donbasu i na Krimu 2014.

U to vreme puč u Kijevu koji je podržavao Zapad izazvao je pobunu naroda u istočnoj Ukrajini i doveo do otcepljenja Krima od Ukrajine i glasanja za pridruživanje Rusiji.

- Koje smo sankcije uveli tada? Pokrenuli su ovu diplomatsku imitaciju zvanu Normandijski proces i ništa nisu postigli. I Putin je zaključio da ga Zapad neće zaustaviti. To je bila greška - rekao je on i dodao da su ovu „osnovnu lekciju“ naučile sve strane.

Ovaj diplomatski proces se „kretao nigde“, insistira Džonson.

- Ljudi su shvatili jednu veliku lekciju: nismo uspeli 2014, nismo uspeli da uradimo ono što je bilo potrebno - dodao je bivši britanski premijer.

AP Photo/Frank Augstein, Pool
Boris Džonson

Mirovni proces u Normandiji, koji je uključivao Rusiju, Ukrajinu, Nemačku i Francusku, bio je pokušaj da se razreše neprijateljstva u Donbasu. Kao rezultat toga 2014. i 2015. godine strane su uspele da potpišu sada nevažeće sporazume iz Minska, dajući Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici poseban status u okviru ukrajinske države.

Prošlog meseca bivša nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je ovaj dogovor bio samo „pokušaj da se Ukrajini da vremena“ da njena vojska ojača. Kasnije je to otkriće potvrdio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland, koji je primetio da su sporazumi iz Minska pomogli Ukrajini da postigne taj cilj.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je „razočaran“ i šokiran tim priznanjem, navodeći to kao dokaz da je pokretanje vojne operacije u februaru 2022. bila ispravna odluka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike