Kako je Turska postala crna ovca NATO: Želeli su i da je izbace iz saveza, ali ona u jednoj bazi čuva moćne nuklearne bombe!

28.01.2023

20:17

0

Autor: N. Pavlović

Turska je među pet zemalja koje daju "najznačajniji doprinos" misijama i specijalnim operacijama

Kako je Turska postala crna ovca NATO: Želeli su i da je izbace iz saveza, ali ona u jednoj bazi čuva moćne nuklearne bombe!
Copyright AP Photo/Ariel Schalit

Turska se NATO-u pridružila 1952. godine, postavši 13. članica vojnog saveza, ali i jedna od najproblematičnijih.

Zamenik predsednika Patriotske partije Etem Sančak izjavio je da bi Ankara mogla da se povuče iz NATO-a u narednih šest meseci. Naveo je čitav niz problema, posebno kada je reč o ulasku Švedske i Finske u Alijansu, ali se pozvao i na nedavne ankete koje su pokazale da 80 odsto građana smatra da se SAD neprijateljske odnose prema Turskoj.

Ubrzo se oglasila i vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP), koja je naglasila da izlazak iz NATO-a ne dolazi u obzir, makar za sada.

AP Photo/Olivier Matthys
Sedište NATO-a u Briselu

Kolika je uloga Turske u misijama NATO?

Lokalni mediji procenjuju da je Turska među pet zemalja koje daju "najznačajniji doprinos" misijama i specijalnim operacijama.

Pre povlačenja zapadnih trupa iz Avganistana, Turska je od 2015. do 2021. učestvovala u misiji "Odlučna podrška" kada je bila zadužena za bezbednost i brojne operacije na međunarodnom aerodromu u Kabulu.

Od 2005. do 2007, Ankara je podržavala misiju UN i Afričke unije u sudanskom Darfuru koja je pokrenuta u okviru programa NATO-a za pomoć državama u sektorima obrazovanja i saobraćaja.

Trenutno, turskih vojnika ima pri KFOR-u na tzv. Kosovu, a rade i na sprečavanju ilegalne migracije u Egejskom moru.

AP Photo/Khalil Hamra
Vojne vežbe na Mediteranu

Turska igra i važnu ulogu u misijama u Iraku, pružajući letelicama dopunu goriva koristeći se radarskim sistemom AWACS, što je deo borbe protiv Islamske države.

Penzionisani američki mornarički admiral i nekadašnji vrhovni saveznički komandant NATO-a Džejms Stavridis potvrdio je nedavno da su Turci godinama obezbeđivali trupe, letelice i brodove svakoj misiji Alijanse, uključujući one u Avganistanu ili na Balkanu.

- Pod mojom komandom, pružili su pomoć 2011. u Libiji, što su drugi veći saveznici odabrali da izbegnu. Svaki put kada bih nešto zamolio, izvršili su zadatak - naveo je Stavridis.

Baza "Indžirlik"

Turska vazduhoplovna baza "Indžirlik", sagrađena 1955, igra važnu ulogu u sprovođenju misija NATO-a, a tako je bilo još od Hladnog rata.

Tokom Prvog zalivskog rata, baza je služila kao polazna tačka odakle su koalicione snage letele za severni Irak. Kasnije se odatle poletalo za Avganistan.

Krajem 2014. iz "Indžirlika" se poletalo za operacije protiv Islamske države.

AP Photo
Vojna baza "Indžirlik"

Trenutno, tamo je stacionirano 39. krilo vazdušne baze američkih vazduhoplovnih snaga, uključujući oko 1.500 američkih vojnika, kao i određen broj letelica. Navodno, tamo je smešteno i 70 američkih taktičkih nuklearnih bombi B61-12. 

Švedski problem

Kada je počeo sukob u Ukrajini, Švedska i Finska su izjavile da odustaju od vojne neutralnosti i podnele zvaničan zahtev za ulazak u NATO.

Ulazak je za sada ratifikovalo 28 od 30 država članica, a izuzetak su Mađarska i Turska.

Ankara traži od Stokholma, između ostalog, da ispuni zahteve vezane za suzbijanje Radničke partije Kurdistana (PKK), kao i izručenje nekih osoba koje smatra odgovornima za neuspešni državni udar u Turskoj u leto 2016. godine.

Profimedia
Šveđani se narugali Erdoganu - obesili lutku sa njegovim likom

Iako se jedno vreme mislilo da će Turska popustiti i odobriti ulazak Švedske u NATO, nedavni događaji su to opovrgli.

Turski lider Redžep Tajip Erdogan rekao je da Švedska ne treba da očekuje podršku Ankare nakon što je u Stokholmu, ispred Ambasade Turske, spaljen Kuran. I ne samo to, vlasti su dozvolile taj skup desničara.

Potom se oglasio i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji je rekao da bi trilateralni sastanci Turske, Švedske i Finske bili potpuno besmisleni.

Da li Amerikanci žele da izbace Tursku iz NATO?

Već godinama postoje tenzije na relaciji Vašington - Ankara, posebno zbog želje Turske da kupi američke avione F-16, ali i ruski raketni sistem S-400.

Predstavnički dom SAD je 2020. podneo rezoluciju kojom je tražio da se Turska ukloni iz NATO-a, što je pokrenula tadašnja članica demokrata Tulsi Gabard.

Jermensko nacionalno veće Amerike tada je reklo da je Gabardova optužila Tursku da učestvuje u sukobu u Nagorno-Karabahu na strani Azerbejdžana, ali i da sarađuje sa sirijskim militantima povezanim sa Al Kaidom i Islamskom državom.

Kako je izjavila, to je u potpunoj suprotnosti sa politikom vojnog saveza koji je pozivao na mir u Nagorno-Karabahu. Ipak, rezolucija nikada nije usvojena.

Kako bi Turska uopšte mogla da bude izbačena iz NATO-a?

Treba reći da su šanse da Turska zaista bude izbačena iz NATO-a ravne nuli, imajući u vidu da Severnoatlantski sporazum ne nalaže nikakve kaznene mere za zemlje članice niti omogućava proceduru za potencijalno izbacivanje.

AP Photo/Markus Schreiber
Redžep Tajip Erdogan

Jedino sama zemlja članica može ostale obavestiti o tome da želi da napusti Alijansu i zaključi saradnju.

Omer Čelik, portparol AKP-a, rekao je da su reči onih koji govore o povlačenju Turske iz NATO-a veoma iznenađujuće.

- Nema ni govora o ovome. Mi smo jedna od zemalja koje su osnovale NATO. Ovi ljudi nemaju pravo da kažu tako nešto - zaključio je Čelik.

Inače, Turska nakon SAD ima najbrojniju vojsku među članicama saveza, a takođe je i jedna od najstarijih zemalja članica.

Protokol o pristupanju je potpisao predsednik Dželal Bajar 17. oktobra 1951. godine, a Turska je zvanično ušla u NATO 18. februara 1952. godine.

NATO je 1949. osnovalo 12 zemalja - Belgija, Kanada, Danska, Francuska, Velika Britanija, Island, Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Portugalija i SAD. Danas savez broji 30 zemalja.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike