„Teraju nas na to svojim provokacijama"! Turska bi mogla da istupi iz NATO-a za pet-šest meseci?

25.01.2023

12:15

2

Patriotska partija je 19. januara najavila pokretanje kampanje širom zemlje pozivajući rukovodstvo zemlje da napusti Severnoatlantski savez

„Teraju nas na to svojim provokacijama"! Turska bi mogla da istupi iz NATO-a za pet-šest meseci?
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Turska bi mogla da napusti NATO za pet do šest meseci zbog provokativnih akcija protiv Ankare, izjavio je u sredu zamenik lidera Patriotske partije Etem Sančak.

- Događaji nas podstiču na takve korake. NATO nas tera na to svojim provokacijama. Turska će napustiti NATO za pet do šest meseci. Pokušavaju da nas gurnu u unakrsnu vatru na Bliskom istoku. Na kraju krajeva, možete videti kampanje protiv Kurana u Švedskoj i Holandiji - citira Sančakove reči list „Ajdinlik".

Sančak se osvrnuo na nedavne ankete koje pokazuju da najmanje 80 odsto turskog stanovništva veruje da su „Sjedinjene Američke Države zemlja koja vodi najneprijateljskiju i najdestruktivniju politiku“ prema Turskoj.

- Turski narod u poslednje vreme pokazuje simpatije prema Rusiji i Putinu - zaključio je političar.

U međuvremenu, Patriotska partija je 19. januara najavila pokretanje kampanje širom zemlje pozivajući rukovodstvo zemlje da napusti Severnoatlantski savez. Prethodno je antiamerička stranka više puta pozivala Ankaru da zatvori američke vojne baze na teritoriji Turske, povuče ugovor o kupovini F-16 i istupi iz NATO-a.

„Nema govora o povlačenju Turske iz NATO-a"

Povlačenje Turske iz NATO-a se trenutno ne razmatra, izjavio je u sredu Omer Čelik, portparol vladajuće Partije pravde i razvoja.

- Iznenađujuće su reči onih koji govore o povlačenju Turske iz NATO-a. O ovome nema govora. Mi smo jedna od zemalja koje su osnovale NATO. Ti ljudi nemaju pravo da govore takve stvari - rekao je Čelik za Si-En-En Turk.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike