Ubijena dva britanska plaćenika, Bajden sutra saopštava odluku o „Abramsima“?

24.01.2023

23:16

0

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Ubijena dva britanska plaćenika, Bajden sutra saopštava odluku o „Abramsima“?
Copyright Russian Defense Ministry Press Service photo via AP/Alexei Alexandrov/Evgeniy Maloletka

Sukob u Ukrajini je ušao u 335. dan. 

Nova ruska vojna reforma odgovor je na širenje NATO-a, poručio je novoimenovani načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

Kirilo Timošenko, zamenik šefa administracije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, podnosi ostavku.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU dali zeleno svetlo za sedmi paket pomoći Kijevu vredan pola milijarde evra.

Najvažnije činjenice

U toku je 335. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

 

00.00 - Ovim se završava današnji blog. Budite i sutra u toku sa našim vestima.

23.56 - Pokušaj proboja specijalaca GUR Oružanih snaga Ukrajine kod Kahovke 

Glavna obaveštajna uprava Ukrajine prikazala je operaciju pokušaja prelaska reke sa snagama Oružanih snaga Ukrajine.

Prednji odred izviđačkih specijalaca iskrcao se na obalu i zapalio neku šupu na stanici za čamce, koju su nazvali štab.

Prema ruskim izvorima, ovde nije moglo biti nikakvog komandnog mesta, jer je zgrada pod nosom neprijatelja, preko reke.

23.26 - Matvejčev: Zamrznuti imovinu koji se protive Rusiji

Oleg Matvejčev je u intervjuu za RIA Novosti predložio da se zamrzne sva imovina umetnika koji su napustili i usprotivili se Rusiji dok je istraga u toku i dok se utvrdi priroda njihovog zločina. 

22.34 - Bajden sutra saopštava odluku o „Abramsima“?

Američki predsednik Džozef Bajden objaviće sutra, 25. januara, odluku o isporuci tenkova „Abrams“ Ukrajini, izjavio je zvaničnik američke administracije za katarsku televiziju „Al Džazira“.

Američki zvaničnik je precizirao da „tenkovi koji će biti poslati Ukrajini, neće biti otpremljeni iz skladišta Pentagona, već će biti sklopljeni ugovori o njihovoj nabavci“.

21.52 - Ubijena dva Britanca

Dva britanska plaćenika, Kris Peri i Endru Begšou, koji su učestvovali u borbama na strani Kijeva, likvidirana su kod Soledara, saopštila je televizija „Skaj njuz“.

- Dvojica britanskih državljana ubijena su prilikom pokušavaja "humanitarne evakuiacije" iz... Soledara - navodi televizija.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je oslobađanje Soledara završeno uveče 12. januara.

21.40 - Zelenski: Razgovarao sam sa Makronom o diplomatskim koracima za okončanje sukoba

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razmotrio diplomatske korake o okončanju sukoba u Ukrajini.
Zelenski je saopštio da su razgovarali i o drugim temama.

- Tokom razgovora sa francuskim liderom Emanuelom Makronom zahvalio sam za prodornu odluku o isporuci lakih tenkova, kao i dalje jačanje odbrambene sposobnosti Ukrajine, posebno, naprednih PVO sistema. Razgovarali smo i o diplomatskim koracima o završetku rata. Naročito sam podvukao da sportistima iz Rusije nije mesto na Olimpijskim igrama u Parizu - navodi se u saopštenju na telegram kanalu Zelenskog.

AP Photo/Adam Schreck
 

20.38 - Kijev: Nemački tenkovi snažna podrška Ukrajini

Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak saopštio je danas da je isporuka nemačkih tenkova neophodna za obnavljanje granica nacije i opisao nameru Nemačke kao snažanu podršku Ukrajini.

- Nekoliko stotina tenkova za naše tenkovske posade - najbolje tenkovske posade na svetu. Ovo će postati prava pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare - napisao je Jermak na Telegramu ubrzo nakon što je nemački nedeljnik "Špigel" objavio da će Berlin odobriti slanje tenkova "Leopard 2" Ukrajini.

19.04 - Špigel: Šolc odlučio da pošalje tenkove Leopard Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje tenkove Leopard 2 Ukrajini i dozvoli i drugim zemljama poput Poljske da to učine, javlja nemački Špigel.

Kako navodi nemački nedeljnik, odluka se odnosi ''na najmanje jednu grupu'' tenkova Leopard 2 A6, prenosi Rojters. 

Špigel dodaje da drugi saveznici u okviru NATO, na primer u Skandinaviji, nameravaju da, zajedno sa Nemačkom, isporuče svoje tenkove Leopard Kijevu.

18.33 - Španija je izdvojila 38 miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini, izjavio je španski premijer Pedro Sančez, koji je ovu sumu nazvao rekordnom.

17.50 - Grosi: U ukrajinskim nuklearkama nije pronađena vojna tehnika

AP Photo/Markus Schreiber
Rafael Grosi

Inspektori Mađunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nisu našli vojnu tehniku u ukrajinskim nuklearnim stanicama, saopštio je generalni direktor agencije Rafael Grosi, govoreći pred Evropskim parlamentom u Briselu.

- Pošto su naše stalne misije već tamo, zamolio sam danas svoj tim da pažljivo pregleda lokacije, zajedno sa tamošnjim ukrajinskim menadžmentom, da se uveri da li se tamo skladište vojni materijali... Rezultat ovih inspekcija je, naravno, bio negativan - objasnio je Grosi.

Prema Grosiju, zahvaljujući radu IAEA „već drugi put su odbačene su optužbe“ da ukrajinska strana narušava nuklearnu bezbednost, podsećajući na negativan zaključak stručnjaka IAEA o mogućoj pripremi „prljave bombe“ na teritoriji Ukrajine.

17.35 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.

17.29 - Zelenski: Ukrajina ne namerava da napadne Belorusiju

Ukrajina nema nameru da napadne Belorusiju, rekao je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, komentarišući izjavu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je Kijev ponudio Minsku da potpiše pakt o nenapadanju.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Finske Saulijem Niinistom naglasio da Ukrajnia nije nikada ni nameravala da to uradi, preneo je TASS.

Profimedia
Vladimir Zelenski

- Ovo je najvažnija poruka celog ukrajinskog naroda beloruskom narodu - poručio je.

Dodao je da izazov za Ukrajinu ipak može postojati na beloruskoj teritoriji i naglasio da je ukrajinskoj vojsci naređeno da se pripremi za sve izazove.

17.02 - Fijala: Tenkovi koje nam šalje Nemačka neophodni su kako bismo osigurali svoju bezbednost

Češki premijer Petr Fijala izjavio je da su tenkovi koje Nemačka planira da isporuči Češkoj kao kompenzaciju za one koje je Prag poslao Ukrajini potrebni kako bi zemlja osigurala sopstvenu bezbednost.

- Naše tenkove T-72 poslali smo u Ukrajinu i upravo zbog toga smo se dogovorili o podršci Nemačke kako bismo osigurali borbenu gotovost naše vojske - rekao je on, prenose „Češke novini“.
Nemačka će Češkoj i Slovačkoj prebaciti po 15 tenkova starijeg modela „leopard 2A4“. Po jedan tenk obe zemlje su dobile u decembru prošle godine, dok bi ostali trebalo da budu isporučeni tokom ove godine.

16.46 - SAD odustaju od protivljanja slanju tenkova M1 Abrams Ukrajini?

Čini se da SAD odustaje od protivljenja slanju tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, a objava o tome bi mogla stići već ove nedelje, izjavila su danas dva američka zvaničnika.

Zvaničnici su, govoreći pod uslovom da ne budu imenovani kazali za Rojters da za sada ne znaju koja je konačna odluka SAD o slanju tenkova Abrams u Ukrajinu.

Profimedia
M1 Abrams

To bi moglo da podstakne Nemačku da i ona pošalje tenkove u Ukrajinu, navela je britanska agencija.

15.29 - Poslanici Dume će morati da obaveste nadležne o putovanjima u inostranstvo

Državna duma će danas razmatrati amandman na pravilnik komore o obavezi poslanika da obaveste nadležne o o svojim putovanjima van Ruske Federacije, izjavio je prvi zamenik predsednika Komiteta za propise Dume Mihail Romanov.

- Amandman predviđa uvođenje dužnosti poslanika da obaveste nadležne o putovanju u inostranstvo. Predloženo je da se amandmani podnesu na današnjem sastanku - rekao je Romanov za Interfaks.

15.09 - Prigožin: Zauzimanje Artjomovska će preseći ukrajinsku ofanzivu u svim pravcima

Cilj oslobađanja Artjomovska (Bahmuta) jeste da se spreče ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga „u svakom pravcu“, izjavio je u utorak osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin.

- Zadatak zauzimanja Bahmuta jeste da se uništi ukrajinska armija u okolini grada i da se spreči svako ofanzivno dejstvo u bilo kom pravcu fronta. Sve svoje borbeno sposobne jedinice Oružane snage Ukrajine upućuju u Bahmut. A „Vagner" ih likvidira, otvarajući operativne mogućnosti u drugim pravcima - naveo je Prigožin u komentaru objavljenom na stranici „Konkorda“ na društvenoj mreži „V kontakte“.

Profimedia
Evgenije Prigožin

13.30 - Poljska će od EU tražiti nadoknadu za tenkove koje namerava da pošalje Ukrajini

Poljska će od Evropske unije tražiti kompenzaciju za tenkove Leopard 2 koje namerava da pošalje kao pomoć Ukrajini, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

- Apliciraćemo za nadoknadu troškova Evropskoj uniji, to će biti još jedan test dobre volje - rekao je Moravjecki.

On je izrazio nadu da će Nemačka brzo dati odgovor na zahtev Varšave da Poljska pošalje tenkove u Ukrajinu.

- Nemci odugovlače, izbegavaju odgovor. Ponašaju se na način koji je teško razumljiv - ocenio je Moravjecki.

12.59 - Peskov: Isporuke tenkova „Leopard“ Ukrajini ne obećavaju ništa dobro

Isporuke tenkova „Leopard“ Ukrajini ne obećavaju ništa dobro za odnose Rusije i Nemačke i neizbežno će se odraziti na njihov budući razvoj, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je ocenio, odnosi Rusije i Nemačke „već su na prilično niskoj tački“ u ovom momentu.

- Ne primećuje se bilo kakav sadržajan dijalog ni sa Nemačkom, ni sa drugim zemljama EU i NATO-a - rekao je Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

12.09 - Sankcije za rusku crkvu

Ukrajina je uvela sankcije za 22 ruska državljana povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom zbog, kako je predsednik Vladimir Zelenski obrazložio u svom sinoćnom obraćanju, podrške genocidu pod plaštom religije.

Prema dekretu Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, na listi se nalazi i Mihail Gundajev, koji predstavlja Rusku pravoslavnu crkvu u Svetskom savetu crkava i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

Državni mediji u Moskvi izvestili su da je Gundajev rođak patrijarha Kirila, kome je Kijev uveo sankcije prošle godine.

12.04 - Nemačka dobila zvaničan zahtev od Poljske

Nemačka je danas dobila zvaničan zahtev Poljske za ponovni izvoz tenkova Leopard u Ukrajinu, saopštio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Konačna odluka o tome da li će Nemačka poslati tenkove Leopard u Ukrajinu ili će dozvoliti drugim zemljama, doneće konsenzusom vlada u Berlinu, saopštio je  visoki zvaničnik u ministarstvu spoljnih poslova Tobias Lindner.

- Verujem da vam je dobro poznat stav moje ministarke u ovoj debati - dodao je on, misleći na izjavu ministarke spoljnih poslova Analene Berbok koja je u nedelju saopštila da Nemačka neće stajati na putu drugim zemljama da pošalju Kijevu tenkove Leopard.

AP Photo/Andreea Alexandru
Analena Berbok

11.11 - Lukašenko: Ukrajina je predložila Belorusiji pakt o nenapadanju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ukrajinska strana predložila Minsku da sklope pakt o nenapadanju.

10.41 - Stoltenberg: Uskoro dolazimo do rešenja za isporuku tenkova Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa uskoro pronaći rešenje za isporuku tenkova Leporad Ukrajini, a nemački ministar odbrane Boris Pistorijus kaže da među saveznicima nema nejedinstva oko slanja tenkova.

Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji sa Pistorijusom, naveo da će se konsultacije oko isporuke tenkova uskoro nastaviti.

Pistorijus je istakao da NATO ne sme da postane učesnik u ratu i ponovio da će Berlin brzo reagovati ako dođe do zajedničke odluke o slanju tenkova.

AP Photo/Alexandru Dobre
Jens Stoltenberg

10.04 - Posle Timošenka, ostavka zamenika ministra odbrane Ukrajine, smenjen zamenik tužioca

U Ukrajini je zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podneo ostavku zbog "medijskih optužbi" za korupciju, smenjen je zamenik državnog tužioca Oleksij Simonjenko, a prethodno je ostavku podneo i zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.

Šapovalov, koji je zadužen za snabdevanje trupa hranom i opremom, povukao se sa funkcije zamenika ministra odbrane usled "medijskih optužbi" za korupciju koje su, kako su on i ministarstvo naveli, neosnovani.

Kako je ministarstvo odbrane navelo na svom sajtu, ostavka Šapovalova je "dostojan čin", koji će pomoći da se očuva poverenje u ministarstvo.

9.40 - Ruski ambasador: Zapad naoružava Estoniju oružjem koje može da nišani Rusiju

Zapadne zemlje planiraju da snabdeju Estoniju najsavremenijim tipovima konvencionalnog naoružanja, koje je u stanju da drži na nišanu Sankt Peterburg, izjavio je ruski ambasador u Talinu Vladimir Lipajev.

- Anglosaksonci su imali interes da stvore ovde antirusku ispostavu kako bi izvršili pritisak na Rusiju. Pri tom, ne govorimo samo o ekonomskom, političkom, kulturnom, već i vojnom pritisku - rekao je on.

- Estonija se aktivno naoružava, nije jasno zašto. Ovde planiraju da isporuče najsavremenije tipove konvencionalnog naoružanja kojima mogu da drže na nišanu Sankt Peterburg. Stvara se protivraketni odbrambeni sistem srednjeg dometa. Postavlja se pitanje: S kim Estonija planira da ratuje? - kazao je Lipajev.

9.11 - Rejnmetal može da isporuči Ukrajini ukupno 139 tenkova Leopard 1 i 2

Nemački proizvođač oružja Rejnmetal može da isporuči Ukrajini ukupno 139 tenkova "leopard 1" i "leopard 2", rekao je portparol kompanije.

Kompanija trenutno ima 29 Leopard 2A4. Oni mogu biti gotovi već u aprilu ili maju ove godine. Rajnmetal može obezbediti 88 tenkova Leopard 1. Pored toga, kompanija ima 22 Leopard 2A4 čija popravka će trajati nešto manje od godinu dana, tako da bi mogli da budu isporučeni krajem 2023. ili početkom 2024. godine, navodi se u saopštenju.

Nemački koncern Rajnmetal je tokom Drugog svetskog rata napravio najprobojniji top KvK-42, koji je bio instaliran na „ubice T-34” – tenkove Panter.

AP Photo/Michael Sohn, File
Tenk "leopard 2"

9.09 - Lavrov: Rusija bila prijatelj sa Grčkom, Atina se povinovala američkim zahtevima

Rusija je bila prijatelj sa Grčkom dok se Atina nije povinovala „američkim zahtevima“, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Primetili smo transformaciju njenog rukovodstva. Bilo je prinuđeno ili je pristalo da se povinuje američkim zahtevima. Izvukli smo svoje zaključke o onima koji tako rado podržavaju agresiju na Rusiju - objavila je ruska ambasada u Atini na Tviteru.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

7.30 - Gerasimov: Nova ruska vojna reforma odgovor na širenje NATO-a

Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO-a i "kolektivnom Zapadu" na korišćenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

Putin je sredinom januara odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na pretnje ruskoj bezbednosti, rekao je Gerasimov za portal Argumeti i Fakti.

- Danas te pretnje uključuju želju Severnoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korišćenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje - rekao je Gerasimov, koji je imenovan 11. januara.

AP Photo/Daniel Cole
 

7.20 - Kirilo Timošenko, zamenik šefa administracije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, podnosi ostavku

Prema izvorima Pravde, njegovo mesto bi mogao da zauzme načelnik Kijevske vojne oblasne uprave Oleksij Kuleba.

Ostavku će uskoro podneti načelnici Sumske, Dnjepropetrovske, Zaporožske i Hersonske vojne oblasne uprave. Predsednik Ukrajine je u nedavnom obraćanju najavio mnogo "kadrovskih rešenja" na svim nivoima vlasti i u snagama bezbednosti.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike