Snouden: Nije skandal što su dokumenta pronađena kod Bajdena, nego nešto sasvim drugo

12.01.2023

14:33

0

Autor: N. Pavlović

Dokumenti, navodno, sadrže izveštaje o stranim zemljama

Snouden: Nije skandal što su dokumenta pronađena kod Bajdena, nego nešto sasvim drugo
Edvard Snouden - Copyright Profimedia

Uzbunjivač Edvard Snouden je u seriji tvitova prokomentarisao nedavno otkriće poverljivih dokumenata u bivšoj kancelariji predsednika Džoa Bajdena, iz vremena kada je bio potpredsednik SAD.

- Čini se da se predsednik provukao sa mnogo više poverljivih dokumenata nego mnogi uzbunjivači - rekao je Snouden pominjući slučaj Rijaliti Viner, nekadašnje prevoditeljke NSA, koja je 2018. osuđena zbog objavljivanja izveštaja o navodnom mešanju Rusije u američke izbore 2016.

- Za to vreme Bajden, Tramp, Klintonova, Petreus... svi ti ljudi imaju desetine, stotine dokumenata i niko nije u zatvoru - dodao je.

Snouden je napomenuo da "pravi skandal nije to što je Bajden imao poverljiva dokumenta, zato što, nažalost, svi to rade". 

- Skandal je što je Ministarstvo pravde za to saznalo nedelju dana pre izbora za Kongres i odlučilo je da zataška priču - poručio je.

Podsetimo, Snouden je bio nekadašnji operativac Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) koji je u javnost pustio poverljive dokumente koji su otkrili koliko Vašington nadzire i prisluškuje američke građane.

Početkom ove nedelje je objavljeno da su Bajdenovi lični advokati pronašli poverljive dokumente u njegovoj nekadašnjoj kancelariji u Centru za diplomatiju i globalnu saradnju Pen Bajden pri Univerzitetu Pensilvanija. Fajlovi su zapravo otkriveni 2. novembra, ali se ćutalo o tome.

AP Photo/Carolyn Kaster
Džo Bajden

Potom je javljeno da je nađena još jedna tura dokumenata na drugoj lokaciji.
Dokumenti navodno sadrže izveštaje o stranim zemljama, a američko Ministarstvo pravde trenutno razmatra to pitanje.

Bajden, koji je bio potpredsednik SAD za vreme mandata Baraka Obame od 2009. do 2017, do 2020. je imao kancelariju u organizaciji koja je udaljena nešto više od kilometar od Bele kuće.

On se zbog ovog slučaja suočava sa kritikama republikanaca jer je Ministarstvo pravde SAD prošle godine pokrenulo istragu o dokumentima koji su pronađeni na imanju u Mar-a-Lagu, na Floridi, kod bivšeg predsednika Donalda Trampa.

AP Photo/Evan Vucci, File
Donald Tramp

Republikanci, koji su nedavno preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom SAD i obećali da će istražiti Bajdenovu administraciju, optužili su američkog predsednika za licemerje.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike