Američki senator se protivi obuci ukrajinskih trupa u SAD: Podsetio na incident u Poljskoj, označio ih kao bezbednosnu pretnju

13.01.2023

21:43

0

On ima za cilj da blokira planove za obuku ukrajinskih snaga u korišćenju sistema protivvazdušne odbrane Patriot u vojnoj bazi u Oklahomi

Američki senator se protivi obuci ukrajinskih trupa u SAD: Podsetio na incident u Poljskoj, označio ih kao bezbednosnu pretnju
Copyright AP Photo/Libkos, File

Američki senator iz Oklahome nastoji da poremeti plan Pentagona da obuči oko 100 ukrajinskih vojnika u Fort Silu u njegovoj državi. Nejtan Dam, koji sebe naziva najkonzervativnijim poslanikom u državi, podneo je u sredu nacrt rezolucije u kojoj tvrdi da vojnici koji nisu iz zemlje NATO-a mogu predstavljati pretnju za lokalno stanovništvo.

Predloženi dokument ima za cilj da blokira planove za obuku ukrajinskih snaga u korišćenju sistema protivvazdušne odbrane Patriot u vojnoj bazi u Oklahomi. Zakonodavac je naveo incident u novembru kada je protivvazdušna raketa koju je ispalila Ukrajina skrenula u vazdušni prostor Poljske i ubila dva civila u pograničnom selu.

- Građani Oklahome ne moraju da budu pod pretnjom sličnog neuspeha koji će uticati na naš narod - navodi se u dokumentu koji je Dam podelio na Tviteru.

 

 

On je tvrdio da SAD ne bi trebalo da budu obavezne da obučavaju Ukrajince jer njihova zemlja nije članica NATO-a, a SAD nikada nisu zvanično objavile rat Rusiji u znak podrške Kijevu. Ako bude usvojena, rezolucija bi pozvala državnu vladu da iskoristi svoj autoritet „da drži strane vojnike dalje“ od tla Oklahome.

Međutim, neki od njegovih kolega zakonodavaca odbacili su Damov stav prema planovima Pentagona. U saopštenju Stejt departmenta u odgovoru na njegov predlog navodi se da Oklahoma "ima partnerstvo sa vojnim snagama iz partnerskih zemalja... decenijama" i tvrdi da bi njihovo okončanje ugrozilo nacionalnu bezbednost SAD. Odgovor je potpisalo sedam državnih senatora republikanaca.

Dam se obrušio na kritičare njegovog predloga na društvenim mrežama. Rekao je da stavlja svoju zemlju i građane Oklahome na prvo mesto i da ga ne zanimaju mišljenja „stranaca i botova“.

Planirani program obuke u Fort Silu ima za cilj da pripremi kijevsku vojsku da primi Patriot bateriju, koju je Bajdenova administracija obećala da če obezbediti. Obično su potrebni meseci da se posada nauči da rukuje veoma sofisticiranim sistemom naoružanja.

Vašington tvrdi da ne želi da svoje trupe direktno uključi u sukob u Ukrajini, ali je obećao da će obezbeđivati oružje, obuku, finansiranje i podršku kijevskoj vojsci „koliko god bude potrebno“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike