Pokreće se istraga američkog haotičnog povlačenja iz Avganistana: Bajdenova administracija dobila rok da obelodani sve

13.01.2023

16:14

0

Ova istraga samo je jedna od mnogih koje republikanci u Predstavničkom domu počinju da pokreću

Pokreće se istraga američkog haotičnog povlačenja iz Avganistana: Bajdenova administracija dobila rok da obelodani sve
Avganistanci na avionu na aerodromu u Kabulu - Copyright Profimedia

Najviši republikanac u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma u četvrtak je zatražio od Stejt departmenta ogroman broj dokumenata u vezi sa povlačenjem Bajdenove administracije iz Avganistana, čime je obeleženo zvanično pokretanje republikanske istrage o haotičnom izlasku iz ove azijske zemlje.

Predstavnik Teksasa Majkl Makol, predsedavajući komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, dao je odeljenju rok da odgovori do 26. januara. U slučaju da odeljenje ne ispoštuje rok, zapretio je sudskim pozivom.

- Imperativ je da Stejt department pruži potpune odgovore na ove dugotrajne zahteve, a Komitet neće tolerisati dalje odlaganje. U slučaju nepoštivanja, Komitet će koristiti ovlašćenja koja su mu na raspolaganju da ispuni svoje zahteve po potrebi, uključujući i prinudni proces - napisao je Makol državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u pismu.

Istraga o povlačenju iz Avganistana 2021. samo je jedna od mnogih istraga o Bajdenskoj administraciji koje republikanci u Predstavničkom domu počinju da pokreću.

Makol je u pismu od 10 stranica zatražio spisak svih međuagencijskih sastanaka u vezi sa povlačenjem do kojih je došlo tokom Bajdenove administracije. Takođe je zatražio informacije o svim sastancima sa talibanima od januara 2021.

AP Photo
 

Osim informacija o planiranju i procesu povlačenja, u pismo se jasno naglašava da je komitet zainteresovan da ispita posledice povlačenja.

Pitanja uključuju: „Koje su namere administracije da ukine i/ili reprogramira stranu pomoć u Avganistanu?“, „Kakav je trenutni odnos vlade SAD sa talibanima?“ i „Kakav je status obrade zahteva za vizu za SIV, P1 i P2?“

Makol i republikanske kolege iz Komiteta poslali su odeljenju najmanje tri zahteva za slične informacije prošle godine, ali za to vreme Makol je bio u manjini i odeljenje nije pružilo tražene informacije.

Republikanci u Komitetu objavili su prošle godine izveštaj o povlačenju, uprkos tome što nisu imali pristup dokumentima ili intervjuima sa zvaničnicima Stejt departmenta. Sada kada su republikanci većina u Predstavničkom domu, imaju više moći i mogu zakonski da zahtevaju od administracije da im daje informacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike