Pentagon obmanjivao javnost 16 meseci: Otkriveno kako su zataškavane činjenice o napadu dronom u Avganistanu u kom su stradala deca

07.01.2023

17:45

1

Tenzije su bile visoke na dan napada dronom, samo tri dana nakon terorističkog bombardovanja 26. avgusta u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i više od 100 Avganistanaca na aerodromu u Kabulu

Pentagon obmanjivao javnost 16 meseci: Otkriveno kako su zataškavane činjenice o napadu dronom u Avganistanu u kom su stradala deca
Pentagon - Copyright AP Photo/Patrick Semansky, File

Pogrešne pretpostavke i pristrasnost američkih analitičara doveli su do napada dronom u Kabulu u kojem je ubijeno deset civila, uključujući sedmoro dece, tokom haotičnog povlačenja SAD iz Avganistana u avgustu 2021. godine, navodno je utvrdila interna vojna istraga, piše Njujork tajms.

Tenzije su bile visoke na dan napada dronom, samo tri dana nakon terorističkog bombardovanja 26. avgusta u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i više od 100 Avganistanaca na aerodromu u Kabulu. Istraga Centralne komande SAD (CENTCOM) navela je da se tog dana očekuje još jedan napad ISIS-K i da obaveštajni izveštaji ukazuju na to da će on uključivati belu tojotu korolu, izvestio je u petak Njujork tajms.

Vojni analitičari su primetili da se bela korola zaustavila na mestu na kom su je očekivali, pa su počeli da prate automobil verujući da su u njemu pripadnici ISIS-K, navodi se u izveštaju. Nakon što se nekoliko sati kasnije vozilo zaustavilo u zatvorenom dvorištu u blizini aerodroma, naređen je raketni udar na automobil od dronom MK-9 Riper. Kasnije tog dana američki zvaničnici su objavili da su uspešno sprečili još jedan teroristički bombaški napad.

AP photo
 

Kako su počeli da se pojavljuju izveštaji o smrtnim slučajevima civila, američki zvaničnici su rekli da „nemaju naznaka“ o takvim žrtvama i da istražuju da li je sekundarna eksplozija možda nekoga ubila. Međutim, navodi Tajms, istraga CENTCOM-a je otkrila da su analitičari u roku od 20 minuta od napada izvestili da su civili možda ubijeni. U roku od tri sata procenili su da je najmanje troje dece stradalo.

Vojni zvaničnici su nastavili da kriju ono što su znali o napadu. Tri dana kasnije, predsednik Združenog generalštaba Mark Mili rekao je da je napad bio „pravedan“ i da je ubio posrednika ISIS-a i nepoznate „druge“. Pokazalo se da je vozač korole bio humanitarni radnik koji je proveo dan uzimajući laptop svog poslodavca, odvozeći kolege na posao i sa posla i utovarujući kanistere vode u svoj prtljažnik da ih odnese kući svojoj porodici.

Istraga CENTCOM-a završena je nedelju i po dana nakon napada dronom i njeni rezultati nikad nisu pušteni u javnost, navodi Tajms. Šesnaest meseci njujorške novine su dobile 66 delimično redigovanih stranica izveštaja, tek nakon što su tužile CENTCOM na osnovu Zakona o slobodi informisanja.

Istraga je detaljno objasnila kako su pristrasnosti dovele analitičare do pogrešnih pretpostavki. Na primer, zaključili su da paket ubačen u automobil sadrži eksploziv zbog „pažljivog rukovanja i veličine“ i da je nepravilna ruta vozača značila da pokušava da izbegne nadzor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike