Bivši predsednik Avganistana: Amerikanci su bili umešani u korupciju u mojoj zemlji

27.12.2022

15:33

0

Karzaj živi u Kabulu, gde talibani budno motre da njega i ne dopuštaju mu da napusti avganistansku prestonicu

Bivši predsednik Avganistana: Amerikanci su bili umešani u korupciju u mojoj zemlji
Hamid Karzaj - Copyright AP Photo/Petros Giannakouris

Bivši avganistanski predsednik Hamid Karzaj preuzeo je u utorak odgovornost za korupciju u svojoj zemlji, istovremeno priznajući da su i Sjedinjene Američke Države bile uključene u nju.

- Preuzimam punu odgovornost za korupciju i mito, ali veliki ugovori, velika korupcija, u stotinama miliona dolara ili milionima dolara, bila je očigledno američka - rekao je Karzaj za Vašington post.

Kako se navodi, bivši predsednik živi u Kabulu, gde talibani budno motre da njega i ne dopuštaju mu da napusti avganistansku prestonicu.

Karzaj je rekao da je doneo pravu odluku kada je rešio da ostane u zemlji čak i nakon što su talibani preuzeli vlast sedinom avgusta 2021. godine.

- Nisam bio siguran u svoju bezbednost, ali nikada ne bih otišao i nikad neću otići. Ovo je moja zemlja - istakao je bivši avganistanski vođa.

AP Photo/Hussein Malla
Hamid Karzaj

List je izvestio da talibani Karzaja vide kao svog protivnika pošto je bio "prvi pojedinac koji je radio sa Amerikancima na okupaciji Avganistana".

Talibani su u avgustu 2021. došli na vlast, u vreme kad su strane trupe ubrzano i haotično napuštale zemlju, a politička kriza pogoršala je ekonomsku situaciju i dovela do nestašice hrane koja je zemlju dovela do ivice humanitarne krize.

Karzaj je bio predsednik Avganistana od decembra 2004. do septembra 2014. Bio je prvi vođa zemlje nakon što su SAD svrgnule talibane sa vlasti 2001. nakon vojne operacije koja je bila odgovor na napade 11. septembra, najsmrtonosniji teroristički napadi na američkom tlu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike