„To je jedna od najvećih masovnih zabluda u istoriji SAD": Nova serija Tviterovih dokumenata raskrinkala američku laž o ruskim botovima

13.01.2023

10:12

0

Otkrića koja su obelodanjena ovog četvrtka tiču se događaja iz januara i februara 2018. i memoranduma republikanskog kongresmena Devina Nunjesa iz Kalifornije u kom se detaljno opisuje kako je FBI koristio „Stilov dosije“ da špijunira Trampovu kampanju i predsedništvo

„To je jedna od najvećih masovnih zabluda u istoriji SAD": Nova serija Tviterovih dokumenata raskrinkala američku laž o ruskim botovima
Tviter - Copyright AP Photo/Mary Altaffer

Rukovodioci Tvitera znali su da je nekoliko heštegova koje su vodeće demokrate iz Kongresa i korporativni mediji proglasili „ruskim dezinformacijama“ proizvod Amerikanaca, ali su odlučili da to ne kažu javnosti, otkrio je u četvrtak novinar Met Taibi.

Taibi od početka decembra objavljuje „Tviterove dokumente“, interne fajlove kompanije koje je obezbedio njen novi vlasnik Ilon Mask. Do sada objavljeni dokazi bacaju svetlo na cenzuru ključnih priča uoči predsedničkih izbora 2020, pritisak FBI-ja, direktno mešanje Bele kuće u pitanja kovida 19 i ukidanje naloga Donalda Trampa, tada aktuelnog američkog predsednika.

Otkrića koja su obelodanjena ovog četvrtka tiču se događaja iz januara i februara 2018. i memoranduma republikanskog kongresmena Devina Nunjesa iz Kalifornije u kom se detaljno opisuje kako je FBI koristio „Stilov dosije“ da špijunira Trampovu kampanju i predsedništvo. Demokrate i glavni mediji osudili su Nunjesa koristeći, kako je Taibi napisao, „čudno identičan jezik“, dok su pozive na #ReleaseTheMemo pripisali „ruskim botovima“ i „trolovima“.

Senatorka Dajan Fajnštajn i kongresmen Adam Šif, rangirane demokrate u obaveštajnim komitetima Senata i Predstavničkog doma, tvrdili su na Tviteru 23. januara 2018. da je #ReleaseTheMemo „privukao trenutnu pažnju i da mu je pružena pomoć naloga društvenih medija povezanih sa ruskim uticajima“.

Drugi demokrata, senator iz Konektikata Ričard Blumental, nadovezao se na pismo u kojem je osudio kao „to što su ruski agenti tako željno manipulisali nedužnim Amerikancima“.

AP Photo/Gregory Bull
 

Tviter, međutim, „nije pronašao nijedan dokaz da su Rusi umešani u ovu priču“, napisao je Taibbi na Sabtreku. Šef Službe za poverenje i bezbednost Joel Rot lično je pregledao naloge koji su pokrenuli hešteg i otkrio da „nijedan od njih ne pokazuje znake povezanosti sa Rusijom“.

Angažovanje u korišćenju heštega bilo je „izuzetno organsko“ i kampanju su vodili zaista istaknuti ljudi, otkrio je Rot. Takođe je primetio da su Šif, Fajnštajn i Blumental ukazali na isti izvor – „Hamilton68 kontrolnu tablu“, koju vodi organizacija koja sebe naziva Alijansa za obezbeđenje demokratije.

Dokumenti pokazuju da su rukovodioci Tvitera na kraju shvatili da demokrate nisu tražile rešenja, već da su samo koristile optužbe protiv Rusije da bi dalje ocrnile Ruse.

Ipak, iz nekog razloga, kompanija je odlučila da to ne kaže javno, dozvoljavajući demokratama i medijima da nastave da okrivljuju „ruske botove“ za sve probleme u američkom društvu – zatvaranje vlade, pucnjave u školama, kontrolu oružja itd.

- Širenjem obmane o dosluhu sa Rusijom oni su podstakli jednu od najvećih masovnih zabluda u istoriji SAD - rekao je Nunjes Taibiju kada je upitan za komentar, pozivajući se na demokrate.

Sam dopis je objavljen 2. februara 2018. Generalni inspektor Ministarstva pravde Majkl Horovic potvrdio je njegove nalaze u svom izveštaju, objavljenom u decembru 2019.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike