Dorsi se oglasio povodom objave Tviterovih dokumenata: Okrivite mene, nije bilo zle namere i skrivenih planova

14.12.2022

10:44

0

Tehnološki preduzetnik se u postu objavljenom na blogu u utorak pozabavio internim fajlovima koji su procurili prošle sedmice

Dorsi se oglasio povodom objave Tviterovih dokumenata: Okrivite mene, nije bilo zle namere i skrivenih planova
Džek Dorsi - Copyright Profimedia

Bivši izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi reagovao je na nedavno objavljene „Tviterove dokumente“, priznajući niz velikih grešaka koje su napravljene dok je on bio na čelu kompanije, istovremeno upozoravajući na „centralizovanu kontrolu“ interneta od strane vlada i korporacija.

Tehnološki preduzetnik se u postu objavljenom na blogu u utorak pozabavio internim dokumentima koji su procurili prošle sedmice, priznajući da Tviter nije uspeo da se pridržava svojih glavnih principa pred kraj njegovog mandata i da je „potpuno odustao“ od sopstvene vizije sajta nakon što su „aktivističkih“ investitori počeli da ulažu u kompaniju 2020. godine.

Iako nije precizirao ko su ti novi investitori i kako su oni mogli da utiču na platformu, Dorsi je rekao da je Tviterov fokus na kontrolu javnog dijaloga na kraju bila jedna od njegovih najvećih grešaka. On je pomenuo i odluku o trajnoj suspenziji naloga američkog predsednika Donalda Trampa nakon nereda u američkom Kapitolu u januaru 2021, rekavši da je to bila „ispravna stvar za poslovanje javnih preduzeća u to vreme, ali pogrešna stvar za internet i društvo”.

Profimedia
Džek Dorsi

- Najveća greška koju sam napravio bila je što sam nastavio da ulažem u pravljenje alata za nas da upravljamo javnim razgovorom, umesto u pravljenje alata za ljude koji koriste Tviter kako bi lako upravljali njima sami. Ovo je opteretilo kompaniju sa previše moći i otvorilo nas značajnom spoljnom pritisku (kao što su budžeti za oglašavanje). Generalno mislim da su kompanije postale previše moćne, a to mi je postalo potpuno jasno kada smo suspendovali Trampov nalog - rekao je on.

Dorsi je navodno bio na odmoru u vreme ukidanja Trampovog naloga i opunomoćio je za donošenje odluka izvršne direktore Joela Rota i Vidžaju Gade, kako je otkriveno u Tviterovim dokumentima, ali je ipak rekao da snosi isključivu krivicu za greške u proceni.

- Trenutni napadi na moje bivše kolege mogu biti opasni i ne rešavaju ništa. Ako želite da okrivite nekog, okrivite mene i moje postupke ili njihov nedostatak - nastavio je on, takođe insistirajući da „nije bilo zle namere ili skrivenih planova“ iza spornih odluka Tvitera i da je kompanija „postupila prema najboljim informacijama koje je imala u to vreme”.

Profimedia
 

Post na blogu objavljen u utorak takođe je uključivao poduži deo u kom se upozorava na „centralizovanu“ moć nad internetom i tu se navodi da platforme društvenih medija treba da ostanu „otporne na korporativnu i vladinu kontrolu“, dok se sugeriše da Tviter to nije uspeo da uradi pod njegovim nadzorom.

Bivši izvršni direktor, koji se povukao sa te uloge u novembru 2021, rekao je da pozdravlja „sveže resetovanje“ koje je doneo novi vlasnik Tvitera, milijarder i preduzetnik Ilon Mask, izrazivši nadu da će sajt postati „neprijatno transparentan“. Međutim, on je tvrdio da je Tviterove dokumente trebalo objaviti „u stilu Vikiliksa“ ili u potpunosti, umesto da ih nova uprava sajta da odabranim novinarima.

Novinari Metom Taibi i Bari Vajs objavili su dokumente uz Muskov blagoslov, ukazujući na brojne kontroverzne odluke koje je donela kompanija. Do sada je javno objavljeno pet serija, uključujući materijal u vezi sa Trampovom suspenzijom, blisku saradnju Tvitera sa američkim obaveštajnim agencijama, praksu zabrane iz senke, kao i zabranu izveštaja Njujork posta o stranim poslovima Hantera Bajdena, sin trenutnog američkog predsednika Džozefa Bajdena, na celom sajtu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike