Kako je Tviter uticao na debatu o koroni: Svako ko je iskazivao drugačije mišljenje je bio cenzurisan, Bela kuća imala velike zahteve!

27.12.2022

20:16

0

Autor: N. Pavlović

Objavljena nova runda "Tviterovih dokumenata"

Kako je Tviter uticao na debatu o koroni: Svako ko je iskazivao drugačije mišljenje je bio cenzurisan, Bela kuća imala velike zahteve!
Tviter - Copyright Profimedia

Objavljena je nova runda "Dosijea Tviter" koji pokazuju kako je ova društvena mreža cenzurisala nezgodne podatke o kovidu 19 tako što je diskreditovala doktore i druge stručnjake koji su iskazivali drugačije stavove.

Podsetimo, otkad je Ilon Mask stupio na čelo kompanije "Tviter", objavljen je niz dokumenata o tome kako su šurovali sa američkom vladom, FBI ili CIA u cilju cenzure određenih sadržaja ili korisnika. Zanimljivo je da Mask ova otkrića nije podelio sa tradicionalnim korporativnim medijima već ih je pružio nezavisnim novinarima koji su potom o tome pisali upravo na Tviteru.

AP Photo/Gregory Bull
 

Nakon saznanja o tome kako je FBI vršio pritisak na Tviter, kako su se brisali nalozi ili tvitovi po nalogu vladinih zvaničnika i slično, novinar Dejvid Zveig se pozabavio koronavirusom.

"Bolno, ali istinito"

Administracije Donalda Trampa i Džoa Bajdena su obe pritiskale rukovodioce Tvitera da cenzurišu informacije koje su smatrale "tačnim, ali nezgodnim".

AP Photo/Alex Brandon
Ilon Mask i Donald Tramp

Vlada SAD je tako bila u mogućnosti da diskredituje doktore i stručnjake i suzbije njihovu slobodu govora čak iako su se pozivali na zvanične podatke Centra za kontrolu bolesti.

Kada je novinar Aleks Berenson posumnjao u delotvornost vakcina protiv kovida 19, Bajdenova administracija je tražila da se njegov nalog suspenduje što se i dogodilo. U međuvremenu, on je ponovo aktivan na Tviteru.

Borba protiv skeptika

Kako se navodi, zvaničnici Trampove administracije su se sastali sa rukovodiocima Tvitera, Gugla, Fejsbuka i Majkrosofta tražeći pomoć od tih tehnoloških kompanija kako bi se izborili sa dezinformacijama.

Sadržaji koji su ih brinuli u tom trenutku su bili navodni juriši na prodavnice i supermarkete, pa se vlast plašila da bi u društvu mogla da se javi panika u prvim danima pandemije.

Kada je Bajden došao na vlast, zvaničnici su bili fokusirani na suzbijanje dezinformacija o vakcinama, a na meti su im  bili skeptici poput Berensona, primera radi.

AP Photo/Susan Walsh
Džo Bajden

Zveig piše da je u leto 2021. godine Bajden rekao da "kompanije društvenih mreža ubijaju ljude" zato što dozvoljavaju širenje dezinformacija, a nekoliko sati kasnije je suspendovan Berensonov nalog. Zanimljivo je da Berenson jedan od retkih koji je zbog toga tužio Tviter, a uspeo je da se nagodi sa kompanijom.

Tokom sudskog procesa, Tviter je morao da objavi internu prepisku koja je pokazala da je Bela kuća pritiskala kompaniju da preduzme akciju protiv Berensona.

Ipak, vlasti su bile nezadovoljne što Tviter nije učinio ništa da ukine i druge problematične naloge.

- Rukovodioci Tvitera nisu u potpunosti kapitulirali pred željama Bajdenovog tima. Temeljan pregled interne komunikacije otkriva da su zaposleni često veoma detaljno debatovali o određenim slučajevima i to sa više brige nego što ju je vlada pokazala prema slobodi govora. Međutim, Tviter jeste suzbijao iskazivanje stavova mnogih doktora i naučnih stručnjaka koji su bilu u suprotnosti sa zvaničnom pozicijom Bele kuće - naveo je Zveig.

Ukinuta javna debata

Kao rezultat, legitimna otkrića i pitanja koja su mogla da prošire javnu debatu su nestala, dodao je Zveig.

Epidemiolog sa Medicinskog fakulteta Harvarda, dr Martin Kuldorf, bio je jedan od optuženih da šire dezinformacije.

U martu 2021. je odgovorio na pitanje da li oni koji su preležai virus i deca treba da prime vakcinu.

- Ne. Mišljenje da svi treba da budu vakcinisani je naučno pogrešno kao i mišljenje da niko ne treba da bude vakcinisan. Kovid vakcine su važne za ugrožene starije ljude i njihove negovatelje. Onima sa prethodno preležanom infekcijom vakcina nije potrebna. Kao ni deci - rekao je tada.

Moderatori Tvitera su taj tvit označili obaveštenjem da širi lažne informacije o efikasnosti kovid vakcina jer je to bilo kontradiktorno onome što je tada zvanično tvrdio Centar za kontrolu bolesti. Zbog toga nije bilo moguće lajkovati taj tvit niti odgovarati na njega.

Tvit Keli Kge, specijalizovane za zdravstvena pitanja, takođe je bio označen kao dezinformacija iako je pokazivao podatke Centra za kontrolu bolesti.

Osim toga, tvit na koji Kga odgovarala jeste sadržao dezinformaciju, ali on uopšte nije bio označen kao lažna vest.

Lekar sa Road Ajlenda, Endru Bostom, trajno je suspendovan sa Tvitera kada je podelio sa pratiocima studiju o efikasnosti mRNA vakcina.

- Citirao je podatke koji su bili legitimni, ali nezgodni po narativ o javnom zdravlju - naveo je Zveig.

Bostom je odnedavno ponovo aktivan na Tviteru.

Doktor i profesor na Univerzitetu Stanford, Džej Batačaraja, upozoravao je da bi lokdauni mogli da budu veoma štetni zbog čega je stavljen na "crnu listu".

Jedan od tvitova koji je pokrenuo veliku debatu u kompaniji je objavljen kada je bivši predsednik Donald Tramp napustio bolnicu "Volter Rid".

- Napuštam Volter Rid danas u 18.30. Osećam se veoma dobro! Ne plašite se kovida. Ne dopustite da vam dominira životom. Razvili smo, pod Trampovom administracijom, neke veoma sjajne lekove, ali i znanje. Osećam se bolje nego pre 20 godina - napisao je Tramp 5. oktobra 2020. godine.

Džim Bejker, nedavno osramoćeni saradnik FBI-ja koji je kao pravnik radio u Tviteru, poslao je mejl rukovodiocu Joelu Rotu pitajući ga zašto tvit nije uklonjen.

Rot je odgovorio da tvit ne poziva ljude da učine nešto štetno niti preporučuje da se ne prate korona mere.

Šta bi bilo kad bi bilo

Zveig napominje da je veliki problem način na koji je Tviter odlučivao kako će upravljati sadržajem.

Pristup pandemiji koji su imale zdravstvene vlasti posmatran je kao "jedina nauka", a stavovi koji su preispitivali te informacije bili su moderirani ili čak uklanjani bez obzira na to da li su bili tačni ili prihvaćeni u inostranstvu.

Suzbijano je svako mišljenje koje je ukazivalo na mali rizik od virusa kod dece ili je preispitivalo bezbednost i delotvornost vakcina.

Kako napominje Zveig, tu se ne radi samo o moći tehnoloških kompanija ili kreiranju javnog mnjenja. Veliki broj dece širom SAD, pa i sveta, nije smeo da ide u školu zbog čega se danas zapažaju mnogi nedostaci u učenju. Brojna preduzeća su bila zatvorena, a uticaj svih tih odluka na svakodnevicu građana je bio ogroman.

- Da je Tviter dozvolio debatu kakvu je zagovarao, da li bi stvari bile drugačije? - upitao je Zveig.

Ono što nam pokazuju "Tviterovi dokumenti" jeste da se vlada američka vlada infiltrirala u tehnološkog giganta kako bi suzbila određene sadržaje, a nove informacije će biti obelodanjene sledeće nedelje.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike