Bajdenovi poverljivi dokumenti podigli veliku prašinu: Tramp pozvao FBI da izvrši raciju u Beloj kući

10.01.2023

16:12

0

Donald Tramp Mlađi reagovao je na najnovije vesti na Tviteru, predviđajući da se „ništa neće dogoditi“ nakon otkrivanja poverljivih dosijea aktuelnog predsednika SAD

Bajdenovi poverljivi dokumenti podigli veliku prašinu: Tramp pozvao FBI da izvrši raciju u Beloj kući
Copyright Profimedia

Bivši američki predsednik Donald Tramp, u čijoj je kući prošle godine FBI izvršio raciju zbog zaliha poverljivih dokumenata, pozvao je agenciju da krene na njegovog naslednika Džozefa Bajdena. Tramp je to zahtevao na osnovu vesti da su poverljivi dokumenti pronađeni u istraživačkom centru povezanom sa Bajdenom.

- Kada će FBI izvršiti raciju u mnogim domovima Džoa Bajdena, možda čak i u Beloj kući? Sa ovih dokumenata definitivno nije skinuta oznaka tajnosti - naveo je Tramp u postu na svojoj platformi Truth Social, povezujući se sa člankom Si-Bi-Es njuza koji je objavio priču.

Prema pisanju lista, Ministarstvo pravde SAD sprovodi preliminarnu istragu o tome kako je „otprilike 10“ poverljivih dokumenata koji potiču iz kancelarije Džoa Bajdena iz vremena kad je bio potpredsednik SAD završilo u kutiji u "Pen Bajden centra za diplomatiju i globalni angažman". U centru sa sedištem u Vašingtonu sokumente su navodno pronašli Bajdenovi advokati početkom novembra, a nedugo zatim ih je preuzeo Nacionalni arhiv.

AP Photo/Carolyn Kaster
Džozef Bajden

FBI je u avgustu izvršio raciju u Trampovom klubu i rezidenciji Mar-a-Lago u potrazi za poverljivim materijalom, koji je odbio da preda Nacionalnom arhivu nakon što je napustio funkciju predsednika. Agencija je navodno zaplenila oko 300 dokumenata, od kojih su neki povezani sa nuklearnim oružjem.

Predsednik Bajden je Trampovo rukovanje tajnim dokumentima nazvao „potpuno neodgovornim“.

Tramp je trenutno pod istragom nedavno imenovanog specijalnog savetnika Džeka Smita zbog navodnog kršenja Zakona o predsedničkoj evidenciji. On je negirao bilo kakvo nedelo i tvrdio da su FBI i Ministarstvo pravde bili umešani u „lov na veštice“ protiv njega.

Donald Tramp Mlađi reagovao je na najnovije vesti na Tviteru, predviđajući da se „ništa neće dogoditi“ nakon otkrivanja Bajdenovih poverljivih dosijea, uprkos svim kritikama koje su ranije upućene njegovom ocu.

Si-Bi -Es njuz je istakao da pogrešno rukovanje poverljivim materijalima ne mora nužno dovesti do krivičnog gonjenja, navodeći slučaj bivše državne sekretarke Hilari Klinton, koja je čuvala tajne dokumente na svom privatnom serveru čak i nakon što je napustila funkciju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike