Fejsbuk razmatra vraćanje Trampovog naloga: Odluku će doneti "u narednim nedeljama"

04.01.2023

15:26

0

Bivšem predsedniku SAD zabranjen je pristup Metinim platformama nakon napada na američki Kapitol u januaru 2021.

Fejsbuk razmatra vraćanje Trampovog naloga: Odluku će doneti "u narednim nedeljama"
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Evan Vucci, File

Fejsbukova matična kompanija Meta razmatra da li da dozvoli bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu da se vrati na platformu i trebalo bi da objavi svoju odluku u narednim nedeljama, rekao je portparol kompanije za Si-En-En.

Odluku razmatra specijalno formirana interna radna grupa kompanije koju čine lideri iz različitih delova organizacije, otkrila je osoba upoznata sa situacijom.

Grupa uključuje predstavnike iz javne politike kompanije, komunikacije, politike sadržaja i timova za bezbednost i integritet, rekao je portparol.

Trampu je zabranjen pristup Metinim platformama Fejsbuk i Instagram nakon napada na američki Kapitol u januaru 2021. U početku je zabrana bila neograničena, ali je to kasnije revidirano, a kompanija je saopštila da će razmotriti mogućnost vraćanja Trampa na platforme nakon dve godine. Te dve godine navršavaju se u subotu, 7. januara 2023. godine.

Ne očekuje se da će kompanija svoju odluku objaviti u subotu. Umesto toga, portparol Mete Endi Stoun rekao je za Si-En-En u ponedeljak da će odluku saopštiti „u narednim nedeljama“.

Odluku o povratku bivšeg predsednika SAD vodi nekadašnji zamenik premijera Ujedinjenog Kraljevstva.

AP Photo/Joe Maiorana, File
Donald Tramp

Nik Kleg, Metin predsednik za globalne poslove, rekao je da on nadgleda odluku. Kleg je napredovao u Metinim redovima otkako se pridružio kompaniji 2018. godine, godinu dana nakon što je izgubio mesto u britanskom parlamentu.

Tokom prošle godine Kleg je preuzeo javnu odgovornost za više političkih odluka kompanije, štiteći osnivača Marka Zakerberga, za koga se kaže da se više fokusirao na razvoj takozvanog metaverzuma.

Meta je prvobitno saopštila da je Tramp suspendovan sa njenih platformi jer je pohvalio ljude koji su učestvovali u nasilju u američkom Kapitolu. U postu objavljenom u junu 2021. Kleg je objasnio da će kompanija razmotriti mogućnost vraćanja Trampa na svoje platforme.

- Ako utvrdimo da i dalje postoji ozbiljan rizik po javnu bezbednost, produžićemo ograničenje na određeni vremenski period i nastaviti da ponovo procenjujemo sve dok taj rizik ne nestane - napisao je Kleg.

Ako Trampovi nalozi budu vraćeni, mogli bi ponovo da budu ukinuti ukoliko prekrši pravila platforme, upozorio je Kleg.

AP Photo/Ross D. Franklin, File
Donald Tramp

- Kada suspenzija na kraju bude ukinuta, postojaće strogi set sankcija koje će biti pokrenute ako Tramp bude dalje kršio zakon, uključujući i trajno uklanjanje njegovih stranica i naloga - napisao je on.

Povratak na Metu mogao bi biti veliki plus za Trampovu predizbornu kampanju 2024. On ima 34 miliona pratilaca na Fejsbuku i 23 miliona pratilaca na Instagramu, a u prethodnim kampanjama Tramp je na ciljane alate za oglašavanje potrošio milione dolara.

Trampu je takođe zabranjen pristup Tviteru, ali je njegov nalog u novembru vratio novi vlasnik te kompanije, Ilon Mask, međutim bivši predsednik SAD do sada nije ništa tvitovao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike