Iz zatvora puštena jedna od najpoznatijih špijunki hladnog rata: Ana je "celu naciju" dovela u opasnost

08.01.2023

11:13

0

Bila je motivisana ideologijom, a ne ličnim dobitkom

Iz zatvora puštena jedna od najpoznatijih špijunki hladnog rata: Ana je "celu naciju" dovela u opasnost
Ana Montes nakon hapšenja 2001. - Copyright FBI

Nakon više od 20 godina iz zatvora je puštena Ana Montes, jedna od najpoznatijih špijunki hladnog rata koje je SAD uhvatio.

Ta 65-godišnjakinja gotovo je dve decenije špijunirala za kubanske vlasti dok je radila kao analitičarka u američkoj Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji.

Nakon što je uhapšena 2001. godine, zvaničnici su rekli da je gotovo u potpunosti razotkrila američke obaveštajne operacije na ostrvu, dok je jedan kazao da je bila među „špijunima koji su napravili najviše štete”, a koje je SAD uhvatio.

Nakon hapšenja, Montesova je optužena da je otkrila identitete četvorice američkih špijuna i ogromne količine poverljivog materijala. Osuđena je na 25 godina zatvora, a sudija koji je izricao presudu optužio ju je da je dovela u opasnost „celu naciju”.

Međutim, za razliku od drugih špijuna visokog profila uhvaćenih tokom hladnog rata, Montesova je, kako navodi BBC, bila motivisana ideologijom, a ne ličnim dobitkom.

Pristala je da radi za kubansku obaveštajnu službu delimično zato što se protivila aktivnostima Reganove administracije u Latinskoj Americi.

Montesova se gotovo 20 godina, svakih nekoliko sedmica, sastajala s kubanskim zvaničnicima u restoranima u Vašingtonu i slala šifrovane poruke sa strogo poverljivim podacima putem pejdžera.

Na kraju je uhapšena u septembru 2001. nakon što su američki obaveštajci dobili dojavu da se čini da je jedan vladin zaposleni ujedno i kubanski špijun. Jedan od agenata FBI-a rekao je da je izgledala stoički prilikom hapšenja.

Po izlasku iz zatvora će biti pod nadzorom pet godina, a biće praćeno i njeno korišćenje interneta. 
Takođe će joj biti zabranjeno da  radi za vladu ili kontaktira strane agente bez dozvole.

Jedan od agenata FBI-a Pit Lap je rekao da misli da je malo verovatno da će ona pokušati ponovo da uspostavi kontakt s kubanskim agentima.

- Taj deo njenog života je gotov. Učinila je ono što je učinila za njih. Ne mogu da zamislim da bi rizikovala svoju slobodu - kazao je Lap.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike