Objavljena šesta serija „Tviterovih dokumenata": Otkriveno koliko je FBI uticao na rad kompanije i ograničavanje slobode govora

17.12.2022

14:32

0

Dok su raniji dokumenti ukazivali na koordinaciju na visokom nivou između obaveštajnih agencija i Tvitera, najnoviji fajlovi sugerišu da se takav dosluh dogodio u većem obimu nego što je bilo poznato

Objavljena šesta serija „Tviterovih dokumenata": Otkriveno koliko je FBI uticao na rad kompanije i ograničavanje slobode govora
Ilustracija - Copyright AP Photo/Gregory Bull

Tviter je održavao „stalne i prodorne“ kontakte sa FBI i drugim američkim obaveštajnim agencijama već nekoliko godina, prema internim dokumentima kompanije koji su došli do novinara. Čini se da fajlovi pokazuju usklađenu vladinu kampanju da određeni sadržaj stavi na crnu listu i označi ga kao „dezinformacije“.

Šesti deo „Tviterovih dokumenata" objavio u petak novinar Met Taibi, otkrivajući dodatni pritisak koji su na društvenu mrežu izvršili FBI i Odeljenje za unutrašnju bezbednost (DHS) u periodu od januara 2020. do prošlog meseca, a koji je uglavnom bio fokusiran na moderisanje određenih postova i naloga na kojima se pisalo o američkim izborima.

Dok su raniji dokumenti ukazivali na koordinaciju na visokom nivou između obaveštajnih agencija i Tvitera, najnoviji fajlovi sugerišu da se takav dosluh dogodio u većem obimu nego što je bilo poznato. U periodu od manje od tri godine samo bivši šef kompanije za poverenje i bezbednost Joel Rot razmenio je više od 150 mejlova sa FBI-em.

Pre petka, Rot je bio jedini izvršni direktor za koga se kaže da je imao redovne, direktne kontakte sa Biroom, međutim novi dosijei pokazuju da je izvršna direktorka za pravna pitanja Stejša Kardil takođe održavala nedeljne sastanke ne samo sa FBI-em, već i sa DHS-om, Ministarstvom pravde (DOJ ) i Kancelarijom direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI) počev od septembra.

U pismu upućenom bivšem zameniku glavnog savetnika Tvitera Džimu Bejkeru, koji je i sam bivši advokat FBI-a, Kardil je napomenula da je pitala da li će postojati „prepreke“ za prosleđivanje poverljivih informacija industrijskim partnerima. Kao odgovor, FBI je bio „uporan“ da „nema prepreka za deljenje“.

 

 

- Ovaj odlomak naglašava jedinstvenu atmosferu jedne velike srećne porodice između Tvitera i FBI-a. Kojoj drugoj firmi bi FBI bezbrižno rekao da „nema smetnji“ za poverljive informacije? - upitao je Taibi.

Brojne poruke koje je FBI poslao na Tviter sadrže eksplicitne zahteve za uklanjanje određenih postova ili čak za potpunu zabranu naloga. U jednom slučaju agencija je označila toliko sadržaja kao „mogući prekršaj“ da su zaposleni na Tviteru kasnije i internoj prepisci čestitali jedni drugima na „monumentalnom poduhvatu“ pregledanja ovog sadržaja.

Druga poruka poslata 5. novembra 2022. sa FBI-evog „Nacionalnog komandnog mesta za izbore“ dala je listu od 25 naloga koji „mogu zahtevati dodatne mere“. Tviter je brzo zabranio sedam od njih, dok je privremeno suspendovao još jedan i izbrisao osam tvitova zbog navodnih „kršenja politike građanskih dezinformacija“.

Veliki deo označenog sadržaja koji je detaljno opisan u najnovijim dokumentima odnosio se na međuizbore u novembru, uključujući postove „doktora nauka Kler Foster", dobro poznate satiričarke koja redovno ismejava naprednjake. „Foster" je prijavio FBI nakon što se našalila da je ona brojač glasačkih listića u svojoj državi i da će dodavati „još jedan glas za demokrate" za svaki „negativan komentar" ostavljen na njen tvit.

Profimedia
 

- Svako ko ne može da razlikuje očiglednu satiru od stvarnosti nema mesta da donosi odluke za druge ili da radi za federalce - rela je „Foster“ Taibiju kada je obaveštena o načinu na koji je okarakterisana.

Iako je nalog na kraju vraćen, mnogi drugi nisu bili te sreće, sa zasebnim dokumentima koji pokazuju nekoliko slučajeva u kojima je Tviter popustio pred zahtevima FBI-a i DHS-a za uklanjanje, kao i mreže partnerskih izvođača i nevladinih organizacija.

Predvođeni Taibijem i njegovom koleginicom izveštačem Bari Vajs, „Tviterovi dokumenti" se objavljuju kontinuirano uz blagoslov novog vlasnika sajta, milijardera preduzetnika Ilona Maska. Dokumenti su do danas bacili svetlo na nekoliko kontroverznih odluka koje je donela kompanija, uključujući materijal u vezi sa suspenzijom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, praksu zabrane iz senke, kao i zabranu na celom sajtu izveštaja Njujork posta o stranim poslovima Hantera Bajdena, sina američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike