Mask otpustio još jednog važnog čoveka "Tvitera" jer je saznao da ima veze sa FBI-jem

07.12.2022

16:06

0

Autor: N. Pavlović

Američka (obaveštajna) elita ne želi da se sazna uloga Tvitera u cenzurisanju

Mask otpustio još jednog važnog čoveka "Tvitera" jer je saznao da ima veze sa FBI-jem
Ilon Mask - Copyright Patrick Pleul/Pool via AP

Jedan od vodećih pravnika kompanije "Tviter", Džim Bejker, otpušten je nakon što se otkrilo da je zadržavao objavljivanje podataka o ulozi te platforme tokom predizbornih izbora 2020. godine.

Pre nego što se zaposlio u "Tviteru", bio je generalni savetnik u FBI-ju gde je učestvovao u nekoliko različitih kontroverzi povezanih sa "Rašagejtom".

- Usled zabrinutosti zbog Bejkerove moguće uloge u suzbijanju informacija koje su važne za javni dijalog, "izašao" je iz Tvitera - naveo je novi vlasnik "Tvitera" Ilon Mask.

Novinar Met Taibi, koji je objavio prvu rundu podataka o uticaju "Tvitera" na izbore, otkrio je da je Bejker zadržavao i proveravao puštanje tih informacija u javnost, a žustro je želeo da zaustavi objavljivanje naredne runde dokumenata, i to bez znanja Ilona Maska.

Bejker je zaposlen u junu 2020, kao zamenik Vidžje Gadi, jedne od prvih rukovodilaca koje je Mask otpustio. Ona je bila jedna od najzaslužnijih za ukidanje naloga bivšeg predsednika Donalda Trampa i mnoge druge primere cenzurisanja. Dokumenti su otkrili da je Bejker igrao važnu ulogu u cenzurisanju izveštaja Njujork posta o sumnjivim poslovima Hantera Bajdena.

Priča je puštena u javnost uoči predsedničkih izbora, ali se "Tviter" uz pomoć FBI pobrinuo da bude suzbijena na sve moguće načine, a i nalog Njujork posta je dve nedelje bio suspendovan.

Bela kuća je Taibijevo pisanje okarakterisala kao "skretanje pažnje" sa problema sa kojima se kompanija "Tviter" suočava.

Dok je radio u FBI-ju, Bejker je bio direktno umešan u izdavanje naloga za špijuniranjem Trampove predsedničke kampanje, što je bilo zasnovano na tzv. Stilovom dosijeu - za koji je kasnije utvrđeno da je delo fikcije.

Operativac Demokratske stranke, Majkl Sasman, iskoristio je Bejkera kako bi FBI pokrenuo istragu o navodnoj vezi Donalda Trampa sa ruskom Alfa bankom.

Njujork post je u međuvremenu objavio niz tekstova koji objašnjavaju koliko je FBI učestvovao u cenzurisanju priče o Hanteru Bajdenu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike