Mario Dragi: Samo Putin može da završi sukob u Ukrajini

24.12.2022

14:50

0

Autor: 24sedam

Bivši premijer Italije je istakao da je politika podrške Kijevu i antiruskih sankcija vođena uprkos bliskim vezama koje su ranije postojale između Italije i Rusije

Mario Dragi: Samo Putin može da završi sukob u Ukrajini
Copyright Vadim Savitsky, Sputnik/Russian Defense Ministry Press Service Pool Photo via AP

Samo predsednik Rusije Vladimir Putin može da završi sukob u Ukrajini, smatra bivši premijer Italije Mario Dragi.

- Izgledi za mir su teški, iako se mnogo toga promenilo u poslednje vreme: kanali komunikacije su mnogo otvoreniji i Kina je, izgleda, više uključena u izgradnju pregovora. Međutim, Kremlj je do sada pokazivao da ne želi mir. Moja Vlada je uvek tražila mir i pokušavala da olakša moguća posredovanja. Ali samo predsednik Putin može da stavi tačku na to krvoproliće - rekao je Dragi u intervjuu za list „Korijere dela sera“.

On je podsetio da je Rim dosledno pružao svestranu podršku Ukrajini, zajedno sa saveznicima iz G7, Evropske unije i NATO-a. Po njegovim rečima, na taj način je demonstrirano da „Italija može da bude vodeća zemlja u Evropi“.

AP Photo/Leo Correa, File
 

Dragi je istakao da je politika podrške Kijevu i antiruskih sankcija vođena uprkos bliskim vezama koje su ranije postojale između Italije i Rusije.

- Stav Italije po pitanju rata je, verovatno, snažniji i odlučniji nego što su očekivali mnogi - rekao je on.

Podsećanja radi, ruski predsednik Vladimir Putin isticao je da je Rusija uvek govorila da je otvorena za pregovore o Ukrajini. Ako Kijev bude spreman za to onda će biti potrebni posrednički napori onih koji to nude. Istovremeno, zapadne zemlje sve više govore da Kijev treba da nastavi sa borbenim dejstvima, istovremeno snabdevajući Ukrajinu oružjem i obučavajući ukrajinsku vojsku na svojoj teritoriji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike