Uzbuna za vazdušnu opasnost u većini ukrajinskih oblasti! Rusija: Saboteri planirali terorističke napade na civile u LNR (FOTO/VIDEO)

23.12.2022

15:53 >> 23:08

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Uzbuna za vazdušnu opasnost u većini ukrajinskih oblasti! Rusija: Saboteri planirali terorističke napade na civile u LNR (FOTO/VIDEO)
Rusija-Ukrajina rat - Copyright AP Photo, File/Alexander Zemlianichenko, File/Leo Correa/Kostiantyn Liberov

Rat u Ukrajini je ušao u 303. dan.

Vladimir Putin je posetio zonu specijalne vojne operacije, a Vladimir Zelenski se u Vašingtonu obratio kongresmenima.

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, rekao  je da će Vladimir Zelenski od američkog Kongresa zatražiti "oružje, oružje i još oružja".

Bajden je ranije odbacio mogućnost slanja "Patriota" Ukrajini, ali se verovatno predomislio jer je Rusija počela da gađa vitalnu infrastrukturu zbog čega je Kijev, primera radi, ostao bez struje, ali i vode.

Najvažnije činjenice

U toku je 303. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski stigao vojnim avionom u Vašington

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- U nekoliko oblasti Ukrajine nema vode, mnoge ostale bez struje

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

23.55 - Toliko za danas.

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.49 - Peskov demantuje: Netačno da Putin dobija „iskrivljene“ informacije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je navode medija da ruski predsednik dobija „iskrivljene“ informacije kada je reč o specijalnoj vojnoj operaciji objasnivši da Vladimir Putin ima više kanala putem kojih komunicira o situaciji na terenu.

- Sve tvrdnje da Putin dobija iskrivljene informacije su netačne. Predsednik, kao i ranije, ima više kanala odakle dobija informaciju - istakao je Peskov.

22.10 - Novo granatiranje: Centar Donjecka bez struje

Ukrajinske snage ispalile su 15 projektila iz višecevnih raketnih lansera na Kijevsku četvrt Donjecka, saopštile su lokalne vlasti. Napad je izveden u 20.40 po lokalnom vremenu.

Ubrzo nakon toga saopšteno je da je centar Donjecka ostao bez struje, verovatno kao posledica granatiranja ukrajinskih snaga. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama.

20.44 - NATO: Rusija želi da zamrzne konflikt u Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg optužio je Rusiju da namerava da zamrzne konflikt u Ukrajini kako bi se pripremila za novu ofanzivu.

On je u autorskom članku za „Fajnenšl tajms“ istakao da na taj način Rusija namerava da se pregrupiše, naoruža i da se pripremi za novi napad.

Takođe je optužio Moskvu i da je nezainteresovana da reši konflikt i istakao da će Alijansa nastaviti da podržava kijevski režim.

18.51 - Napad na katoličkog sveštenika od strane SBU

- Sada se u Ukrajini tlači i katolička crkva.Gestapo iz SBU posetio katoličkog sveštenika koji se usudio da posumnja u proizvodnju u Buči.

On je naveo da je bio u Kijevskoj oblasti tokom prisustva ruskih trupa i pozvao da ne veruje informacijama iz ukrajinskih izvora - preneli su mediji.

 

 

16.52 - IAEA: Bezbednosna zona oko nuklearke Zaporožje pomoći će sprečavanju nuklearne katastrofe

Plan za stvaranje bezbednosne zone oko nuklearne elektrane u Zaporožju pomoći će da se spreči nuklearna katastrofa, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA.

- Zaustavljanjem granatiranja u i iz zone oko najveće elektrane u Evropi, može se doprineti da se izbegne nuklearna kataastrofa - navodi se u saopštenju.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

IAEA navodi da iako je područje oko elektrane bilo relativno mirno poslednjih nedelja nakon intenzivnog granatiranja, jasna vojna aktivnost se može uočiti u blizini objekta, a to ukazuje na stalne rizike po nuklearnu bezbednost.

16.33 - Rogozinov sin: Nije tačno da se stanje mog oca pogoršalo

Izveštaji o pogoršanju stanja bivšeg šefa ruskog Roskosmosa Dmitrija Rogozina nisu tačni, izjavio je danas njegov sin Aleksej.

Rogozin i njegovi saradnici su bili pod paljbom u Donjecku, nakon što su se vraćali sa jedne od dobrovoljnih akcija, a njega je šrapnel pogodio u kičmu.

U napadu je ubijen Rogozinov saradnik Mihail Bridasov, a Rogozin je trenutno hospitalizovan u vojnoj bolnici u Rostovu.

- Priče da se Dmitrijevo stanje pogoršava nisu tačne. Prerano je da se priča o stanju osoba koje su zadobile rane od šrapnela. Svi koji su ranjeni u ukrajinskom napadu 21. decembra u hotelu u Donjecku ostaju pod nadzorom visoko kvalifikovanih lekara u Donjecku i Rostovu - poručio je Aleksej Rogozin, preneo je TASS.

Profimedia
Dmitrij Rogozin

15.23 - Ambasada Finske u Moskvi zatražila od Rusije da garantuje bezbednost osoblja

Ambasada Finske u Moskvi zatražila je danas od Rusije da garantuje bezbednost diplomatskog predstavništva nakon incidenta u kojem su ljudi sa maskama bacali čekiće u dvorište ambasade. 

Zamenik finskog ambasadora u Moskvi zatražio je od  Rusije da garantuje bezbednost osoblja i zgrade u skladu sa Ženevskom konvencijom o diplomatskim odnosima, preneo je Rojters.

U incidentu, koji se dogodio ove sedmice, nije bilo povređenih, ni materijalne štete na zgradi ambasade, saopštilo je finsko ministarstvo spoljnih poslova.

15.15 - Ruska policija: Ukrajinski saboteri planirali terorističke napade na civile u LNR

Agenti ruskih specijalnih službi otkopali su u Luganskoj Narodnoj Republici dva skladišta municije, izjavio je danas pripadnik ruskih regionalnih agencija za sprovođenje zakona, navodeći da su  ukrajinski saboteri planirali da upotrebe to oružje za terorističke napade na civile u regionu tokom novogodišnjih praznika.

Pripadnik agencije rekao je za TAS S da je municija pronađena u srušenoj zgradi lokalne škole i da je uključivala  deset mina kalibra 82 mm i dvadeset i četiri metka kalibra 125 mm, kao i da su specijalci uništili to naoružanje.

14.04 - Antonov: Odnosi SAD i Rusije na nivou iz "ledenog doba", rizik od direktnog sukoba

Profimedia
Anatolij Antonov

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je danas da su odnosi Moskve i Vašingtona na nivou iz "ledenog doba", ali da SAD ne žele potpuni prekid jer razumeju da bi to izazvalo drastične posledice.

- Greška je u američkim vladajućim krugovima koji su opsednuti da od nas naprave otpadnike, a nivo dijaloga je na nivou Ledenog doba. Kontakti sa predstavnicima administracije su sporadični... Nema naznaka da je Vašington spreman da traži diplomatsko rešenje kako bi normalizovao bilateralne odnose - napomenio je Antonov.

13.19 - Putin ograničio cenu ruskog gasa za neprijateljske zemlje EU

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak ukaz kojim se državni energetski gigant Gazprom delimično oslobađa od ispunjavanja obaveza prema svojim stranim partnerima koji potiču iz zemalja koje su uvele sankcije Moskvi.

12.22 - Uzbuna za vazdušnu opasnost u većini ukrajinskih oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u većini oblasti u Ukrajini.

AP Photo/LIBKOS
 

Pored Nikolajevske i dela Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je i u Kijevskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj, Černigovskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj, kao i u delu Zaporoške oblasti.

12.02 - Ambasador Rusije u SAD: Kijev i Vašington pokazali da ne žele mir

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antolov izjavio je danas da je poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu jasno stavila do znanja da SAD i Ukrajina žele rat, a ne mir.

On je u intervjuu za TASS naveo da je Zelenski prilikom gostovanja u SAD pokazao servilnost i spremnost da nastavi sukob ruskog i ukrajinskog naroda.

- Svi smo videli pozorišnu predstavu u kojoj je ukrajinski predsednik imao svoju ulogu. Došao je ovde da moli za novac i oružje i stalno govorio o posvećenosti demokratskim idealima i spremnosti da podredi interese svoje zemlje politici Vašingtona - rekao je Antolov.
Ambasador je ocenio da postoji visok rizik od direktnog sukoba Rusije i SAD.

11.45 - Kremlj: Postignut značajan napredak u "demilitarizaciji" Ukrajine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Moskva značajno napreduje na putu ''demilitarizacije'' Ukrajine.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

Komentarišući reči predsednika Rusije Vladimira Putina koji je naveo da je ukrajinski oružani potencijal, kao i snabdevanje oružjem iz istočne Evrope, skoro priveden kraju, Peskov je rekao da ''Kremlj konstatuje značajne napretke ka tom cilju'', prenosi TASS.

11.18 - Balicki: Granatiranje nuklearke Zaporožje praktično je prestalo

Granatiranje Zaporoške nuklearke je praktično prestalo, situacija je u potpunosti pod kontrolom, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora te oblasti Evgenije Balicki.

11.02 - Rogov: Eksplozija automobila u Melitopolju je teroristički akt

Eksplozija automobila u centru Melitopolja predstavlja teroristički akt, izjavio je predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ i član glavnog administrativnog odbora Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Došlo je do eksplozije automobila. To je, nesumnjivo, teroristički akt iza koga stoje vojnici kijevskog režima - smatra Rogov.

U eksploziji automobila na parkingu ispred parka „Gorki“ u centru Melitopolja povređene su dve osobe, a nema informacija o poginulima.

 

 

10.43 - Ruski diplomata: Odnosi SAD i Rusije su ''na izdisaju''

Ruski diplomata Aleksandar Darčijev izjavio je danas da su odnosi Rusije i SAD ''na izdisaju''.

Komentarišući odluku američkog Senata da za ambasadorku te zemlje u Rusiji izabere Lin Trejsi, Darčijev je ocenio da bi ona trebalo da se fokusira na popravljanje odnosa između dve zemlje, prenosi TASS.

- Po mmom mišljenju, važno je da se nova šefica diplomatske misije SAD ne trudi da pogorša postojeće odnose između SAD i Rusije, već da pokuša da ih zadrži na barem sadašnjem nivou, uz tendenicu poboljšanja u budućnosti - rekao je on.

10.26 - Rusija na svojoj teritoriji uhapsila šestoricu šijuna

Ruska služba bezbednosti FSB uhapsila je šet ruskih državljana zbog špijuniranja u korist ukrajinske Službe bezbednosti i vojske u više ruskih regiona.

- Na teritoriji Permske oblasti otkrivena je grupa ruskih državljana pripadnika SBU - Dmitrija Strelkova, Mihaila Sokolova i Alekseja Gaševa, čiji su zadaci bili priprema, izvođenje terorističkih napada i sabotaža na teritoriji Rusije - navodi se u saopštenju FSB.

Novinska agencija RIA prenosi da je FSB u Rostovskoj oblasti otkrio državljanina Rusije koji poseduje i ukrajinski pasoš Vladislava Ponomarjova, koji je, kako se navodi, Kijevu prenosio informacije o lokacijama ruskog vojnog osoblja i kretanju vojne opreme.

9.50 - Zelenski se vratio u Kijev nakon posete Vašingtonu

 

 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je danas da se vratio u Kijev nakon posete Vašingtonu ove nedelje.

- Ja sam u svojoj kancelariji. Radimo na pobedi - rekao je Zelenski u video-snimku objavljenom na Telegramu.

9.03 - Pentagon razmatra da u SAD obučava Ukrajince za upravljanje PVO sistemom Patriot

Pentagon razmatra da obuku ukrajinske vojske za korišćenje protivvazdušnih sistema Patriot sprovede u vojnoj bazi u SAD, izjavila su dva zvaničnika Ministarstva odbrane SAD.

Vojni američki vrh trenutno raspravlja o tome da li da obuku vojnika obavi u celosti na teritoriji SAD ili da je sprovede u trećoj zemlji, odnosno, u nekim od američkih vojnih baza u Evropi, rekli su zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, prenosi američki list Politiko.

7.46 - Blumberg: Poseta Zelenskog je signal da Kijev ne postiže uspehe u sukobu s Rusijom

Poseta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu signalizira da Kijev ne postiže uspehe u sukobu sa Rusijom, ocenio je analitičar agencije Blumberg Hel Brends.

- Zelenski ne bi došao u Vašington da je sve kako treba - ocenio je on i naveo da je u Beloj kući sve veći zamor zbog finansiranja Kijeva, a da su skeptični stavovi republikanaca koji su osvojili većinu u Predstavničkom domu Kongresa povod za zabrinutost Ukrajine.

AP Photo/Andrew Harnik
Vladimir Zelenski i Džozef Bajden

7.20 - Ruske snage granatirale Nikopolj i Marganec

Ruske snage gađale su noćas iz teške artiljerije Nikopolj i Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko.

Naveo je da su u Nikopolju oštećene privatne kuće, pomoćne zgrade i gasovod, prenosi Interfaks Ukrajina. U Marganecu se posledice granatiranja utvrđuju.

7.10 - Rogozina prebacuju u Moskvu

Lekari u Donjecku i Rostovu na Donu nisu se usudili da izvrše operaciju ranjenom Dmitriju Rogozinu zbog njene složenosti, saopštio je pomoćnik bivšeg šefa "Roskosmosa".

- Rogozin do sada nije operisan. Lekari u Donjecku i Rostovu na Donu nisu se usudili da izvrše operaciju, s obzirom na njenu složenost. Nakon što bude prebačen u Moskvu, konzilijum lekara će doneti odluku o neophodnoj medicinskoj pomoći - rekao je on.

7.00 - Zelenski sprema mirovni plan u 10 tačaka?

Okruženje Vladimira Zelenskog dovršava svoj mirovni plan od deset tačaka i namerava da predstavi svoje ideje u februaru – godinu dana nakon početka specijalne vojne operacije, piše "Volstrit žurnal", pozivajući se na neimenovane izvore u evropskim i ukrajinskim diplomatskim krugovima.

Zelenski je ranije saopštio da je tokom onlajn govora na samitu G20 izneo svoju viziju koraka za uspostavljanje mira u Ukrajini, koja se sastoji od 10 tačaka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike