Aleks Džouns - ko je čovek koji zbog širenja suludih teorija zavera mora da plati 50 miliona dolara? (VIDEO)

13.08.2022

19:14

0

Autor: N. Pavlović

Poznatog voditelja su i advokati pustili niz vodu

Aleks Džouns - ko je čovek koji zbog širenja suludih teorija zavera mora da plati 50 miliona dolara? (VIDEO)
džouns - Copyright Briana Sanchez/Austin American-Statesman via AP, Pool, File

Aleks Džouns, istaknuta medijska ličnost u SAD, poznata po širenju neverovatnih teorija zavere, moraće da plati 49,3 miliona dolara nakon tvrdnji da je masakr u školi "Sendi Huk" bio lažiran.

Porota u Teksasu je presudila da radijski voditelj mora da plati 45,1 milion dolara odštete, uz 4,1 milion dolara kompenzacije, kako je presuđeno dan ranije.

Naime, u školi "Sendi Huk" je 2012. godine Adam Lanza ubio 26 ljudi, uključujući 20 dece.

Tužbu protiv Džounsa su pokrenuli Skarlet Luis i Nil Heslin, roditelji dečaka Džesija Luisa (6) koji je nastradao u toj pucnjavi.

Kako su naveli, pošto je Džouns godinama tvrdio da je masakr izmišljen i da su roditelji i deca glumci, počeli su da dobijaju neprikladne poruke, a mnogi sugrađani su ih maltretirali. Zbog toga su tražili 150 miliona dolara, jer su pretrpeli veliki stres usled lažnih informacija koje je širio voditelj i osnivač medija "Infowars".

Briana Sanchez/Austin American-Statesman via AP, Pool
 

Kompenzacija je namenjena pokrivanju troškova koje su roditelji imali jer su morali da unajme obezbeđenje, u strahu da će ih napasti neki Džounsonov pristalica.

Odšteta ima cilj da zaustavi Džounsa da ponovi svoje prekršaje.

- Molimo vas da pošaljete jednu jednostavnu poruku: Zaustavite Aleksa Džounsa. Zaustavite monetizaciju laži i dezinformacija - poručio je advokat roditelja na sudu.

Tokom dvonedeljnog suđenja dogodilo se nekoliko zanimljivih stvari.

Advokati se okrenuli protiv Džounsa

Džouns je bio u čudu kada je čuo da je njegov advokat "slučajno" protivničkoj strani poslao njegove dvogodišnje prepiske (SMS poruke). Iako je tvrdio da nikada u porukama nije govorio o masakru u školi "Sendi Huk", prepiska je potvrdila da to nije tačno.

Mark Bankston, advokat koji zastupa roditelje, upitao je: "Da li znate šta je krivokletstvo?"

Zanimljivo je da se ni ovde ne radi samo o njegovom širenju besmislenih teorija zavere, već se i Džouns našao u centru istrage o upadu na Kapitol u januaru prošle godine. Naime, Komitet koji istražuje upad zatražio je uvid u njegove poruke, zbog čega ih je advokat predao, zato što se veruje da je Džouns, inače pristalica nekadašnjeg predsednika Donalda Trampa, takođe uticao na demonstrante koji su izazvali nerede 6. januara 2021.

Koliko je "težak" Džouns?

Džouns je tvrdio da su kompanije u njegovom vlasništvu, uključujući sajt "Infowars", podnele zahtev za bankrot. Prema američkim zakonima, firma koja proglasi bankrot može da ostane operativna i pregovara o dugovanjima, a nagodbe će nadgledati sud.

Međutim, izneta je tvrdnja da su Džounsove kompanije 2018. godine svakog dana i dalje zarađivale novac, i to oko 800.000 dolara dnevno.

Ekonomista Bernard Petingil, koga su unajmili roditelji malog Desija, istakao je da Džounsovo medijsko carstvo vredi 270 miliona dolara. Dokumenta pokazuju da je Džouns povukao 62 miliona dolara za sebe 2021, kada je upao u pravne probleme.

Osim toga, diskutovalo se i o kvalitetu proizvoda koji su se prodavali preko sajta "Infowars", među kojima su dijetetski suplementi i oprema za oružje ili preživljavanje u prirodi.

Svedočenje majke

Skarlet Luis, majka ubijenog dečaka Džesija, obratila se voditelju na sudu. Rekla je da nije nikakva glumica ili deo "duboke države". Dodala je da je njen sin zajedno sa drugom decom nastradao u vrtiću i da masakr nije nikakva izmišljotina. Kako je istakla, Džounsove tvrdnje su im donele 10 godina pakla.

Briana Sanchez/Austin American-Statesman via AP, Pool
 

Naposletku, teoretičar zavera je istakao tokom suđenja da je masakr u školi "Sendi Huk" bio 100 odsto stvaran i izvinio se što je "tim ljudima povredio osećanja".

Najluđe teorije zavera

Osim što je tvrdio da u masovnoj pucnjavi u školi nisu stradala deca nego da su to bili glumci, Aleks Džouns je govorio da postoje "prirodni tornadi", ali da je oluju u maju 2013, kada je povređeno više od 200 ljudi, organizovala vlada.

Prema njegovim rečima, vlasti koriste hemikalije kako bi ljudi postali gej. Rekao je da Pentagon koristi misteriozne "gej bombe", a pet godina kasnije je teoriju malo promenio. Tvrdio je da vlada u vodu stavlja hemikalije od kojih žabe postaju gej.

Međutim, američki mediji su istakli da je državna laboratorija 1994. godine zaista tražila finansijsku pomoć kako bi radila na razvoju oružja kojim bi se neprijatelji načinili homoseksualcima, ali projekat nikada nije zaživeo.

Takođe, Džouns je tvrdio da je specijalni savetnik Robert Miler demon i pedofil.

Jedna od poznatijih teorija je glasila i da je Hilari Klinton vodila pedofilski lanac iz jedne picerije.

Zarada od suludih tvrdnji

Džouns je još devedesetih postao poznat po svojim teorijama, zbog čega je ostao i bez posla na lokalnoj radio-stanici, posle čega je osnovao "Infowars" i počeo emisije da emituje i na internetu.

Iako postoje teorije koje navode ljude na razmišljanje ili koje su već zaintrigirale pola sveta, poput toga da je napad 11. septembra bio "posao iznutra", tvrdnje da je masakr u "Sendi Huku" lažiran su bile kap koja je prelila čašu.

Kako mu je publika rasla, Džouns je našao način da profitira od toga. "Infoewars" je prošle godine imao prihode od 64 miliona dolara samo od prodaje raznoraznih suplemenata i drugih proizvoda koji, navodno, služe za zdrav život.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike