Ko je Eva Kaili, uhapšena poslanica EP? Pronašli joj pune torbe novca, a povezuju je sa Katarom (VIDEO)

11.12.2022

12:33

0

Autor: 24sedam

Uhapšeno je još četvoro ljudi

Ko je Eva Kaili, uhapšena poslanica EP? Pronašli joj pune torbe novca, a povezuju je sa Katarom (VIDEO)
Eva Kaili - Copyright Profimedia

Eva Kaili, poslanica Evropskog parlamenta, privedena je u Belgiji u okviru istrage o korupciji koja je povezana sa jednom zemljom Persijskog zaliva.

Lokalni mediji su preneli da se radi o Kataru, ali predstavnici te države su naveli da nisu čuli za bilo kakvu istragu.

Kaili je odmah isključena iz svoje stranke PASOK, a izbacio je i poslanički klub socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

Uhapšeno je još četvoro ljudi, a istraga je obuhvatila korupciju i "pranje novca organizovane bande". Belgijske istražne sudije su nekoliko meseci „sumnjale da je država Persijskog zaliva uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, da uplaćuje novac ili nudi velike poklone trećim licima koja zbog svog političkog i/ili strateškog položaja imaju veliki značaj“ u toj ustanovi.

Profimedia
PASOK ju je izbacio iz stranke

Navodno, policija je u kući Eve Kaili pronašla veliku količinu novca raspoređenih u nekoliko torbi, a u 16 racija je zaplenjeno 600.000 evra kao i kompjuteri i mobilni telefoni.

Dodaje se da i je kod njenog oca pronađen kofer novca. Navodno je u bekstvu jer su ga saradnici upozorili. Izvor blizak slučaju rekao je novinarima da je istraga fokusirana na navodne pokušaje Katara da korumpira italijanskog socijalistu koji je bio član Evropskog parlamenta od 2004. do 2019. godine.

Ko je Eva Kaili?

Kaili je studirala arhitekturu i građevinarstvo na Univerzitetu Aristotel u Solunu. Magistrirala je na Univerzitetu u Pireju, na međunarodnim i evropskim studijama. Takođe je i doktorand Političke ekonomije o praktičnim odgovorima na krizu. Upisala je ekonomski kurs na Harvardu i studirala na Grčkoj školi novinarstva.

Pre svoje političke karijere, Kaili je bila poznata voditeljka vesti na kanalu Mega od 2004. do 2007. 

Omladini PASOK-a pridružila se 1992. godine. Predsednica Udruženja studenata Arhitektonske škole postala je 2001. godine, a godinu dana kasnije već je bila najmlađi član koji je izabran u Gradsko veće Soluna.

Na nacionalnim izborima 2004. Kaili je bila najmlađi kandidat, a na izborima 2007. godine izabrana je za poslanicu u grčkom parlamentu. U to vreme bila je najmlađa poslanica stranke PASOK. Zadržala je svoje mesto na nacionalnim izborima 2009. do 2012. godine.

Članica EP postala je 2014. godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike