Uspon i pad Eve Kaili: Kako je lobiranje za Katar došlo glave grčkoj parlamentarki i ko je sve umešan u skandal

13.12.2022

20:07

0

Pre samo nedelju dana ponosno je stajala pored predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole, da bi joj ona već krajem sedmice oduzela sve povlastice

Uspon i pad Eve Kaili: Kako je lobiranje za Katar došlo glave grčkoj parlamentarki i ko je sve umešan u skandal
Eva Kaili - Copyright Profimedia

Članovi Evropskog parlamenta smenili su u utorak Evu Kaili s mesta potpredsednice nakon optužbi za korupciju i pranje novca, koje je ona negirala.

Za prevremeno okončanje mandata grčke poslanice glasalo je 625 poslanika. Samo jedan je bio protiv, dok je dvoje bilo uzdržano.

Za njenu smenu sa funkcije jednog od 14 potpredsednika EP bili su potrebni glasovi dve trećine evroparlamentaraca.

Kaili je jedna od četiri osobe koje su uhapšene i optužene u Belgiji tokom vikenda zbog navoda da im je Katar davao novac i poklone kako bi uticali na donošenje odluka u vezi sa njim.

Iznenadne turbulencije

Prošlog ponedeljka evroposlanica Eva Kaili pokrenula je novi istraživački centar o promociji blokčejn tehnologije u EU.

Vodeći stručnjaci i kreatori politike iz institucija EU i grčke vlade bili su tamo, uključujući predsednicu Evropskog parlamenta Robertu Metsolu.

- Posećenost je bila velika - ponosno je tvitovala Kaili uz nekoliko fotografija sa događaja.

Već ovog ponedeljka 44-godišnjakinja je optužena za korupciju u istrazi o skandalu u Kataru, suspendovana je sa dužnosti potpredsednika i izbačena je i iz socijaldemokratska partije PASOK u Grčkoj i iz Naprednog saveza socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu.

Profimedia
Roberta Metsola

Jedina okolnost u kojoj poslanik EP može da ostane momentalno bez poslaničkog imuniteta jeste da bude „uhvaćen na delu“.

Njen 35-godišnji partner Frančesko Đorđi, pomoćnik italijanskog poslanika u Evropskom parlamentu i osnivač nevladine organizacije "Fight Impunity" ("Borite se protiv nekažnjivosti"), takođe je zatvoren i optužen za korupciju. Imovina para, kao i imovina Kailijine porodice u Grčkoj, zamrznuta je.

To je iznenadilo mnoge koji su ih poznavali jer su predviđali svetlu budućnost za jedan od najglamuroznijih parova u Evropskom parlamentu koji je bio na vrhuncu karijere.

Postepeni uspon

Plavokosa Solunjanka rano se uključila u politiku, pridruživši se omladini PASOK-a sa nepunih 14 godina. Deceniju kasnije, 2002. godine, postala je najmlađa članica gradskog veća Soluna. Studirala je arhitekturu i građevinarstvo pre nego što se preselila u grčku prestonicu i stekla zvanje magistra evropskih poslova.

Godine 2004. kandidovala se kao najmlađi kandidat na nacionalnim izborima, ali nije dobro prošla na njima. Posle toga je dobila poziciju voditelja vesti na Mega kanalu, gde je radila nekoliko godina. U grčkom parlamentu je bila od 2007. do 2012, pre nego što se 2014. preselila u belgijsku prestonicu da bi postala evropski parlamentarac u Naprednom savezu socijalista i demokrata.

Profimedia
Eva Kaili

Kaili je stekla ime sa nekoliko hrabrih i otvorenih postupaka kojima se zamerila svojim partijskim kolegama, kao što je odbijanje da podrži socijalističkog premijera Jorgosa Papandreua u ključnom glasanju o poverenju usred finansijske krize u Grčkoj 2011. Kaili se predomislila, a Papandreu je preživeo.

Redovno se fotografisala u provodu sa grčko-ruskim milijarderom i medijskim mogulom Ivanom Savidijem u Solunu, tvrdila je da su njenog dedu ubili komunisti, što se kasnije pokazalo kao potpuna laž. Nikada se nije izvinila.

Socijaldemokratska poslanica u Evropskom parlamentu postala je duboko uključen u digitalnu agendu EU, koja je obuhvatala složene poslove koji su uključivali veštačku inteligenciju, sajber bezbednost i blokčejn.

Blisko je sarađivala sa svojom sestrom Mantalinom Kaili, izvršnom direktorkom ELONtech, nevladine organizacije koja se fokusira na uticaj zakona na nove tehnologije. Eva i Mantalena su bile bliske, a dve sestre su se redovno viđale zajedno na konferencijama EU o tehnologiji ili na drugim skupovima u centru Atine.

Kao jedna od retkih Grkinja na visokom mestu u EU, Kaili je uživala široku podršku lokalnih medija, koji su izveštavali o njenom glamuroznom načinu života.

Njen italijanski partner Đorđi takođe je radio kao instruktor jedrenja pored toga što je svakodnevno obavljao posao asistenta poslanika Evropskog parlamenta. Da je živeo raskošno može se videti na njegovom Instagram profilu koji je prepun fotografija plovidbe na Sardiniji ili sa skijanja. Takođe se može videti u Dohi, gde je 2018. išao na poslovni put.

AP Photo/Petros Giannakouris
Eva Kaili

Par od 2020. godine živi zajedno sa ćerkom Arijadnom, koja ima godinu i po.

Brzi pad

Ubrzo nakon hapšenja u petak, lider PASOK-a i poslanik u Evropskom parlamentu Nikos Andrulakis izbacio je Kaili iz stranke, optužujući je da se ponaša kao „trojanski konj“ za vladajuću konzervativnu stranku Nova demokratija.

On je takođe rekao da se Nova demokratija sprema da stavi Kaili kao kandidata na predstojećim nacionalnim izborima u Grčkoj. Neki izveštaji poslednjih meseci ukazivali su na to da će se Kaili kandidovati za gradonačelnicu Soluna uz podršku konzervativaca.

Portparol vlade Đanis Oikonomou odbacio je ove tvrdnje, iako se ona poslednjih godina približila konzervativcima.

- Mlada žena i veoma dobra prijateljica koja je protagonista evropskih poslova juče je imenovana za potpredsednicu Evropskog parlamenta! Čestitam - napisao je na Tviteru Grigoris Dimitrijadis, koji je nedavno podneo ostavku na mesto šefa kabineta konzervativne vlade.

- Kaili održava veoma dobre odnose i uspela je da pridobije poštovanje Nove demokratije, čak i Kirijakosa Micotakisa. Premijer se borio za njen izbor za potpredsednicu - napisao je grčki provladin list „Proto Them"a na njenom profilu nakon pobede na izborima.

Profimedia
Eva Kaili

U novembru je Kaili je održala govor u Evropskom parlamentu hvaleći Katar, ustičući da je to što mu je povereno da bude domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu izazvalo „istorijsku transformaciju“ u zalivskoj zemlji, čime je ona postala „predvodnik u pravima radnika“. U međuvremenu, plenarna sednica se pripremala da donese rezoluciju kojom se osuđuje postupanje Dohe prema radnicima migrantima. PASOK se brzo distancirao od njenog stava.

Takođe u novembru potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas objavio je fotografiju sa Kaili u Abu Dabiju. Šinasa, komesara iz Grčke, poslanici EP kritikuju zbog njegovih tvitova o Kataru poslednjih meseci. U jednom nedavnom tvitu on je pohvalio Katar zbog „značajnog i opipljivog napretka u reformi rada“, pozivajući da se te reforme održe. Portparol Evropske komisije branio je Šinasov stav, ističući da je on „tačno oslikao izveštaje Međunarodne organizacije rada“.

Grčka vlada je sa svoje strane rekla da je Kailin slučaj jedan od primera zašto je prisluškivanje političara opravdano.

- Oni koji su izrazili apsolutne stavove o tome da li organi za sprovođenje zakona treba da drže na oku političke ličnosti ili ne možda će morati da im pristupe sa većim skepticizmom - rekao je lokalnim medijima u subotu portparol vlade Đanis Oikonomou.

Ko je još uključen?

Predsednik nevladine organizacije „Fight Impunity" Pjer Antonio Panceri, bivši italijanski poslanik, takođe iz S&D, bio je među uhapšenima u petak ujutro. Do večeri je italijanska policija uhapsila i njegovu suprugu i ćerku. U nalogu za njihovo hapšenje stoji da je Panceri optužen da „politički interveniše sa članovima koji rade u Evropskom parlamentu u korist Katara i Maroka“.

Profimedia
Eva Kaili

Bivši parlamentarni pomoćnici, posebno oni koji su povezani sa borbom protiv nekažnjivosti, takođe su pod lupom. Pored hapšenja Đorđija, policija je zapečatila i kancelariju još jednog parlamentarnog pomoćnika koji je radio za Borbu protiv nekažnjivosti, a u trenutku privođenja bio je pomoćnik belgijske S&D poslanice Mari Arene.

Arena, koja je nasledila predsedavanje podkomitetom za ljudska prava od Pancerija i blisko sarađuje sa „Fight Impunity", potvrdila je da je kancelarija njenog pomoćnika zapečaćena. Arena je rekla da ona nije ispitivana u policiji.

Prema italijanskim novinama „Ansa", Nikolo Figa-Talamanka je takođe priveden. On je generalni direktor druge nevladine organizacije, „Nema mira bez pravde". Fokusirana na međunarodno krivično pravosuđe, ljudska prava i promovisanje demokratije na Bliskom istoku i u severnoj Africi, organizacija sa zvaničnim sedištem u Rimu i Briselu ima istu briselsku adresu kao i „Fight Impunity".

Ema Bonino, bivša liberalna poslanica Evropskog parlamenta i ministarka spoljnih poslova Italije, osnovala je organizaciju „Nema mira bez pravde“. Navedena je kao počasni član odbora „Fight Impunity".

U znak Pancerijevih veza, bivši francuski premijer Bernar Kaznev, nekadašnji evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos, bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i nekadašnja poslanica Evropskog parlamenta Sesilija Vikstrem takođe su navedeni kao počasni članovi odbora.

Mogerinijeva je u subotu ujutru podnela ostavku u odboru, saopštio je portparol Evropskog koledža, gde je ona sada rektorka. Avramopulos je u mejlu u nedelju ujutro rekao da su on, Kaznev i Vikstrem takođe podneli ostavku „odmah nakon što su obavešteni u petak”.

Profimedia
Eva Kaili

Spisak zaposlenih u „Fight Impunity" je očigledno izbrisan, ali veb-arhive pokazuju da Đorđi i drugi aktuelni parlamentarni pomoćnici imaju ključne uloge u njemu.

Zašto bi Katar želeo da lobira?

Zalivski emirat je domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, ali se pokazalo da je takmičenje naštetilo reputaciji zemlje umesto da je pobošlja. Optužbe za podmićivanje u procesu nadmetanja i robovski uslovi u kojima su radili strani radnici doveli su u sumnju izbor, a liberalni kritičari iskoristili su trenutak da napadnu poziciju konzervativne muslimanske zemlje o pravima žena i pripadnika LGBTQ+.

Održavanje dobre reputacije je od ključnog značaja jer Katar sa zemljama EU radi na sklapanju poslova vezanih za njegov prirodni gas. Predlog da se Katarcima omogući putovanje bez viza u šengensku zonu EU takođe napreduje u parlamentu.

Kako se Kaili zalagala za Katar?

Kaili je verovatno bio glavna u velikoj grupi branilaca Dohe unutar S&D-a.

Na primer, 24. novembra, kada je plenarna sednica usvojila rezoluciju „u kojoj se žali zbog smrti hiljada radnika migranata“, Kaili je uzela reč da pohvali „istorijsku transformaciju“ Katara koju je donelo Svetsko prvenstvo.

Slično tome, pre 10 dana ona je glasala za liberalizaciju viznog režima za Katar i Kuvajt u parlamentarnom odboru za pravosuđe i unutrašnje poslove, iako nije član odbora.

Kaili je umesto nekoliko članova EP samostalno otišla na panel posvećen Bliskom istoku nakon što je Doha otkazala posetu grupe. Delegacija parlamenta za odnose sa Arapskim poluostrvom (DARP) planirala je da se uputi u Katar neposredno uoči Svetskog prvenstva u novembru, kako bi posetila turnirske objekte i posmatrala izmene zakona o radu.

Međutim, mesec dana unapred konsultativni sabor Katara, poznat kao Savet Šura, zatražio je odlaganje. Umesto toga, Kaili je otišla u Katar iste nedelje kada je cela delegacija trebalo da bude tamo i pohvalila je reformame rada u emiratu. Prema lokalnoj štampi, ona je rekla da je tamo predstavljala 500 miliona evropskih građana koji vide napredak zemlje kao predstavljanje zajedničkih vrednosti.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike