Tramp pozvao na ukidanje Ustava nakon bure koja se pokrenula na Tviteru

04.12.2022

08:56

0

Autor: 24sedam

Afera "laptop Hantera Bajdena" se ne smiruje

Tramp pozvao na ukidanje Ustava nakon bure koja se pokrenula na Tviteru
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Mary Altaffer, File

Bivši američki predsednik, Donald Tramp, pozvao je na ukidanje američkog Ustava nakon što je obelodanjeno kako je kompanija Tviter uticala na predsedničke izbore 2020. godine.

Tramp je predložio da bi informacije, koje je u etar pustio novi vlasnik Tvitera - Ilon Mask, trebalo da dovedu do novih izbora kako bi on ponovo bio predsednik.

- Treba li odbaciti rezultate predsedničkih izbora 2020. i proglasiti pravog pobednika ili održati nove izbore? Ogromna prevara ovog tipa i veličine omogućava ukidanje svih pravila i regulacija, čak i onih koja se nalaze u Ustavu - objavio je Trump na svojoj društvenoj mreži Truth Social i optužio velike tehnološke kompanije za saradnju s Demokratskom strankom. 

- Osnivači Amerike nisu želeli i ne bi odobrili lažne i prevarantske izbore - dodao je.

Podsetimo, novinar Met Taibi je objavio niz internih mejlova Tvitera koji pokazuju da se u toj kompaniji raspravljalo o tome treba li na toj društvenoj mreži dozvoliti objavu priče Njujork posta o materijalima nađenim na laptopu Hantera Bajdena, sina aktuelnog američkog predsednika Džoa Bajdena.

Iako su mnogi obaveštajni zvaničnici u početku tvrdili da je priča o laptopu isključivo pokušaj ruske propagande, u međuvremenu su mnogi mediji utvrdili autentičnost sadržaja koji se na njemu nalazi.

Mask je sada želeo da pokaže da je kompanija Tviter sama učestvovala u zataškavanju priče kako se ne bi urušile šanse Džao Bajdena na izborima.

Oglasila se Bela kuća

Zamenik Portparola Bele kuće, Endru Bejts, rekao je da Trampova objava "ide protiv duše naše nacije i da svi treba da je osude". 

- Ne možete voleti Ameriku samo kad pobeđujete. Američki Ustav je naš najvažniji dokument, koji duže od 200 godina jamči slobode i vladavinu prava u našoj zemlji. Ustav okuplja američke ljude, nezavisno od stranke, a izabrani lideri zaklinju se u Ustav. On je ultimativni spomenik svim Amerikancima koji su dali svoje živote kako bi pobedili despote koji su zloupotrebili svoju moć i gazili osnovna ljudska prava - rekao je Bejts.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike