Ko je u redu za britanski presto posle Čarlsa III: Vilijam je prestolonaslednik, a kako se ostali kotiraju

09.12.2022

08:18

0

Iako je opštepoznato ko je prvi u liniji sukcesije, spisak prvih 20 u redu za tron iznenadiće čak i poznavaoce običaja u kraljevskoj porodici.

Ko je u redu za britanski presto posle Čarlsa III: Vilijam je prestolonaslednik, a kako se ostali kotiraju
Copyright Glyn Kirk/Pool Photo via AP

Britanski kralj Čarls III došao je na presto u trenutku kad mu je umrla majka, 8. septembra ove godine. Kada je Čarls postao kralj, njegova supruga Kamila Parker Bouls postala je kraljica supruga po želji svoje svekrve Elizabete II.

Iako je tek tri meseca na tronu, već se spekuliše o tome da se princ Vilijam priprema da ga zameni u ovoj ulozi, pošto je on prvi u redu za presto.

Iako je opštepoznato ko je prvi u liniji sukcesije, spisak prvih 20 u redu za tron iznenadiće čak i poznavaoce običaja u kraljevskoj porodici.

1) Vilijam, princ od Velsa

Princ Vilijam (40) je stariji sin kralja Čarlsa III i Dajane, princeze od Velsa, i sada je prvi u redu za presto.

Imao je 15 godina kada mu je umrla majka, a suprugu Kejt Midlton upoznao je dok je studirao na Univerzitetu Sent Endruz. Par se venčao 2011.

Profimedia
Princeza Kejt i princ Vilijam

Na svoj 21. rođendan imenovan je za državnog savetnika, nakon čega je počeo da zamenjuje kraljicu u zvaničnim prilikama. On i njegova supruga dobili su prvo dete, Džordža, u julu 2013, drugo, Šarlot, 2015, a treće, Luja 2018.

Princ je služio u vojsci, Kraljevskoj mornarici i Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu (RAF) pre nego što je proveo tri godine kao pilot za traganje i spasavanje RAF-a u dolini u Anglsiju, na severu Velsa. Takođe je radio pola radnog vremena dve godine kao kopilot u vazdušnoj ambulanti Istočne Anglije pored svojih kraljevskih dužnosti. Napustio je tu ulogu u julu 2017. da bi preuzeo više kraljevskih dužnosti u ime kraljice i vojvode od Edinburga.

Vilijam je nasledio očevo vojvodstvo Kornvol i sada je princ od Velsa. Kejt je sada princeza od Velsa.

Njegove glavne dužnosti kao prestolonaslednika jesu da podržava kralja u njegovim kraljevskim obavezama.

2) Princ Džordž od Velsa

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
Princ Džordž i princ Vilijam

Princ Džordž od Velsa rođen je 22. jula 2013. godine u bolnici Svete Marije u Londonu. Njegov otac je bio prisutan na rođenju.

3) Princeza Šarlota od Velsa

Profimedia
Princeza Šarlota

Kejt, princeza od Velsa, rodila je svoje drugo dete, Šarlot Elizabet Dajanu, 2. maja 2015, takođe u bolnici Svete Marije. Vilijam je i ovog puta bio prisutan na rođenju bebe.

Ona je treća u redu za tron, posle svog oca i starijeg brata, i poznata je kao Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Šarlot od Velsa.

4) Princ Luj od Velsa

Chris Jackson/Pool Photo via AP
Princeza Kejt i princ Luj

Treće dete budućeg britanskog kralja, Luj, rođen je 23. aprila 2018. u bolnici Svete Marije u Londonu.

Vilijam je bio prisutan na rođenju Luja Artura Čarlsa, koji je četvrti u redu za tron.

5) Princ Hari, vojvoda od Saseksa

Princ Hari (38) se obučavao na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst i postao je poručnik u vojsci, služeći kao pilot helikoptera.

Tokom 10 godina u oružanim snagama, kapetan Vels, kako je postao poznat, dva puta je bio u aktivnoj službi u Avganistanu, od 2012. do 2013. kao kopilot helikoptera tipa Apači i tobdžija. Napustio je vojsku 2015. i sada se fokusira na dobrotvorni rad, uključujući očuvanje životne sredine u Africi i organizovanje "Invictus" igara za povređene pripadnike oružanih snaga.

Princ Hari Profimedia
Princ Hari

On je državni savetnik od svog 21. rođendana i zamenio je kraljicu na određenim službenim dužnostima.

Oženio se američkom glumicom Megan Markl 19. maja 2018. u zamku Vindzor. U januaru 2020. kraljevski par je saopštio da će se povući sa dužnosti više rangiranih članova kraljevske porodice i živeti na relaciji između Velike Britanije i Severne Amerike. Osim toga, saopštili su da nameravaju da "rade na tome da postanu finansijski nezavisni".

Nešto više od godinu dana kasnije Bakingemska palata je potvrdila da se oni neće vratiti kraljevskim dužnostima i da će odustati od počasnih vojnih imenovanja i kraljevskog pokroviteljstva.

6) Arči Harison Mauntbaten-Vindzor

Prvo dete vojvode i vojvotkinje od Saseksa, Arči Harison Mauntbaten-Vindzor, rođeno je 6. maja 2019. godine, a princ Hari je bio prisutan na njegovom rođenju. Dajući mu ovakvo ime, oni su pokazali da su odlučili da ne koriste titulu za njega.

Profimedia
Princ Hari i Megan Markl sa decom, princom Arčijem i princezom Lilibet Dajanom

Kada je ime objavljeno, kraljevski dopisnik Bi-Bi-Sija Džoni Dajmond rekao je da je ova odluka dobar pokazatelj da par ne želi da ga predstavlja kao formalnog pripadnika kraljevske porodice.

7) Lilibet Dajana Mauntbaten-Vindzor

Vojvotkinja od Saseksa rodila je svoje drugo dete u Santa Barbari u Kaliforniji 4. juna 2021. Lilibet Dajana Mauntbaten-Vindzor, poznata kao Lili, dobila je ime po nadimku po kom su članovi porodice zvali Kraljicu Elizabetu II, čije je ona 11. praunuče.

Srednje ime Dajana dobila je u čast majke princa Harija, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 1997, kada je njen mlađi sin imao 12 godina.

8) Princ Endru, vojvoda od Jorka

AP Photo/Sakchai Lalit, file
Princ Endru

Princ Endru, osmi u redu za tron, treće je dete pokojne kraljice i vojvode od Edinburga - ali prvo koje je u poslednje 103 godine rodio monarh koji je trenutno bio na vlasti.

On je postao vojvoda od Jorka 1986, nakon braka sa Sarom Ferguson, koja je postala vojvotkinja od Jorka. Dobili su dve ćerke - Beatris (1988) i Evgeniju (1990), a u martu 1992. objavljeno je da su vojvoda i vojvotkinja odlučili da se razdvoje. Razveli su se 1996. godine.

Vojvoda je služio 22 godine u Kraljevskoj mornarici i bio je aktivan u Foklandskom ratu 1982. Pored kraljevskih angažmana, služio je kao specijalni trgovinski predstavnik za vladu do 2011. godine.

Princ Endru se povukao sa kraljevskih dužnosti 2019. nakon intervjua za Bi-Bi-Si o njegovoj vezi sa američkim finansijerom Džefrijem Epstajnom, koji se ubio dok je čekao suđenje zbog optužbi za podvođenje i zaveru.

U februaru je pristao da plati neotkrivenu sumu za rešavanje građanskog slučaja seksualnog napada koji je protiv njega pokrenula jedna od Epstajnovih žrtava u SAD, iako nije priznao odgovornost i više puta je negirao optužbe.

9) Princeza Beatris

Profimedia
Princeza Beatris

Princeza Beatris (34) je starija ćerka princa Endrua i Sare, vojvotkinje od Jorka. Njena puna titula je Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Beatris od Jorka. Ona nema zvanično prezime, ali koristi ime Jork.

Udala se u julu 2020. za tajkuna za nekretnine Eduarda Mapelija Mocija u Kraljevskoj kapeli Svih svetih u Rojal lodžu u Vindzoru. Par je trebalo da se venča u maju, ali je koronavirus odložio planove.

10) Sijena Elizabet Mapeli Moci

Princeza Beatris je u septembru 2021. dobila devojčicu Sijenu Elizabet, koja je 10. u redu za tron i kraljičino 12. praunuče. Princeza Beatris je takođe maćeha sina Mapelija Mocija Kristofera Vulfa, poznatog kao Volfi, kog iz dobio iz prethodne veze sa Darom Huang.

11) Princeza Evgenija

Princeza Judžin Profimedia
Princeza Evgenija

Princeza Evgenija (32) je mlađa ćerka princa Endrua i Sare, vojvotkinje od Jorka. Njena puna titula je Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Evgenija od Jorka i ona je 11. u redu za tron.

Kao i njena sestra princeza Beatris, ona nema zvanično prezime, ali koristi Jork. Udala se 12. oktobra 2018. za svog dugogodišnjeg dečka Džeka Bruksbanka u zamku Vindzor.

12) Avgust Filip Hok Bruksbank

Sin princeze Evgenije i Džeka Bruksbanka, Avgust, rođen 9. februara 2021, kraljičino je deveto praunuče.

13) Princ Edvard, grof od Veseksa

AP Photo/Mark Humphrey
Princ Edvard

Princ Edvard (58) je dobio titulu grofa od Veseksa i vikonta Severna venčavši se 1999. sa Sofi Ris-Džouns. Par ima dvoje dece, Lejdi Luiz, rođenu 2003, i Džejmsa, vikonta Severna, rođenog 2007.

Nakon kratkog perioda u kraljevskim marincima, princ je osnovao sopstvenu televizijsku produkcijsku kuću. Potom je pomagao kraljici u obavljanju službenih dužnosti i imao javne angažmane u dobrotvorne svrhe.

14) Džejms, vikont Severn

Vikont Severn (15) je mlađe dete grofa i grofice od Veseksa. Par je odlučio da svojoj deci da drugačije titule, a ne princ i princeza, jer su oni sin i ćerka grofa. Smatra se da je ova odluka doneta kako bi se donekle izbegao teret kraljevskih titula.

15) Ledi Luiz

Profimedia
Grofica Sofi, Džejms, vikont Severn, i ledi Luiz

Ledi Luiz Vindzor (19) je starije dete grofa i grofice od Veseksa. Međutim, ona je niže u naslednoj liniji od svog mlađeg brata jer je rođena pre nego što je na snagu stupio zakon koji je ukinuo sistem po kom je mlađu sin imao veću prednost od starije ćerke.

16) Princeza Ana

Ana (72), princeza rojal, kraljičino je drugo dete i jedina ćerka. Kada se rodila, bila je treća u redu za tron, ali je sada 16. Titulu kraljevske princeze dobila je u junu 1987.

AP Photo/Alastair Grant, Pool
Princeza Ana

Princeza Ana se udavala dva puta - njen prvi suprug kapetan Mark Filips otac je njeno dvoje dece, Pitera i Zare, dok u braku sa drugim, viceadmiralom Timotijem Lorensom, nije imala dece.

Princeza je bila prvi član kraljevske porodice koji je koristio prezime Mauntbaten-Vindzor u zvaničnom dokumentu, u matičnoj knjizi venčanih nakon venčanja sa kapetanom Filipsom. Takmičila se u konjičkim disciplinama za Veliku Britaniju na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. i uključena je u brojne dobrotvorne organizacije, uključujući "Spasite decu", čiji je predsednik bila od 1970. godine.

17) Piter Filips

Piter Filips (45) je najstariji od kraljičinih unuka. Oženio se Kanađankom Otom Keli 2008. godine i zajedno imaju dve ćerke, Savanu, rođenu 2010, i Islu, rođenu 2012. godine.

Profimedia
Piter Filips sa ćerkama Islom i Savanom

Deca princeze Ane nemaju kraljevske titule, jer potiču iz ženske linije. Mark Filips je odbio ponudu da dobije titulu grofa kada se oženio, tako da su i njihova deca ostala bez nje.

Piter Filips i njegova supruga objavili su da se razvode u februaru 2020.

18) Savana Filips

Savana, rođena 2010. godine, starija je ćerka Pitera i Otom Filips i bila je kraljičino prvo praunuče.

19) Isla Filips

Isla, rođena 2012. godine, druga je ćerka Pitera i Otom Filips.

20) Zara Tindal

AP Photo
Zara Tindal

Zara Tindal je pratila svoju majku i oca veoma uspešnom karijerom jahanja, a osvojila je i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Udala se za bivšeg engleskog ragbistu Majka Tindala 2011. godine, a par je dobio prvo dete, Miju Grejs, 2014. godine.

Deca princeze Ane nemaju kraljevsku titulu, jer potiču iz ženske linije, ali ona ostaje 20. u redu za tron. Zarini naslednici Mia Grejs (8), Lena Elizabet (4) i Lukas Filip, koji je rođen prošle godine, sledeći su u redu za presto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike