Da li je britanskoj monarhiji odzvonilo? Šta princ Hari otkriva na više od 400 stranica memoara

30.10.2022

08:12

0

Drugi sin kralja Čarlsa III mogao bi, u najmanu ruku, da napravi pometnju na samom početku sledeće godine, kada njegova dugo najavljivana knjiga bude objavljena

Da li je britanskoj monarhiji odzvonilo? Šta princ Hari otkriva na više od 400 stranica memoara
Memoari princa Harija ugroziće vladavinu njegovog oca kralja Čarlsa III - Copyright Henry Nicholls/Pool Photo via AP Profimedia

Dugonajavljivani memoari princa Harija, koji će sigurno uzdrmati britansku kraljevsku porodicu umesto ove jeseni biće objavljeni 10. januara 2023. 

Pripadnici kraljevske porodice, na čelu sa kraljem Čarlsom III, strahuju da će „odmetnuti" član biti „kritičan prema svima i svemu“ u knjizi od 416 stranica, pod nazivom „Rezervni", koju je izdavač „Penguin Random House" nazvao delom „ogoljene, nepokolebljive iskrenosti“.

Rođaci nisu obavešteni o naslovu pre njegovog kreiranja, a on upućuje na frazu „rezervnog naslednika“. Pre nego što je u četvrtak saopšteno kako će glasiti, izvor je rekao za Dejli mejl da će se smatrati i „kontroverznim“ i „ provokativnim".

Nagađalo se da je do pomeranja vremena objavljivanja došlo iz poštovanja nakon smrti kraljice i da bi se Hariju dalo vremena da izvrši izmene i ukloni potencijalno štetan materijal, ali su te spekulacije odbačene.

Umesto toga, knjiga će imati kratku belešku u kojoj će biti naglašeno da je napisana pre kraljičine smrti 8. septembra.

U saopštenju za štampu izdavač je rekao: „'Rezervni' odmah vraća čitaoce na jednu od najstrašnijih slika 20. veka: dva mlada dečaka, dva princa, koji hodaju iza kovčega svoje majke dok je svet posmatrao tužan i užasnut".

Profimedia
 

- Dok je Dajana, princeza od Velsa, polagana na počinak, milijarde su se pitale šta prinčevi misle i osećaju i kako će se njihovi životi odvijati od tog trenutka nadalje. Za Harija, ovo je konačno njegova priča - navodi se u saopštenju.

Portparol kralja odbio je da komentariše naslov knjige i odluku o vremenu njenog objavljivanja.

Kraljevska porodica bi mogla da se suoči sa štetnim novinskim naslovima ako se ispostavi da je Hari odlučio da se upusti u najkontroverznije elemente kraljevskog života iz proteklih decenija.

U knjizi bi moglo da bude otkriveno koji član monarhije je, prema tvrdnjama Harija i Megan imao rasistički komentar o potencijalnoj boji kože njegovog tada nerođenog sina Arčija ili da rasvetli njegov zategnuti odnos sa ocem i problematičan period sa bratom Vilijamom, princom od Velsa.

Udarac za kraljevsku porodicu

Kraljevska porodica će morati da se pripremi za otkrića iz memoara vojvode od Saseksa koja bi mogla da gurnu monarhiju u krizu.

Profimedia
 

Ovo bi mogla biti neka od njih:

Porodica

Pošto je kralj samo nekoliko nedelja u svojoj novoj ulozi šefa države, njegov sin Hari će verovatno razjasniti njihovu problematičnu vezu, što bi potencijalno moglo da naškodi britankom monarhu.

U intervjuu sa Oprom Vinfri Hari je rekao da je Čarls prestao da prima njegove pozive kada je 2019. pokušavao da razgovara o odlasku sa funkcije člana kraljevske porodice.

Čini se da su otac i sin već neko vreme bili u sukobu, a vojvoda bi takođe mogao da piše o svojim zategnutim vezama sa svojim bratom, princom od Velsa, za koga je ranije rekao da je na drugaijem putu.

- Moj otac i moj brat, oni su zarobljeni. Ne smeju da odu. I imam ogromno saosećanje za to - rekao je Hari tokom pomenutog televizijskog intervjua.

Profimedia
 

Izgleda da se vojvoda takođe slažio sa Oprinom sugestijom da je kraljevska porodica bila „ljubomorna“ na pozitivnu reakciju javnosti na Megan tokom turneje po Australiji i južnom Pacifiku 2018.

Monarhija

U svojim memoarima Hari bi takođe mogao da baci veći akcenat + na iskustva svoje žene unutar „firme“, kako se kraljevska porodica ponekad naziva.

Vojvotkinja je govorila o tome da je u trudnoći sa sinom Arčijem razmišljala o samoubistvu dok je pokušavala da se izbori sa životom kraljevske porodice, kao i da nije dobila pomoć od institucije monarhije.

Harijeva najdrastinija tvrdnja poslednjih godina jeste da je član njegove porodice, od ega je izuzeo pokojnu kraljica i vojvodu od Edinburga, imao rasistički komentar o njegovom sinu.

Profimedia
 

Neimenovani član kraljevske porodice bio je zabrinut koliko bi Arčijeva koža mogla da bude tamna pre nego što se on rodio, a ako bi se identifikovao u knjizi, to bi bilo veoma problematično za njega i celu kraljevsku porodicu.

Princeza Dajana

Jedno od centralnih pitanja za Harija verovatno će biti raspad braka princa i princeze od Velsa, odnos Čarlsa sa kraljicom suprugom, tada Kamilom Parker Bouls, i Dajanina smrt u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997.

Braća Hari i Vilijam retko su govorili o tome kako su se snašli kada se brak njihovih roditelja raspao 1980-ih, što je postalo poznato javnosti početkom 1990-ih.

Princeza Dajana sa prinčevima Vilijamom i Harijem/Profimedia
 

Hari je govorio o pokušaju da potisne smrt svoje majke, ali njegov pogled na taj period zvani „Rat Velsa“ otvoriće stare rane za kraljevsku porodicu ukoliko on bude odlučio da otkrije svoja iskustva.

Mladački izleti

Ostaje da se vidi i da li će se vojvoda ponovo osvrnuti na svoje izlete dok je bio mladić, poput njegove odluke da ode na fensi žurku sa maskom nacističkog vojnika iz Afričkog korpusa sa kukastim krstom na ruci, što je izazvalo zgražavanje javnosti.

Osim toga, kao 17-godišnjak on je bio umešan u maloletnička opijanja i uzimanje kanabisa.

- Palata će biti veoma zabrinuta, posebno u prvim mesecima vladavine kralja Čarlsa. To je senzacionalan naslov i nagoveštava da pisac nije bio cenjen ili da se sigurno nije osećao kao da je u centru događaja - rekao je kraljevski pisac Ričard Ficvilijams.

- Posledice će biti dalekosežne i mogu biti veoma destruktivne - dodao je on.

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP
 

Kraljevski izvor za Miror je izjavio da se već sam naslov smatra napadom na porodicu.

- Sam naslov pokazuje još jedan konfrontacijski napad na porodicu nakon tvrdnje da želi privatnost. Advokati Palate nesumnjivo će biti u pripravnosti u novoj godini i čekati da vide šta je u njoj. Ako su Harijeve prethodne optužbe u brojnim TV intervjuima nešto ime treba da se vodimo, ovo će biti nuklearno. Bez obzira na sadržaj, koji će bez sumnje biti eksplozivan, male su šanse da će ovo biti sredstvo za pomirenje za Harija i Megan - kazao je on.

Povukli se, ali se nisu držali u senci

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa uspostavili su novi život za sebe nakon što su se povukli sa dužnosti viših članova kraljevske porodice.

Megzit, odluka Harija i Megan da napuste kraljevske dužnosti i prestanu da koriste svoje titule Njihovih kraljevskih visočanstava, dospeo je na naslovne strane širom sveta 2020.

Printscreen/Youtube CBS
 

Hari i Megan, roditelji Arčija i Lilibet Dajane, učestvovali su u brojnim intervjuima od njihovog povlačenja iz kraljevskog života, uključujući bombaški sastanak sa američkom voditeljkom Oprom Vinfri 2021.

Optužili su kraljevsku porodicu za rasizam, tvrdeći da je neimenovani član kraljevske porodice dao rasističku opasku o Arčiju pre njegovog rođenja, kao i da ta institucija nije uspela da pomogne Megan kada je pomišljala na samoubistvo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike