Amerikanac oslobođen u razmeni između Ukrajine i Rusije, SAD bi da šalju sisteme "Patriot" Kijevu

14.12.2022

18:51 >> 23:05

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Amerikanac oslobođen u razmeni između Ukrajine i Rusije, SAD bi da šalju sisteme "Patriot" Kijevu
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/LIBKOS

Sukob u Ukrajini je ušao u 294. dan.

Ruska vojska nastavila je ofanzivu u donjeckoj regiji, dok je ukrajinska vojska ponovo gađala grad Donjeck.

U većem delu Ukrajine i dalje su na snazi restrikcije.

Saveznici Kijeva su na donatorskoj konferenciji u Parizu obećali više od milijardu evra pomoći za obnovu energetske infrastrukture.

Najvažnije činjenice

U toku je 294. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.04 - Hvala na poverenju!

Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati

23.55 - Nebenzja: Zapad doveo Evropu na ivicu sukoba

Podižući pravo NATO-a na širenje do apsoluta, Zapad je doveo Evropu na ivicu sukoba od koga bi mogao da bukne ceo svet, smatra stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, zbog politike grupe zapadnih država da zadrže svoje monopolske privilegovane pozicije u svetu, narušava se poverenje u međunarodne institucije, u međunarodno pravo i UN-centrični model sveta kao takvog.

- A to se ne dešava od februara 2022. godine. Očigledno je da se danas odlučuje o pitanju budućnosti svetskog poretka. Raskršće je jasno: ili je to poredak sa jednim hegemonom koji uspostavlja pravila koja su od koristi samo njemu, ili će to biti demokratski, multipolarni, pravedan, UN-centrični svet bez ucena, dominacije, zastrašivanja nepoželjnih i neokolonijalizma - istakao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, „očigledno je da se to ne dopada onima koji su glavni korisnici zastarelog sistema“.

Pokušavajući da oživi unipolarni model pod sloganom „poretka zasnovanog na pravilima“, Zapad svuda nameće linije podele, pokušavajući da proširi svoju sferu uticaja na sve nove regione sveta, primetio je stalni predstavnik.

22.47 - "Provokacija sa nepredvidivim posledicama"

Ambasada Rusije u SAD saopštila je da bi eventualna isporuka sistema "Patriot" Ukrajini predstavljala provokaciju sa nepredvidivim posledicama. Time se stvaraju novi rizici po globalnu bezbednost, navode u ambasadi i ističu da su SAD odgovorne za eskalaciju konflikta.

20.45 - Kadirov:U Zaporoškoj oblasti otkriveno veliko skladište oružja

U Zaporoškoj oblasti je otkriveno veliko skladište oružja i municije, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov na Telegram kanalu.

- Borci specijalnih jedinica 'Ahmat-Krepost' i 'Ahmat-Grozni', zajedno sa pripadnicima dagestanskih Snaga za brzo reagovanje 'Jastreb', otkrili su veliku zalihu oružja i municije tokom čišćenja terena u Zaporoškoj oblasti - saopštio je Kadirov.

Profimedia
Ramzan Kadirov

19.50 - Kirbi: Državljanin SAD oslobođen u okviru razmene između Rusije i Ukrajine

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je danas da je jedan državljanin SAD oslobođen u okviru razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.
Kirbi nije saopštio dodatne detalje o tome, pozivajući se na očuvanje privatnosti.
Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak identifikovao je ranije Amerikanca kao Suedija Murekezija. 

Kirbi je, na pitanje novinara o izgledima za pregovore o okončanju rata u Ukrajini, rekao da se trenutno vode aktivne borbe i da će se to nastaviti još neko vreme tokom zime, uprkos lošim vremenskim prilikama.

AP Photo/Evan Vucci
Džon Kirbi

19.03 - SAD planiraju da uvedu sankcije prema Potanjinu, jednom od najbogatijih Rusa

SAD planiraju da uvedu sankcije jednom od najbogatijih Rusa Vladimiru Potanjinu, ali ne nameravaju da sankcionišu kompaniju "Nornikl", u kojoj je on glavni akcionar, objavio je danas Volstrit džurnal, pozivajući se na američke zvaničnike. 

Uvođenje sankcija moglo bi da usledi već u četvrtak i očekuje se da će biti usmerene prema Potanjinu, njegovoj supruzi Ekaterini Potanjin, jahtama u njegovom vlasništvu, kao i pojedinim njegovim finansijskim kompanijama.

18.38 - Bela kuća šalje "Patriot"?

Bela kuća nije potvrdila spremnost da sistem "Patriot" uključi u sledeći paket pomoći Ukrajini.

Prethodno je javljeno da bi američki predsednik Džozef Bajden mogao da da saglasnost da se Ukrajini isporuče raketni sistemi zemlja-vazduh „Patriot“ tek kada Pentagon odgovori na sva pitanja o pripremi ukrajinske vojske za primenu tog oružja, njegovom održavanju, legalnoj osnovi za isporuku sistema i posledicama po borbenu gotovost samih Sjedinjenih Država, piše „Vašington post“ pozivajući se na izvore u administraciji.

Profimedia
 

15.52 - Na Donjeck je sa ukrajinskih položaja ispaljeno 13 projektila kalibra 155 milimetara koji koriste snage NATO.

15.24 - Borelj: Članice EU nisu postigle saglasnost o osnivanju tribunala za Ukrajinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, izjavio je danas da zemlje članice Unije imaju različite stavove povodom predloga Evropske komisije da se osnuje tribunal za navodne ruske ratne zločine u Ukrajini.

Borelj je, na konferenciji nevladinih organizacija u Briselu, rekao da je na sastanku Evropskog saveta u utorak zajedno sa Komisijom izneo taj predlog ministrima za evropske poslove, ali da razgovori o tome nisu dali rezultate, odnosno da nije postignuta saglasnost o osnivanju tribunala za Ukrajinu, preneo je TASS.

Prema rečima Borelja, to je interesantna diskusija koja za sada nema konkretan odgovor, odnosno postoji polemika među članicama EU da li postoji potreba za osnivanjem bile koje druge organizacije pored Tribunala.

AP Photo/Olivier Matthys
Žozep Borelj

14.23 - Ruske snage granatirale objekte u centru Hersona

Ruske snage granatirale su danas zgradu regionalne administracije na centralnom trgu u Hersonu na jugu Ukrajine, saopštio je zamenik sekretara predsednika Ukrajine Kiril Timošenko.

Ukrajina je prošlog meseca preuzela kontrolu nad Hersonom od ruskih snaga, što je dovelo do proslava na centralnom gradskom trgu u tom gradu, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je posetio taj kraj kako bi pozdravio "kraj ruske operacije".

12.37 - LNR: Ukrajinski vojnici oštećuju tenkove i odbijaju naređenja

Ukrajinski vojnici odbijaju naređenja i oštećuju svoje tenkove, rekao je na Prvom kanalu Andrij Maročko, oficir Narodne milicije LNR.

- Situacija koja se razvija na liniji razdvajanja je, jednostavno, užasna za ukrajinske tankiste. Preksinoć se pojavila informacija da su ponovo počeli slučajevi kada oklopne grupe jednostavno odbijaju da ispunjavaju naređenja u području Artemivska - saopštila je vojska.

Maročko je dodao da ukrajinska vojska uglavnom koristi zastarele tenkove T-64.

12.05 - Peskov: Američki raketni sistemi u Ukrajini legitimne su mete

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će za Rusiju američki raketni sistemi „Patriot“ koje Vašington planira da isporuči Ukrajini, predstavljati legitimne mete.

Istovremeno, dodao je da ipak treba sačekati zvaničnu informaciju o isporukama ovih sistema Kijevu.

11.20 - Kremlj: Nismo dobili predlog za božićno primirje

Kremlj nije dobio nikakve predloge za božićno primirje u Ukrajini, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Ne, ni od koga nisu dobijeni predlozi i takva tema nije na dnevnom redu - rekao je on novinarima, odgovarajući na pitanje da li ruske vlasti razmatraju mogućnost božićnog ili novogodišnjeg primirja i da li su spremni da odgovori ako takav predlog dođe iz Kijeva.

11.10 - IAEA: Ruski izvoz nafte porastao, prihod opao u novembru

Ruski izvoz nafte je  porastao u novembru uoči ograničenja cena od 5. decembra, koje su nametnule G7, Evropska unija i Australija kako bi umanjile ratne prihode Moskve, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IAEA).

Profimedia
 

Silazni trend svetskih cena nafte i veći popusti na rusku naftu uticali su na pad prihoda Moskve za 700 miliona dolara na 15,8 milijardi dolara, objavila je IAEA.

Agencija sa sedištem u Parizu je navela da i dalje procenjuje da će ograničenje cena smanjiti rusku proizvodnju nafte za 1,4 miliona barela dnevno (bpd) sledeće godine, prenosi Rojters.

9.55 - Eksplozije u Zaporožju i Dnjepropetrovsku

U Zaporožju i Dnjepropetrovsku odjeknula je serija eksplozija, pišu ukrajinski telegram-kanali.

Navodno, napad je izveden dronovima. Mete su bili infrastrukturni objekti.

9.26 - LNR: U poslednja 24 sata ubijeno 65 ukrajinskih vojnika

Ukrajinski vojnici su tokom proteklog dana izgubili oko 65 ljudi i više od dvadeset komada tehnike u borbama na teritoriji Luganske Narodne Republike, objavila je Narodna milicija LNR na svom Telegram kanalu.

- U toku proteklog dana, tokom aktivnih ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije LNR, neprijatelj je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici. Likvidirano je oko 65 ljudi, dok su uništena dva tenka, tri oklopna transportera, artiljerijsko oruđe, 17 jedinica specijalne tehnike - navodi se u saopštenju.

8.59 - Mirošnik: Isporuke naoružanja neće prestati dok se rute snabdevanja ne unište

AP Photo/LIBKOS
 

Isporuke naoružanja NATO-a za podršku Oružanih snaga Ukrajine neće prestati dok se rute snabdevanja ne unište, izjavio je bivši ambasador Luganske Narodne Republike u Moskvi Rodion Mirošnik televiziji "Solovjov uživo".

- Na snabdevanje oružjem uticaće samo uništavanje logističkih tokova, odnosno onih koji sada prolaze kroz Zapadnu Ukrajinu i preko kojih se, nažalost, masovno isporučuje oružje u Donbas - rekao je on.

Mirošnik je takođe dodao da se ukrajinske jedinice postepeno povlače sa svojih pozicija na Artjomovskom i Soledarskom pravcu. I jasno je da će se Ukrajina ipak otići povući“, rekao je on.

8.05 - Kijev: U napadu dronovima oštećene dve administrativne zgrade

Dve administrativne zgrade oštećene su u današnjem napadu na Kijev, saopštila je gradska uprava. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Rojters Gradonačelnik Kijeva

Kličko je ranije preko socijalne mreže Telegram objavio da je došlo do eksplozija u kijevskoj četvrti Ševčenkijski. 

7.55- Sijarto: Sankcije uvedene Rusiji nanele više štete Evropskoj uniji

AP Photo/John Minchillo
 

 

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da sankcije Zapada uvedene Rusiji nisu uspele da okončaju sukob u Ukrajini i samo su pogoršali ekonomsku situaciju u Evropi, kao i da planirani deveti paket sankcija neće biti izuzetak.

-Sankcije su nanele ozbiljnu štetu svima, ali Evropa nažalost još uvek nije napustila ovu politiku - rekao je ministar u video obraćanju, objavljenom na njegovoj Fejsbuk stranici, prenosi TASS. Prema njegovim rečima, deveti paket sankcija koji je sada u pripremi „po svemu sudeći će dodatno pogoršati situaciju u Evropi“.

-Proteklih osam paketa sankcija pokazalo je da je svaki od njih naneo više štete nama, Evropljanima, nego onima kojima su bili namenjeni“, rekao je ministar. Dodao je da uvedene sankcije nisu uspele da okončaju sukob u Ukrajini već da su samo stvorile probleme i teškoće za zemlje Evropske unije.

-Naš cilj je da odbranimo nacionalne interese Mađarske. Ne smemo dozvoliti da sankcije još više štete mađarskoj ekonomiji- saopštio je Sijarto.

Mađarski ministar je pozvao sve Mađare da izraze svoj stav o sankcijama tokom konsultacija na nacionalnom nivou u zemlji koje će trajati do 15. decembra.

7.30 - Gradonačelnik Kijeva: Eksplozije u gradu, oboreno deset dronova

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko danas je saopštio da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 10 dronova "Šahid" koje proizvodi Iran.

Agencija Rojters, koja je prenela ovu informaciju, nije mogla da je potvrdi iz nezavisnih izvora. Kličko je ranije preko socijalne mreže Telegram objavio da je došlo do eksplozija u kijevskoj četvrti Ševčenkijski. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike