Šta znači pobeda demokrata u Džordžiji: Senat SAD je njihov, ali Predstavnički dom neće mu olakšati posao

07.12.2022

20:12

0

Amerikanci su posle skoro mesec danas dobili konačne rezultate ovogodišnjih međuizbora, na kojima su najveću pobedu odneli republikanci u Predstavničkom domu, uzevši većinu mesta za sebe

Šta znači pobeda demokrata u Džordžiji: Senat SAD je njihov, ali Predstavnički dom neće mu olakšati posao
Copyright AP Photo/Ben Gray/Pixabay

Posle skoro mesec dana neizvesnoti međuizbori u Sjedinjenim Američkim Državama danas su zvanično privedeni kraju. Reizborom Rafaela Vornoka u Džordžiji, demokrate ne samo da su zadržale kontrolu nad Senatom, već su za dva mesta u prednosti nad republikancima.

Bez obzira na to što ima sve manju podršku naroda, Bajden je odahnuo što je Demokratska stranka bar u jednom delu Kongresa uspela da zadrži većinu.

Amerikanci širom zemlje izašli su na birališta u rekordnom broju tokom ovih izbora, ali su u utorak Džordžija i drugi krug u Senatu bili u centru pažnje.

Demokrate imaju malo prostora za manevar u Senatu

Tokom protekle dve godine demokrate su imale kontrolu nad američkim Senatom zahvaljujući podeli 50-50 i mestu potpredsednice Kamale Haris, ali nisu imale potpunu kontrolu.

Zbog sporazuma o podeli vlasti između dve stranke, članstvo u odborima Senata podjednako je podeljeno, što je republikancima dalo mogućnost da usporavaju donošenje zakona, blokiraju pozive odbora i odlažu potvrđivanje izvršnih i sudskih imenovanja Džozef Bajdena.

Profimedia
Senat SAD

Pobeda Vornoka promenila je to i obezbedila demokratama 51 mesto u Senatu, dok je 49 pripalo republikancima. Iako su mogućnosti za zakonodavni uspeh ograničene s obzirom na to da republikanci imaju kontrolu nad Predstavničkim domom, ali demokrate mogu da ubrzaju imenovanje liberalnih sudija na doživotna mesta u saveznim sudovima.

Potpuna demokratska kontrola takođe će olakšati život potpredsednici koja više ne mora da bude blizu Kapitola da bi njen glas odlučio prilikom izjednačenog glasanja, što je uradila 26 puta u poslednja 22 meseca.

Centristički demokrata Džo Mančin iz Zapadne Virdžinije takođe može da odahne, jer će imati veće mogućnosti da raskine sa demokratama i glasa više u skladu sa svojim konzervativnim stavovima, a da ne privuče bes liberalne baze. S obzirom na to da se njegov reizbor nazire 2024. godine, on je već rekao da će to biti dobrodošla promena.

Džordžija je nepredvidljiva država

U novembru 2020. Džo Bajden je postao prvi demokratski predsednički kandidat koji je pobedio u Gruziji od Bila Klintona 1992.

Dva meseca kasnije, uoči napada na Kapitol SAD 6. januara, Vornok i Džon Osof pobedili su u drugom krugu izbora, osvojivši dva mesta u Senatu, što je donelo iznenađujuću većinu stranci.

AP Photo/Patrick Semansky
Kongres SAD

Demokrate su bile prezadovoljne mogćućnostima u državi koja je decenijama bila okrenuta konzervativcima - ali početni rezultati međuizbora 2022. prekinuli su tu tradiciju. Republikanci su zauzeli mesta na važnim pozicijama, uključujući i mesto guvernera, preuzeli su jedno mesto u Predstavničkom domu i zadržali kontrolu nad državnim zakonodavstvom.

Reizbor Vornoka u Senat, međutim, pruža dodatne dokaze da će demokrate nastaviti da budu konkurentne u državi - i da će 2024. godine predsednički kandidat ove stranke imati realne šanse da dobije 16 glasova u državama u kojima će se tada glasati za članove Senata.

Rezultati od utorka sugerišu da bi Džordžija mogla da prođe pre kao Virdžinija nego susedna Severna Karolina, pri čemu bi Vornokova pobeda predstavljala izborni trend, a ne izolovanu grešku.

Barak Obama je 2008. pobedio u obe države nakon godina republikanske dominacije.

Zvezda demokrata u usponu

Vornok je sada pobedio na četiri izbora - dve opšte kampanje i dva druga kruga - u ključnoj državi za samo dve godine.

Sa 53 godine on je relativno mlad za političara, posebno u poređenju sa osamdesetogodišnjim Džozefom Bajdenom. Kao sveštenik u baptističkoj crkvi Ebenezer u Atlanti, sledi stope legende građanskih prava Martina Lutera Kinga Mlađeg.

AP Photo/Brynn Anderson
Rafael Vornok

Pokazao je sposobnost da poveća izlaznost crnaca i privuče bele birače iz predgrađa.

Pretpostavlja se da neće mnogo vremena proći dok ime gospodina Vornoka ne počne da se pojavljuje u diskusijama o budućim predsedničkim kandidatima iz Demokratske stranke - možda već 2024. godine, ukoliko Bajden odluči da se ne kandiduje za reizbor.

Ako Vornok zaista gaji predsedničke ambicije, predloženi novi raspored demokratskih primarnih izbora koji uključuje Džordžiju i susednu Južnu Karolinu bio bi prilično dobar za njega da brzo odskoči sa startne pozicije, smatraju američki analitičari.

Sabotirani protivkandidat

Kandidat republikanaca Heršel Voker bio je Trampova kreacija. On je bivšoj fudbalskoj zvezdi dao istaknutu govornu ulogu na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji 2020. i u više navrata ga je ohrabrivao da se kandiduje za Senat, uprkos zabrinutosti nekih stranačkih lidera da je on pogrešan kandidat sa sumnjivom istorijom.

Vokerova izborna kampanja bila je praćena navodima o porodičnom zlostavljanju i umešanosti u višestruke abortuse, uprkos tome što je on istupio kao otvoreni protivnik ove procedure.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike