Viktor But ispričao kako su ga tretirali u američkom zatvoru: Rus progovorio posle 13 godina iza rešetaka

09.12.2022

14:38

0

Svoje oslobađanje pripisao je podršci svih Rusa i ideji da oni „ne ostavljaju svoje iza sebe“

Viktor But ispričao kako su ga tretirali u američkom zatvoru: Rus progovorio posle 13 godina iza rešetaka
Viktor But - Copyright AP Photo/Apichart Weerawong

Ruski biznismen Viktor But, koga su Sjedinjene Američke Države u četvrtak oslobodile u okviru razmene zarobljenika sa Rusijom, rekao je da ne veruje da je od neke posebne vrednosti za rusku vladu.

Iza rešetaka je bio više od 13 godina, od kojih je 12 proveo u američkim zatvorima, pod optužbom za trgovinu oružjem.

U intervjuu za RT on je izjavio da u ruskoj istoriji postoje „verovatno hiljade“ slučajeva poput njegovog i da je samo bio uhvaćen u zupčaniku geopolitike. But je komentarisao i tvrdnje zapadnih medija da je njegovo oslobađanje od posebnog značaja za ruskog predsednika Vladimira Putina.

Svoje oslobađanje pripisao je podršci svih Rusa i ideji da oni „ne ostavljaju svoje iza sebe“.

Biznismen je priveden 2008. godine nakon operacije na Tajlandu, a 2012. godine osudio ga je američki sud za ilegalni promet oružja.

Na pitanje da li sebe smatra žrtvom rusofobije, But je rekao da mu se taj izraz ne sviđa i naglasio da nije doživeo nikakvu diskriminaciju zbog toga što je Rus, bilo od zatvorenika ili osoblja u saveznom zatvoru blizu Meriona u okrugu Vilijamson u Ilinoisu.

AP Photo/Apichart Weerawong
Viktor But

- Zatvorenici su uglavnom bili naklonjeni Rusiji. Ili su barem, ako ništa ne znaju o tome, postavljali pitanja - rekao je on i njihov stav povezao s tim što je Ilinois država sa „crvenim pojasom“ (pod kontrolom je republikanaca).

Neki američki političari kritikovali su Butovu razmenu za košarkašicu Britni Grajner, rekavši da to pokazuje slabost Vašingtona i podriva poziciju zemlje. Sam But je ismevao tu ideju, rekavši da takvi komentari svode politiku na nivo rivaliteta u školskom dvorištu.

- Siguran sam da naše rukovodstvo ne razmišlja u tim terminima, bili vi slabi ili ne. Prava snaga ne zahteva izražavanje na tako, iskreno, jeftinom nivou. Verujem da je do dogovora došlo jer je pronađen neki zajednički jezik koji je omogućio da obe strane budu zadovoljne - rekao je on i naglasio da ne želi da razmišlja o tome kako bi život mogao da mu prođe da nije bio zatvoren, niti da se ljuti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike