Američki sud odustao od tužbe protiv saudijskog prestolonaslednika za ubistvo Kašogija, sudija priznao: Nisam imao drugog izbora

07.12.2022

15:05

0

U presudi na 25 stranica sudija Džon Bejts istakao je da nije bio voljan da odbaci tužbu koju je podnela Kašogijeva verenica jer je sadržala „verodostojne optužbe“ protiv Bin Salmana

Američki sud odustao od tužbe protiv saudijskog prestolonaslednika za ubistvo Kašogija, sudija priznao: Nisam imao drugog izbora
Princ Muhamed bin Salman - Copyright Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File

Savezni sudija u Vašingtonu odustao je od tužbe protiv prestolonaslednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana zbog njegove navodne umešanosti u ubistvo novinara Džamala Kašogija. Sud je u utorak odlučio da princ ima pravo na imunitet kao šef strane države.

U presudi na 25 stranica sudija Džon Bejts priznao je, međutim, da nije bio voljan da odbaci tužbu koju je podnela Kašogijeva verenica jer je sadržala „verodostojne optužbe“ protiv Bin Salmana. Sudija je objasnio da nije imao izbora osim da odbaci slučaj jer su mu ruke u suštini bile vezane nakon što je prestolonaslednik imenovan za premijera Saudijske Arabije, a američki predsednik Džozef Bajden mu je dodelio suvereni imunitet u sudskom podnesku koji je podnet prošlog meseca.

- Uprkos nelagodnosti Suda, dakle, zbog okolnosti imenovanja bin Salmana i kredibilnih navoda o njegovoj umešanosti u Kašogijevo ubistvo, Sjedinjene Američke Države su obavestile Sud da on ima imunitet - napisao je Bejts.

Princ Muhamed je imenovan za šefa saudijske države u septembru kraljevskim dekretom svog oca kralja Salmana, skoro četiri godine nakon što su Kašogija brutalno ubili i raskomadali saudijski agenti u konzulatu zalivske države u Istanbulu u Turskoj. Američke obaveštajne službe su utvrdile da je atentat naredio lično Bin Salman, koji je već nekoliko godina bio de fakto vladar kraljevine.

Princ je priznao da se ubistvo dogodilo „pod njegovim nadzorom", ali je negirao da je bio umešan, a još manje da ga je naredio ili odobrio. Saudijski sud je 2020. godine zatvorio osam ljudi zbog ubistva, osudivši ih na između sedam i 20 godina zatvora.

Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File
Džozef Bajden i princ Muhamed bin Salman

Kašogi, novinar i aktivista iz Sjedinjenih Američkih Država, bio je žestoki kritičar saudijske vlade i napisao je brojne oštre članke o princu i njegovoj porodici za Vašington post.

Njegovo ubistvo je znatno pogoršalo američko-saudijske odnose, jer je pozivanje princa i njegove vlade na odgovornost za ubistvo postalo glavna tema razgovora Džozefa Bajdena tokom njegove predsedničke kampanje u kojoj je obećao da će princa učiniti „parijom“ na međunarodnoj sceni.

Iako je Bajdenova administracija kasnije skinula tajnost sa izveštaja CIA-e o ubistvu, on je na kraju osuđen zbog „kapitulacije“ pred saudijskom vladom nakon što nije uspeo da uvede nikakve sankcije protiv princa s kojim se sastao tokom posete kraljevstvu u julu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike