Iran kritikovao Zapad zbog nekontrolisanog priliva oružja u Ukrajinu: Mi se protivimo nastavku rata

09.12.2022

16:12

0

Iran veruje da je „isporuka američkog i evropskog oružja dodatno zakomplikovala situaciju“ u zemlji

Iran kritikovao Zapad zbog nekontrolisanog priliva oružja u Ukrajinu: Mi se protivimo nastavku rata
Hosein Amirabdolajan - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

Zapadna vojna pomoć Ukrajini samo komplikuje sukob, izjavio je u četvrtak iranski ministar spoljnih poslova. Iran je u više navrata izrazio stav „aktivne neutralnosti“ po pitanju ukrajinske krize.

U telefonskom razgovoru sa finskim kolegom Hosein Amirabdolajan istakao je da se Teheran „protivi nastavku rata, uključujući i Ukrajinu“.

Iran veruje da je „nekontrolisana isporuka američkog i evropskog oružja Ukrajini dodatno zakomplikovala situaciju“ u zemlji, rekao je diplomata Peki Haavisto, prema transkriptu poziva koje je objavilo iransko ministarstvo spoljnih poslova.

Poslednjih meseci Kijev i zapadne zemlje optužuju Iran da Rusiji obezbeđuje oružje, uključujući vojne bespilotne letelice. Teheran je u više navrata govorio da ni na koji način nije umešan u neprijateljstva i da Moskvi nije isporučio bespilotne letelice koje bi se koristile na bojnom polju.

- Iran nije poslao, niti će poslati bilo kakvo oružje Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini, jer iranski zvaničnici veruju da bi trebalo da postoji političko rešenje za tu krizu - rekao je Amirabdolajan u oktobru.

Profimedia
 

Početkom novembra, međutim, ministar je priznao da je Iran poslao „mali broj“ dronova u Rusiju, ali je objasnio da se to desilo nekoliko meseci pre nego što su izbile velike borbe u Ukrajini.

Istog meseca ukrajinska vojska je saopštila da su navodne iranske bespilotne letelice sadržale uglavnom komponente američke proizvodnje i elemente iz brojnih drugih zemalja, uključujući i samu Ukrajinu.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da svo oružje koje ruske trupe koriste u Ukrajini dolazi iz domaćih zaliha.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da ne snabdeva Kijev oružjem, tvrdeći da bi to samo produžilo neprijateljstva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike