Putin objasnio kako je došlo do problema na istoku Evrope: Zapad je bezobzirno eksploatisao Ukrajinu i podsticao genocid

09.12.2022

09:05

0

Autor: 24sedam

Ruski predsednik je pričao o novim i starim pretnjama u svetu i o agresovnoj ekspanziji NATO-a

Putin objasnio kako je došlo do problema na istoku Evrope: Zapad je bezobzirno eksploatisao Ukrajinu i podsticao genocid
Vladimir Putin - Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Zapad svim sredstvima želi da očuva dominaciju i da pri tome pribegava sankcijama i obojenim revolucijama. Osim toga, on je naglasio da se zbog toga u svetu povećava konfliktni potencijal i upozorio da je u toku agresivna ekspanzija NATO.

U Putinovom video-obraćanju ministrima odbrane država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i Zajednice nezavisnih država (ZND) koji su se okupili u Moskvi ističe se da Zapad ciljano radi na produbljivanju haosa i eskalaciji na međunarodnom planu.

On je istakao da se u svetu danas pojavljuju nove pretnje i da se dešavaju promene u razvoju multipolarnog sveta.

- Pojavljuju se novi veliki izazovi, dešavaju se snažne geopolitičke promene. Pred našim očima stvaraju se konture novog multipolarnog svetskog poretka: u Aziji, Africi, Latinskoj Americi formiraju se novi centri razvoja koji sve aktivnije brane svoje nacionalne interese, svoj suverenitet, pravo na sopstveni put razvoja. Nemoguće je suprotstaviti se tim objektivnim istorijskim procesima - poručio je Putin.

Prema njegovim rečima, Zapad je pretvorio Ukrajinu u koloniju i koristi ukrajinski narod kao topovsko meso kako bi se obrušio na Rusiju.

- Tokom čitavog niza godina Zapad je bezobzirno eksploatisao i crpeo resurse Ukrajine, a takođe podsticao genocid - rekao je Putin.

Učesnicima sastanka je poručio da je potrebno sarađivati u cilju postizanja održivog sistema bezbednosti, kao i da je od ključnog značaja stalna razmena informacija u oblasti odbrambene politike u ovim organizacijama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike