U Iranu pogubljena prva osoba zbog učešća u antivladinim protestima: Obešen zbog "neprijateljstva prema Bogu"

08.12.2022

09:49

0

Optužen je da je "izgrednik" koji je 25. septembra blokirao glavni put u Teheranu i nožem ranio pripadnika paravojnih snaga Basij

U Iranu pogubljena prva osoba zbog učešća u antivladinim protestima: Obešen zbog "neprijateljstva prema Bogu"
Protesti u Iranu - Copyright AP photo

Iran je saopštio da je obavio prvo pogubljenje demonstranta osuđenog zbog nedavnih antivladinih nemira.

Mohsen Šekari obešen je u četvrtak ujutru nakon što ga je Revolucionarni sud proglasio krivim za "neprijateljstvo prema Bogu", javili su državni mediji.

Optužen je da je "izgrednik" koji je 25. septembra blokirao glavni put u Teheranu i nožem ranio pripadnika paravojnih snaga Basij.

Aktivista je rekao da je osuđen nakon "demonstrativnog suđenja bez ikakvog pravnog postupka".

Mahmud Amiri-Mogadam, direktor iranske organizacije za ljudska prava sa sedištem u Norveškoj, napisao je na Tviteru da će pogubljenja demonstranata početi da se odvijaju svakodnevno, osim ako se iranske vlasti ne suoče sa "brzim praktičnim posledicama na međunarodnom nivou".

 

 

Iransko pravosuđe je saopštilo da je do sada 11 osoba osuđeno na smrt u vezi sa protestima koji su počeli sredinom septembra, nakon što je u pritvoru umrla Mahsa Amini, 22-godišnja žene koju je policija za moral pritvorila zbog navodnog "neadekvatnog" nošenja hidžaba.

Protesti predvođeni ženama proširili su se na 160 gradova u svim provincijama u zemlji i smatraju se jednim od najozbiljnijih izazova Islamskoj Republici od revolucije 1979. godine.

Iranski lideri su ih predstavili kao "nemire" koje su podstakli strani neprijatelji zemlje i naredili snagama bezbednosti da se "odlučno pozabave" njima.

Do sada je najmanje 475 demonstranata ubijeno, a 18.240 privedeno, navodi Novinska agencija aktivista za ljudska prava (HRANA). Takođe je prijavljena smrt 61 pripadnika obezbeđenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike