Amerika predstavila prvi bombarder od vremena hladnog rata: Ispao znatno skuplji nego što se očekivalo

03.12.2022

14:13

0

Očekuje se da će svoj prvi let obaviti 2023. godine

Amerika predstavila prvi bombarder od vremena hladnog rata: Ispao znatno skuplji nego što se očekivalo
B-21 Raider - Copyright AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Prvi put u više od 30 godina američko vazduhoplovstvo je u petak predstavilo novi strateški stelt bombarder. Uz procenjenu cenu od više od pola milijarde dolara, B-21 Raider tek treba da obavi svoj prvi let.

Bombarder kompanije „Northrop Grumman", koji je sposoban da nosi i konvencionalno i nuklearno oružje, predstavljen je na ceremoniji u Fabrici vazduhoplovnih snaga 42 u Palmdejlu u Kaliforniji. Događaju su prisustvovali visoki zvaničnici Pentagona, uključujući ministra odbrane Lojda Ostina.

Ostin je pohvalio B-21 Raider kao „otelovljenje američke odlučnosti da brani republiku koju svi volimo“, dodajući: „Ovo je odvraćanje na američki način“.

Kada je ugovor za Raider prvi put objavljen 2015. godine, tadašnja sekretarka ratnog vazduhoplovstva Debora Li Džejms tvrdila je da je SAD potreban novi bombarder „koji bi nam omogućio da preuzmemo mnogo komplikovanije pretnje, poput pretnji iz Kine i Rusije, sa kojima strahujemo da ćemo se jednog dana suočiti”.

Očekuje se da će stelt bombarder obaviti svoj prvi let 2023. godine. Američko vazduhoplovstvo se prvobitno nadalo da će letelica poleteti u nebo već 2019. godine, ali je to odloženo za decembar 2021, a zatim za sredinu 2022. godine.

AP Photo/Marcio Jose Sanchez
B-21 Raider

Prvobitno je predviđeno da košta po 550 miliona dolara, ali je tokom godina cena narasla na 692 miliona dolara zbog inflacije. Ratno vazduhoplovstvo planira da nabavi ukupno najmanje 100 aviona. Blumberg je 2021. izvestio da će ukupni troškovi podrške razvoju, nabavci i radu programa B-21 verovatno koštati poreske obveznike najmanje 203 milijarde dolara tokom 30 godina.

U aprilu 2022, međutim, komentarišući napredak projekta B-21, američki kongresmen Adam Smit, koji predsedava Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma, rekao je da je Vazduhoplovstvo izgleda „naučilo lekcije“ iz programa F-35 - koji je postao poznat po tome što je uveliko premašio svoj budžet. Vladina kancelarija za odgovornost upozorila je 2021. da bi godišnje prekoračenje troškova za celu vojsku moglo blizu 6 milijardi dolara do 2036. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike