Libija nekad i sad: Šta se sve promenilo od Gadafijeve smrti? (FOTO)

17.02.2021

13:00 >> 18:46

0

Deset godina kasnije u zemlji vladaju bezakonje i strane sile

Libija nekad i sad: Šta se sve promenilo od Gadafijeve smrti? (FOTO)
Copyright Profimedia

Antivladini protesti u Libiji počeli su pre 10 godina, 15. februara 2011, sa ciljem da se s vlasti svrgne Muamer Gadafi. Demontrantima je u tome pomogao NATO, a danas se ovi događaji ocenjuju dvojako: jedni u njima vide zaveru radi preraspodele uticaja u regionu, a drugi uspešnu revoluciju.

Gadafi je vladao Libijom 42 godine, a na vlast je došao 1969. kada je uz pomoć Saveza slobodnih oficira izvršio puč i srušio kralja Idriza. Odmah nakon toga, preimenovao je državu u Socijalističku narodnu libijsku arapsku džamahiriju i uspostavio socijalistički režim, kakav do tada nije viđen. Tokom vladavine bio je zagovornik ujedinjenja afričkih zemalja, a od Libije, koja je bila jedna od najsiromašnijih zemalja sveta, stvorio je naciju sa najvišim standardom u Africi.

Za vreme njegove vladavine obrazovanje i zdravstvena zaštita bili su besplatni, a računi za struju nisu postojali u ovoj zemlji. Gadafi je dosta polagao na obrazovanje – kad je počeo da vlada, samo 25 odsto stanovnika bilo je pismeno, dok danas četvrtina građana ima fakultetsku diplomu. Oni koji bi želeli da se školuju u inostranstvu od države bi dobijali po 2300 dolara za smeštaj i prevoz. Gadafi je znao da je za pustinjsku zemlju voda najbitnija, pa je napravio veliki vodovod kroz Saharu koji je spojio Tripoli, Bengazi i Sirt i tako omogućio nesmetano snabdevanje, ali i porast gradske populacije. Ovaj vodovod je dobrim delom uništen tokom NATO bombardovanja.

U istočnoj Libiji su 2011. godine izbili protesti protiv korupcije i nezaposlenosti. Događaji su prerasli u građanski rat, a nakon višenedeljnih sukoba, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je 17. marta 2011. odobrio uspostavljanje zone zabrane leta iznad Libije što je dovelo do višemesečnih vazdušnih udara u ovoj zemlji, najpre pod vođstvom nekoliko zapadnih zemalja, a potom i NATO-a.

Nekoliko meseci zaraćene strane su kontrolisale različite delove zemlje. U ofanzivama koje su usledile Gadafijeva struja je slabila, da bi u onoj poslednjoj došlo do opsade Tripolija, te hapšenja i smrti višedecenijskog libijskog vođe, njegovog sina Mutasima, kao i nekoliko ljudi iz njegovog okruženja. Stotine porodica ostalo je bez domova, porušena su cela sela i gradovi, a nekoliko hiljada Libijaca stradalo je u sukobima.

Libija nekad

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Libija danas

Danas je Libija znatno drugačija zemlja nego u vreme Gadafija. Mnogi smatraju da su Libijci pre 10 godina prevarom „izgubili državnost”, jer u njoj sada živi veliki broj terorista i stranih službi, a država je vraćena nekoliko decenija unazad. Veliki broj stanovnika nema struju i osnovne namirnice, kao ni način da se leči.

Sa druge strane, tu su i oni koji smatraju da je obaranje režima Muamera Gadafija početak istorije nove Libije, a problemi sa kojima se ona suočava danasjednim delom su posledica odsustva jasnog lidera koji bi sve držao pod kontrolom.

Strane sile dominiraju na libijskoj teritoriji, a grupacija kojoj ovakvo stanje haosa najviše ide na ruku su islamisti, koje štite Turci i šalju im novac i naoružanje. Državom vladaju bezakonje, nasilje i trgovina robljem.

Za sada je napravljen samo mali korak ka sprečavanju širenja haosa – izabrana je privremena vlada koja će zemlju da pripremi za izbore u decembru.

Pročitajte još

Sada u Libiji zakone donose dva parlamenta, dve vlade, dok se veliki broj milicija bori za prevlast. Zapadne zemlje, Turska, Katar i Ujedinjene nacije podržavaju vladu u Tripoliju, na čijem je čelu premijer Fajez Al Saradž. Istok zemlje kontrolišu druga vlada i Libijska narodna armija, kojom komanduje general Halifa Haftar. Ovu stranu podržavaju najsnažnije zemlje u regionu kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat.

Mnogi smatraju da je jedini koji može da izvuče zemlju iz haosa Sejf el Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog vođe, ali dok se predsednički izbori ne održe, budućnost Libije je neizvesna.

Libija za vreme i posle revolucije

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike