Zaharova: NATO potvrdio da ne želi mirno rešenje u Ukrajini

30.11.2022

16:52

0

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO rekli su da će pojačati pomoć Ukrajini

Zaharova: NATO potvrdio da ne želi mirno rešenje u Ukrajini
Marija Zaharova - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da zajednička izjava usvojena na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a u Bukureštu ukazuje da alijansa nije zainteresovana za političko i diplomatsko rešenje u Ukrajini.

- Formulacija te izjave ukazuje da je NATO apsolutno nezainteresovan za političko i diplomatsko rešenje u Ukrajini - rekla je Zaharova.

Zaharova je ocenila da NATO nastavlja da sprovodi politiku oblikovanu neposredno nakon državnog udara u Ukrajini u februaru 2014, što uključuje „davanje blanko podrške režimu u Kijevu i, shodno tome, demonizovanje Rusije kako bi se opravdalo samo postojanje Severnoatlantske alijanse“.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO izjavili su ranije na samitu u Bukureštu da će pojačati pomoć Ukrajini i to ne samo vojnom opremom, već i u obnovi kritične infrastrukture i povećanju zaštite od raketnih napada.

U izjavi se navodi da Rusija snosi punu odgovornost za rat, kršenje međunarodnog prava i principa Povelje UN.

Ministri NATO istakli su da neprihvatljive akcije Rusije, uključujući hibridne aktivnosti, energetske ucene i bezobzirna nuklearna retorika, potkopavaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike