Eksplozija i vazdušna opasnost u Zaporožju; Ukrajinci granatirali Donjeck; Putin uskoro u Donbasu

03.12.2022

16:31 >> 23:18

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Eksplozija i vazdušna opasnost u Zaporožju; Ukrajinci granatirali Donjeck; Putin uskoro u Donbasu
Ilustracija - Copyright AP Photo/Bernat Armangue/Roman Chop/LIBKOS

U toku je 283. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Žestoke borbe vode se u Donbasu.

Vanredna isključenja električne energije na snazi su u celoj Ukrajini, saopštio je ukrajinski operater "Ukrenergo".

Evropski savet odlučio da se kršenje restriktivnih mera prema Rusiji tretira kao krivično delo EU.

Najvažnije činjenice

U toku je 283. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.17 - Kremlj: Putin će posetiti anektirane delove Ukrajine „u dogledno vreme“

Ruski predsednik Vladimir Putin posetiće region Donbas "u dogledno vreme", rekao je u subotu portparol Kremlja, misleći na oblasti istočne Ukrajine koje je Rusija okupirala.

- To će se sigurno dogoditi u dogledno vreme jer je to deo Ruske Federacije - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za rusku državnu novinsku agenciju TASS, ne precizirajući kada će tačno predsednik Rusije posetiti region.

23.59 - Zelenski: Ovde je nažešći deo fronta


Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski napisao je na svom Telegram kanalu da su za ukrajinske snage Artjomovsk i Soledar trenutno najžešći i najproblematičniji deo fronta.

23.23 - Ukrajina uvela snakcije za 10 sveštenika povezanih sa promoskovskom crkvom

Ukrajina uvodi sankcije za 10 sveštenika koji su povezani sa promoskovskom crkvom na osnovu toga što su pristali da rade sa ruskim okupacionim vlastima ili opravdali invaziju Moskve, saopštila je danas ukrajinska služba bezbednosti.

U saopštenju se navodi da su sveštenici na različite načine pristajali na saradnju sa okupacionim vlastima, promovisali proruske narative i opravdavali rusku vojnu agresiju u Ukrajini, preneo je Rojters.

23.11 - Lukašenko: Rat se neće završiti ako Zapad razmatra nastavak vojnih aktivnosti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da Zapad trenutno razmatra opcije za nastavak vojnih aktivnosti u Ukrajini i poručuje da se time samo obezbeđuje nastavak "specijalne vojne operacije" Rusije.

Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP
 

- Verujemo da oni razmišljaju o načinima da nastave sa ratom. Ako je tako, specijalna operacija se neće završiti - rekao je Lukašenko na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, a preneo je TAŠ pozivajući se na Beltu.

22.29 - Eksplozija i vazdušna opasnost u Zaporožju

Ukrajinski mediji izveštavaju da su u Zaporožju, pod kontrolom Kijeva, odjeknule eksplozije i da je proglašena vazdušna opasnost.

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

22.14 - Ostin optužio Rusiju za namernu okrutnost u ratu u Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin optužio je danas Rusiju za namernu okrutnost u ratu u Ukrajini, rekavši da Moskva namerno gađa civile.

- Sa namernom surovošću Rusija stavlja civile i civilne mete pred nišan - rekao je Ostin na Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji, preneo je Rojters.

21.46 - Makron potvrdio da će razgovarati telefonom sa Putinom u bliskoj budućnosti

Predsednik Francuske Emanuel Makron potvrdio je danas u intervjuu za francusku televiziju TF1 da planira da u bliskoj budućnosti razgovara telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Profimedia
 

 

- Planiram da obavim još jedan razgovor sa predsednikom Putinom posle razgovora sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju, posebno o pitanju civilne nuklearne energije - rekao je Makron, preneo je TAS S.

21.45 - Ukrajinske snage granatiraju DNR. Na udaru je Jasinovatu, kao i selo Majorsk.

20.53 - Zelenski: Gornja cena ruske nafte učiniće malo da odvrati Rusiju od vođenja rata

Ograničavanje cene do 60 dolara za rusku naftu koja se prevozi morskim putem, koju su dogovorile G7 i Australija, nije ozbiljna i učiniće malo da odvrati Rusiju od vođenja rata u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

AP Photo/Efrem Lukatsky

- To se ne može nazvati ozbiljnom odlukom, postavljanje takve granice je prilično povoljno za budžet terorističke države - rekao je Zelenski u video obraćanju, preneo je Rojters.

20.10 - Nuland boravila u Kijevu

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nulad boravila je u Kijevu. Ona se sastala sa šefom administracije predsednika Ukrajine Andrejom Jermakom.

19.49 - Šojgu sa Hrenjinom o savezništvu Moskve i Minska

U trenutku pritiska bez presedana koji vrši Zapad, saveznički odnosi Moskve i Minska imaju poseban značaj, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom.

- Belorusija je bila i ostaje naš pouzdan partner. To je posebno važno danas, u trenutku neviđenog pritiska kolektivnog Zapada i neobjavljenog rata našim zemljama - istakao je Šojgu, prenosi TASS.

19.15 - Belorusija kontroliše akcije Ukrajine

Bezbednosna situacija u pravcu Ukrajine je nepredvidiva, ali beloruske oružane snage je drže pod kontrolom, preduzimajući neophodne mere, izjavio je ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin za TV „OHT“, odgovarajući na pitanje o pretnjama iz ukrajinskog pravca.

Hrenjin je takođe prokomentarisao potencijalne rizike po Belorusiju u slučaju da Kijevu budu isporučeni raketni sistemi „Patriot“, istakavši da to neće predstavljati dodatnu opasnost po Minsk.
Ministar je, govoreći o situaciji na zapadnoj granici istakao i da Belorusija primećuje aktivnosti koje sprovodi NATO.

18.55 - Ruski senator posle odluke o ograničenju cene ruske nafte

Nakon takve odluke višestruko je porastao rizik da se evropska domaćinstva i evropska privreda predstojeće zime suoče sa ozbiljnim problemima, kazao je zamenik predsednika komiteta Saveta federacije za ekonomsku politiku.

18.45 - Ruski specijalci uništili hangare sa ukrajinskom vojnom tehnikom

Ruski specijalci uništili su u selu Berestovo hangare sa ukrajinskom vojnom tehnikom.
Kako je u izjavi za Sputnjik rekao obaveštajac iz sastava specijalnih jedinica Zapadnog vojnog okruga, tom prilikom eksplodirala je samohodna haubica i municija.

17.30 - Ruska vojska izgradila veliku vojnu bazu u Marijupolju

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije Maksar.

AP Photo/Mstyslav Chernov, File
 

 

Novi kompleks u obliku slova U nalazi se u blizini centra grada, preneo je Bi-Bi-Si. 

Na njegovom krovu se vidi crvena, bela i plava zvezda ruske vojske sa natpisom: "Za Marijupoljce".

Ruske snage držale su grad pod opsadom skoro tri meseca ranije ove godine, a zbog stalne artiljerijske vatre veliki deo je u ruševinama.

17.00 - Ukrajina negira da je Kijevsko-pečerska lavra predata PCU

Ministar kulture i informacione politike Ukrajine Aleksandar Tkačenko negirao je da je Kijevsko-pečerska lavra prešla pod upravu „Pravoslavne crkve Ukrajine“ (PCU).

- Moram da razjasnim situaciju u vezi sa informacijama da je Kijevsko-pečerska lavra navodno predata PCU. Ne radi se o tome. Radi se o registraciji pravnog lica u tom manastiru koji koristi PCU. On se nalazi na teritoriji Gornje lavre. Samo se menja naziv i navodi adresa - saopštio je Tkačenko, preneo je list „Ukrajinska pravda“.

Kako je pojasnio, registracija nema nikakve veze sa ukazom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o uvođenju sankcija protiv sveštenika kanonske UPC, nego su se ta dva događaja „slučajno poklopila“, pošto proces registracije traje dugo, preneo je Sputnjik.

Pixabay
 

Ministar je naglasio da sve zgrade lavre pripadaju državi.

- Na teritoriji Gornje lavre nalazi se još jedan manastir čije je ime promenjeno i koje je danas registrovano. Ništa se ne menja u pogledu prebivanja monaha - precizirao je Tkačenko.

16.58 - U Britaniji uhapšen bogati Rus osumnjičenog za pranje novca

U okviru nastojanja da ometaju potencijalne kriminalne aktivnosti ruskih oligarha i drugih lica povezanih sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, britanske vlasti uhapsile su bogatog ruskog biznismena osumnjičenog za pranje novca, preneli su danas britanski mediji.

Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala saopštila je da je više od 50 policajaca iz specijalizovane jedinice izvršilo raciju u kući osumnjičenog, vrednoj više miliona funti u Londonu, zaplenivši brojne digitalne uređaje i "značajnu" količinu novca, prenosi AP.

Ime osumnjičenog nije objavljeno, ali je u zvaničnom saopštenju navedeno da nova britanska služba NCA, osnovana ove godine, ima značajan uspeh u istrazi potencijalnih kriminalnih aktivnosti oligarha i drugih osoba koje su povezane sa ruskim režimom.

16.36 - Šojgu: Belorusija bila i ostaje pouzdan partner Rusije

Saveznički odnosi sa Belorusijom su dobili na posebnom značaju u uslovima neviđenog pritiska Zapada i neobjavlјenog rata protiv Rusije, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

Šojgu je tokom razgovora sa beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku dodao da je Belorusija bila i ostaje pouzdan partner Rusije.

Ministar odbrane je visoko ocenio „odlučnost Minska da se suprotstavi neprijatelјskom kursu Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, kao i spremnost da zajedno sa Moskvom osigura vojnu bezbednost Savezne države “, preneo je Sputnjik.

15.17 - Peskov: Moskva neće prihvatiti ograničenje cene ruske nafte

Moskva neće prihvatiti ograničenje cene ruske nafte, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

On je rekao novinarima da Rusija procenjuje situaciju, da su izvršene određene pripreme za takvo ograničenje i da će obavestiti javnost kako će posao biti organizovan kada se završi procena.

14.51 - Makron: Nova bezbednosna arhitektura Evrope mora uključiti i garancije za Rusiju

Buduća evropska bezbednosna arhitektura mora uključiti i bezbednosne garancije za Rusiju, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron u današnjem intervjuu za uticajnu francusku televiziju TF1.

Julien de Rosa, Pool via AP
Emanuel Makron

- Moramo razmišljati o bezbednosnoj arhitekturi u kojoj ćemo živeti sutra. Posebno podsećam na reči upozorenja koje je uputio predsednik Vladimir Putin da se NATO približava ruskim granicama i raspoređuje oružje koje bi moglo da ugrozi Rusiju - rekao je Makron, prenosi TASS.

Predsednik Francuske je potvrdio da će ovo pitanje biti deo mirovnih pregovora.

- Moramo se pripremiti za ono što će uslediti posle sukoba u Ukrajini i moramo razmisliti kako da zaštitimo naše saveznike, a da istovremeno i Rusiji pružimo bezbednosne garancije - rekao je francuski lider.

14.40 - Kuleba: 17 ukrajinskih ambasada dobilo sumnjive pakete

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je 17 adresa ukrajinskih ambasada širom sveta poslednjih dana primilo pisma-bombe ili pakete koji sadrže delove životinja, uključujući kravlje oči.

- Počelo je eksplozijom u ambasadi Ukrajine u Španiji. Ali ono što je usledilo nakon ove eksplozije bilo je čudnije, da ne kažem - bolesno - rekao je Kuleba u intervjuu za Si-En-En.

- Ko ima koristi od ovoga? Možda Rusija jer gubi diplomatsku bitku - zapitao je on i dodao da je najpre sklon da veruje da Rusija stoji iza ovoga.

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Dmitro Kuleba

13.30 - Konašenkov: Ruske snage ubile 60 ukrajinskih vojnika na pravcu Kupjanska

Ruske snage izvele su preventivni udar, sprečivši na taj način ukrajinski napad na pravcu Kupjanska, i pri tome su ubile oko 60 ukrajinskih vojnika, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-pukovnik Igor Konašenkov. 

On je rekao da su preventivni udari armijske avijacije, artiljerije i sistema teških bacača  sprečili na pravcu Kupjanska ukrajinsku vojsku da napadne u blizini naselja Kuzemovka u Luganskoj Naprodnoj Republici. 

Konašenkov je naveo da su u tom napadu uništena i dva ukrajinska tenka, kao i četiri oklopna transportera i četiri kamioneta, preneo je TASS.

12.53 - Poslanica EP iskritikovala NATO: Dok vode rat u Ukrajini, setimo se Libije

Irska poslanica Evropskog parlamenta Kler Dejli optužila je NATO da je u Libiju doneo „teror, smrt, bezakonje i silovanje“, tvrdeći da će strategija bloka predvođenog SAD u Ukrajini dati slične rezultate. Dejli je ovo izjavila nakon što je glasala protiv rezolucije koja poziva na veće učešće EU u Libiji.

11.46 - Uzbuna za vazdušnu opasnost na severu Ukrajine

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na severu Ukrajine u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i određenim delovima Sumske oblasti, saopštile su ukrajinske vlasti.

Prethodno su se sirene aktivirale i u Harkovskoj oblasti iako nije saopšteno šta su bile mete bombardovanja.

11.26 - Zvaničnici Hersona pomoći će građanima u evakuaciji sa istočne obale Dnjepra

Zvaničnici Hersonske oblasti saopštili su danas da će pomoći građanima da se evakuišu sa delova teritorije koju su okupirali Rusi na istočnoj obali reke Dnjepar zbog mogućeg intenziviranja sukoba.

Regionalni načelnik Jaroslav Januševič rekao je da su zvaničnici privremeno ukinuli zabranu prelaza da bi se omogućilo Ukrajincima koji žive u selima preko reke da pređu Dnjepar do ponedeljka.

- Evakuacija je neophodna zbog mogućeg intenziviranja neprijateljstava u ovoj oblasti - napisao je Januševič na Telegramu.

AP Photo/Bernat Armangue
 

11.14 - Španija poslala prvi raketni sistem HAWK Ukrajini

Španija je poslala svoj prvi protivvazdušni raketni sistem HAWK u Ukrajinu.

Sistem Raiteon, američke proizvodnje, može se koristiti protiv aviona i projektila koje Rusija koristi u napadima na Ukrajinu, uključujući napade na elektrane i kuće, objavio je danas Gardijan, pozivajući se na Kijev post.

Kako se navodi, Španija je obećala da će isporučiti Ukrajini šest raketnih sistema Havk.

Raiteon MIM-23 HAWK je američka raketa zemlja-vazduh srednjeg dometa, a počela je da je koristi američka vojska 1959. godine.

10.51 - Ruska vojska drži odbranu u Zaporožju

Ruska vojska je u stanju da drži odbranu u Zaporoškoj oblasti i preseca sve napade Ukrajinaca, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora tog regiona Evgenije Balicki.

On je odbacio navode ukrajinskih medija da su kijevske vlasti zauzele mesto Polog i da je, navodno, došlo do evakuacije stanovnika u Mihajlovci i Vasiljevci.

- Naša vojska drži odbranu, presecaju sve napade Ukrajinaca i u svakom trenutku su spremni za napad ukoliko stigne takva direktiva. Svi naši gradovi koji su u blizini fronta su živi, administracije funkcionišu, kao i škole i bolnice. Mi smo na svojoj zemlji - napisao je Balicki na Telegramu.

AP Photo/Bernat Armangue
 

Dodao je i da je cilj ukrajinskih vlasti da putem dezinformacija uliju paniku među građanima Zaporoške oblasti.

10.33 - SBU: Zaplenjene proruske brošure u objektima Ukrajinske pravoslavne crkve

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da su njeni agenti zaplenili proruske brošure u nekoliko objekata koje su u vlasništvu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Moskovskog patrijarhata.

- Bezbednosna služba je završila kontraobaveštajni rad u objektima UPC, u regionima Zakarpatje, Rovno i Žitomir. Prokremljovski štampani materijal pronađen je u skladištima na teritoriji tih eparhija - naveo je SBU na svom Telegram kanalu.

Kako se navodi u izveštaju SBU, simboli zabranjene ukrajinske partije Opoziciona platforma - Za život pronađeni su u manastiru Svetog Nikolaja UPC-a, preneo je TASS.

- Na teritoriji Rovna i eparhije Ostrog agenti SBU su pronašli beloruske rublje i brošure na kojima se poziva na mirovni sporazum sa Rusijom. Identifikovani su pojedinci koji su održavali kontakt sa ruskim građanima i ti kontakti se sada istražuju - dodaje SBU.

9.30 - Ukrajina: Cenu ruske sirove nafte treba ograničiti na 30 dolara po barelu

Profimedia
 

Ograničenje cene ruske sirove nafte transportovane morem koje su u petak odobrile EU, Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) i Australija, trebalo bi bude spušteno na 30 dolara po barelu, da bi se još teže pogodila ruska ekonomija, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

Jermak je napisao na Telegramu da bi bilo neophodno da se cena ruske sirove nafte spusti i na 30 dolara po barelu da bi se ruska neprijateljska ekonomija brže uništila, preneo je Rojters.

EU, G7 i Australija postigle su u petak dogovor da ograničenje cene ruske sirove nafte koja se prevozi morskim putem bude 60 dolara po barelu.

9.13 - Britanija: Rusija verovatno planira da opkoli grad Bahmut

Rusija najverovatnije planira da opkoli ukrajinski grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, sa čime bi išlo taktičko napredovanje na sever i jug, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

- Osvajanje grada bi imalo ograničenu operativnu vrednost, ali bi potencijalno omogućilo Rusiji da zapreti Kramatorsku i Slavjansku - dodalo je ministarstvo u najnovijem obaveštajnom izveštaju, prenosi Rojters.

Iz Londona navode da postoji realna mogućnost da bi osvajanje Bahmuta predstavljalo simboličan, politički cilj za Rusiju.

8.51 - U Kijevu i Kijevskoj oblasti vanredna isključenja struje

AP Photo/Evgeniy Maloletka, File
 

U Kijevu i Kijevskoj oblasti na snazi su vanredna isključenja struje, saopštila je kompanija Kijevske elektromreže.

Nadležni čine sve da se situacija što pre stabilizuje, prenosi Ukrinform.

8.10 - Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinska vojska granatirala je Petrovsku četvrt Donjecka koristeći artiljerijske granate NATO kalibra 155 milimetara, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

7.41 - Borelj: Više od 1.100 Ukrajinaca na vojnoj obuci u EU

Više od 1.100 Ukrajinaca nalazi se na vojnoj obuci u Evropskoj uniji, u sklopu Misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM), rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Profimedia
 

- Danas je EUMAM postigao svoj puni operativni kapacitet, 1.100 vojnika se već obučava. Misija će osigurati da se kroz obuku ispune potrebe Ukrajinaca, a EU će obezbediti sredstva u iznosu od 16 miliona evra za smrtonosnu vojnu opremu u trenažne svrhe - naveo je Borelj na Tviteru.

Evropski lideri objavili su pokretanje EUMAM Ukrajina u novembru, za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika tokom 24 meseca, podseća agencija Tas.

U te svrhe, biće iskorišćeno 106,7 miliona evra.

6.23 - G7 i Australija se pridružile EU i usvojile gornju granicu cene ruske nafte

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svetu (G7) i Australija dogovorile su se da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj ceni ruske nafte, javio je AP.

Evropska unija je prethodno formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsedava EU, preneo je Rojters.

- Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morskim putem - navela je Češka.

Sledi pisana procedura, a odluka će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu, saopštila je Češka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike