Španska policija odbacila mogućnost da je Rusija umešana u slanje paketa bombi!

02.12.2022

12:50

0

Moskva je negirala bilo kakvu umešanost, a ruska ambasada u Španiji je na svom zvaničnom Telegram kanalu naglasila da „osuđuje sve pretnje ili terorističke akte, posebno one počinjene protiv diplomatskih misija“

Španska policija odbacila mogućnost da je Rusija umešana u slanje paketa bombi!
Copyright AP Photo/Paul White

Za šest paketa eksploziva poslatih tokom prošle nedelje na različite lokacije širom Španije verovatno je odgovorna jedna osoba u zemlji, a ne organizovana grupa, navodi La Seksta, pozivajući se na vlasti koje istražuju slučaj.

Televizijska mreža navodi da je saznala da je policija isključila umešanost ruskih obaveštajnih službi i da sa „sigurnošću“ radi na osnovu toga da je to delo jedne iste osobe.

U sredu je ukrajinskoj ambasadi u Madridu dostavljen paket sa eksplozivnom napravom i odleteo u vazduh u rukama jednog zaposlenog, koji je navodno zadobio samo lakše povrede prstiju.

Posle incidenta ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba naredio je svim ukrajinskim ambasadama širom sveta da pooštre bezbednost, dok je ministar odbrane zemlje Aleksej Reznikov uperio prst u Moskvu i optužio je za terorizam.

Rusija je negirala bilo kakvu umešanost, a moskovska ambasada u Španiji je na svom zvaničnom Telegram kanalu naglasila da „osuđuje sve pretnje ili terorističke akte, posebno one počinjene protiv diplomatskih misija“.

AP Photo/Paul White
 

Tokom protekle nedelje paketi sa eksplozivnom napravom dostavljeni su ukrajinskoj i američkoj ambasadi u Madridu, Ministarstvu odbrane Španije, rezidenciji španskog premijera Pedra Sančeza, satelitskom centru u vazduhoplovnoj bazi Torehon de Ardoz i fabrici oružja Instalaza u Saragosi, koja proizvodi bacače granata namenjene Ukrajini.

Dok je istraga još u toku, vlasti su otkrile da su sva pisma bila veoma slična i da su isporučena u identičnim smeđim kovertama sa žicom i eksplozivnim materijalom koji se može naći u prodavnicama petardi. Stručnjaci sada pomno ispituju rukopis i druge detalje o pismima, u pokušaju da uđu u trag njihovom poreklu, rekao je zamjenik španskog ministra unutrašnjih poslova Rafael Perez.

On je takođe u četvrtak objasnio da su pisma očigledno bila dizajnirana da izazovu iznenadni bljesak, a ne eksploziju, i sugerisao da ne opravdavaju podizanje nivoa terorističke pretnje u zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike