Kijevski režim se sprema da zauzme Kijevsko-pečersku lavru: Zaharova tvrdi da Zelenski upravlja raskolom pravoslavlja

02.12.2022

21:06

0

Autor: 24sedam

Ukrajinska vlast upravlja raskolom pravoslavlja u Ukrajini, izjavila je portparol ministar inostranih poslova Rusije Marija Zaharova

Kijevski režim se sprema da zauzme Kijevsko-pečersku lavru: Zaharova tvrdi da  Zelenski upravlja raskolom pravoslavlja
Kijevsko-pečerska lavra - Copyright Foto: Profimedia

Kijevski režim predvođen Vladimirom Zelenskim sprema se da zauzme Kijevsko-pečersku lavru. Ukrajinska vlast upravlja raskolom pravoslavlja u Ukrajini, izjavila je portparol ministar inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- U toku je priprema zauzimanja Kijevsko-pečerske lavre, koje je počelo juče u ulici Bankova (administracija ukrajinskog predsednika). Kijevski režim na čelu sa Zelenskim, na kome nema krsta, upravlja raskolom pravoslavlja u Ukrajini -  napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Prethodno je objavljeno da je Kijevsko-pečerska lavra kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve registrovana kao manastir u sastavu raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) koju podržavaju ukrajinske vlasti.

U Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi kažu da su raskolnici registrovali „fejk“ crkvu bez monaha kao lavru.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Predstavnik Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda ocenio je da je vest da je Kijevsko-pečerska lavra registrovana kao manastir u sastavu raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine deo kampanje sistematskog zastrašivanja s ciljem da se izvrši pritisak na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

Služba bezbednosti Ukrajine nedavno je izvršila pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre (moskovski patrijarhat).

Nekoliko danas kasnije, lokalne vlasti Lavova su zabranile delatnost kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji Lavovske oblasti.

Kijevsko-pečerska lavra je najstariji manastir u današnjoj Ukrajini i jedan od prvih manastira Kijevske Rusije. Nalazi se na listi UNESKO. Osnovana je u 11. veku. U ovom trenutku površina teritorija lavre premašuje 20 hektara.

Medvedev: Kijevske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vere

Ranije danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući postupke ukrajinskih vlasti u odnosu na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), rekao je da su ukrajinske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vere, javlja RIA Novosti.

- Kijevski satanisti su došli do Ukrajinske pravoslavne crkve, traže veze sa ruskim svetom. Konfiskuju crkvenu imovinu. Tuku duhovnike i parohijane. Međutim, progon UPC je počeo mnogo ranije. Kada je izvesni Porošenko žrtvovao UPC i Minski sporazum zarad njegovog neuspelog reizbora, poručio je Medvedev.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike