Medvedev: Kijevske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vere (FOTO)

02.12.2022

15:49

0

"Konfiskuju crkvenu imovinu. Tuku duhovnike i parohijane"

Medvedev: Kijevske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vere (FOTO)
Dmitrij Medvedev - Copyright Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući postupke ukrajinskih vlasti u odnosu na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), rekao je danas da su ukrajinske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vere, javlja RIA Novosti.

- Kijevski satanisti su došli do Ukrajinske pravoslavne crkve, traže veze sa ruskim svetom. Konfiskuju crkvenu imovinu. Tuku duhovnike i parohijane. Međutim, progon UPC je počeo mnogo ranije. Kada je izvesni Porošenko žrtvovao UPC i Minski sporazum zarad njegovog neuspelog reizbora, poručio je Medvedev.

Ranije u toku dana iz Kijeva je saopšteno da će ukrajinska vlada pripremiti zakon kojim se zabranjuju crkve povezane sa Rusijom, u skladu sa potezima koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra neophodnim kako bi se sprečila Moskva da "slabi Ukrajinu iznutra", preneo je danas Rojters.

Nacionalni savet za bezbednost i Savet za odbranu Ukrajine ovlastili su vladu da napravi nacrt zakona nakon niza upada u parohije za koje Kijev kaže da možda dobijaju naredbe od Moskve.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) optužila je mitropolita Kirovogradske eparhije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve za subverzivnu aktivnost protiv države i raspirivanje verske mržnje.

- Služba bezbednosti prikupila je nepobitne dokaze o krivici poglavara Kirovogradske eparhije UPC za subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine. Utvrđeno je da su u crkvenim zajednicama ljudima delili neprijateljsku propagandnu literaturu koja je štampana u hiljadama primeraka u štamparijama zemlje agresora, navodi se u saopštenju Službe bezbednosti Ukrajine na Telegramu.

 

 

Kako je precizirano, mitropolit, čije se ime ne navodi, navodno je bio u najbližem krugu patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, „sa kojim je koordinirao širenje prokremaljskih pogleda u regionu“. Takođe se navodi da su tokom pretresa na teritoriji eparhije pronađena „dokumenta sa dokazima o prepisci sa moskovskim 'pokroviteljima'“.

„Prema zaključcima nezavisne ekspertize, prestupnička aktivnost mitropolita ugrožava državnu bezbednost Ukrajine“, navodi se u saopštenju SBU.

Mitropolit se sumnjiči prema članu 161 Krivičnog zakonika Ukrajine „Kršenje ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihove rasne, nacionalne, regionalne pripadnosti, verskih uverenja, invaliditeta i drugih karakteristika“.

Prema informacijama na sajtu UPC, na čelu Kirovogradske i Novomirgorodske eparhije je mitropolit Joasaf.

U Ukrajini postoji Pravoslavna crkva Ukrajine, pod ingerencijom Kijeva, i Ukrajinska pravoslavna crkva, pod ingerencijom Moskve.

Crkve su se razdvojile pre tri godine kada  vaseljenski patrijarh Vartolomej predao je ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, koja se tako formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve.


Sa druge strane, starija i veća Ukrajinska pravoslavna crkva imala je 2018. godine više od 12.000 parohija. Kao ogranak Ruske pravoslavne crkve nalazi se pod duhovnim autoritetom patrijarha Kirila sa sedištem u Moskvi. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike